Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει τα μέτρα με απαγόρευση «άσκοπων μετακινήσεων»

Την ίδια ώρα που τα λαϊκά στρώματα παραμένουν «συνωστισμένα» και εκτεθειμένα σε κίνδυνο, εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και των ελλείψεων στην Υγεία

Την απαγόρευση «κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε όλη την επικράτεια» από τις 6 π.μ. της Δευτέρας 23 Μάρτη ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Κυρ. Μητσοτάκης το απόγευμα της Κυριακής.

Στις ανακοινώσεις του - τις οποίες εξειδίκευσαν αργότερα το απόγευμα της Κυριακής οι αρμόδιοι υπουργοί δίνοντας και τις σχετικές διευκρινίσεις επί της διαδικασίας (βλέπε και σχετικό θέμα) - ο πρωθυπουργός μίλησε για «ίσως το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης δημοκρατικής πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μη γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες». Χωρίς βέβαια την παραμικρή αναφορά σε όλα τα προηγούμενα «βήματα» και τις «πρωτοβουλίες» που η κυβέρνηση αρνείται έως τώρα να πάρει, όπως π.χ. τα μέτρα πρόληψης σε μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «το κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να "μεριμνά για την υγεία των πολιτών" και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία. Και όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελλειμματική, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον». Η κυβέρνηση συνεχίζει να αναπαράγει δηλαδή το ζήτημα της «ατομικής ευθύνης» ως τον βασικό παράγοντα για την εξέλιξη της πανδημίας συσκοτίζοντας τις μεγάλες κρατικές ευθύνες, μεταξύ άλλων και με τα τεράστια κενά στην Υγεία που αρνείται να καλύψει η κυβέρνηση, απορρίπτοντας συστηματικά τις επείγουσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες διεκδικήσεις των υγειονομικών.

Μάλιστα, την ίδια ώρα που υγειονομικοί και γιατροί ζητάνε να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα, προκειμένου να δώσουν με όλα τα αναγκαία μέσα τη μάχη για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, κι ενώ οι ανακοινωμένες προσλήψεις δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων και προ κρίσης, ο πρωθυπουργός ανακάλυψε πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση «οργάνωσε κατάλληλα τις ιατρικές δομές της χώρας, προχωρώντας σε προσλήψεις πρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και σε προμήθειες δυσεύρετου ιατρικού εξοπλισμού».

Περιγράφοντας εξάλλου μια μαγική εικόνα για τη ζούγκλα που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς με τις πλάτες της κυβέρνησης, πρόσθεσε πως «μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τρεις δέσμες γενναίων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων».

Προκλητικός ήταν ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι «ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει σύνορα ή έθνη, εισοδήματα ή κοινωνικές ομάδες. Απειλεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοικεί. Απέναντί του είμαστε όλοι ίσοι». Η πραγματικότητα βεβαίως είναι εντελώς διαφορετική και πολύ σκληρή: Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι βιοπαλαιστές, από τη μια, και οι μέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων, από την άλλη, δεν βιώνουν με τον ίδιο τρόπο ούτε τις επιπτώσεις στην υγεία τους ούτε γενικά στη ζωή τους από την πανδημία. Πολύ περισσότερο που οι επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν «ευκαιρίες» στην επιδημία και στη διαχείρισή της.

Να σημειωθεί πως για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αναζωπύρωση της πανδημίας έχει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής(2/11/2021)
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της(21/9/2021)
Ενταση της πάλης(2/3/2021)
ΑΤΙΤΛΟ(8/9/2020)
Προετοιμάζουν το λαό για χειρότερες μέρες(31/3/2020)
Εδώ και τώρα θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας - Να σταματήσει η αισχροκέρδεια!(14/3/2020)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org