Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ουρές και συνωστισμός για ευπαθείς ανθρώπους

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση ...μεριμνά για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ανθρώπων

Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

RIZOSPASTIS

Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
Ατέλειωτες ουρές, ταλαιπωρία και αγανάκτηση είναι ό,τι συναντάει κανείς έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπου συνεχίζουν να ξεροσταλιάζουν ασφαλισμένοι και οι συνοδοί τους, προκειμένου να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα, παρά τις εξαγγελίες κυβέρνησης και ΕΟΠΥΥ ότι αυτά θα αποστέλλονται πλέον αυθημερόν με courier, όπως προβλέπει ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

«Μας λένε να μη συνωστιζόμαστε, να μένουμε στο σπίτι, αλλά έναν άνθρωπο παραπάνω δεν προσλαμβάνουν για να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση», ανέφερε ένας από τους ασφαλισμένους χτες στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Πειραιά, που με τις φράσεις του ανέδειξε ουσιαστικά τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία από τη μία απαγορεύει την κυκλοφορία και τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων και από την άλλη συντηρεί τέτοιες καταστάσεις επικίνδυνου συνωστισμού.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση την περασμένη βδομάδα και στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στους Αμπελόκηπους της Αθήνας. Εικόνες που μιλούν από μόνες τους: Ουρές αυτοκινήτων πάνω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με ασθενείς που δεν αντέχουν την ορθοστασία μέσα στο κρύο ή τον ήλιο, που έχουν συν τοις άλλοις να αντιμετωπίσουν και την επιμονή της αστυνομίας να απομακρυνθούν, γιατί, όπως λέει, «εμποδίζουν».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αλήθεια, αν οι ίδιοι ογκολογικοί ασθενείς και οι συνοδοί τους συγκεντρώνονταν έξω από το υπουργείο Υγείας για να διαμαρτυρηθούν γι' αυτήν την κατάσταση, θα ήταν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία; Θα τους "έκοβε" πρόστιμο η αστυνομία για παράνομη συνάθροιση; Τώρα που συνωστίζονται έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και ταλαιπωρούνται, όπως γινόταν άλλωστε και πριν την επιδημία του κορονοϊού, δεν συντρέχει κανένας τέτοιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο αν προστεθεί ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χορηγούν τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών ενδείξεων, αυτά δηλαδή που απευθύνονται σε καρκινοπαθείς, ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις κ.ο.κ.

Στο γκισέ του φαρμακείου στον Πειραιά βρίσκονταν μόλις δύο υπάλληλοι, που προσπαθούσαν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες ανάγκες, με κίνδυνο και της δικής τους υγείας. Μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι αυτές οι δύο εργαζόμενες είχαν καταφέρει να εξυπηρετήσουν 270 άτομα, ενώ αναμενόταν και συνέχεια καθώς το φαρμακείο θα έκλεινε στις 6 το απόγευμα.

Απόδειξη της ταλαιπωρίας και συνολικά της ζοφερής κατάστασης στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, ήταν και ο «μέσος όρος αναμονής 42 λεπτά» που αναγραφόταν στο «χαρτάκι» της προτεραιότητας, με το οποίο εφοδιάζονταν ασθενείς και συνοδοί. Οσο για τα μέτρα που λαμβάνονται, αυτά είναι η παράκληση προς τους ασφαλισμένους «να εισέρχονται σταδιακά για να εξυπηρετηθούν σύμφωνα με τον αριθμό προτεραιότητας» και «να μπαίνουν στο φαρμακείο τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους (πάνω από δύο μέτρα απόσταση)».

Ο επικίνδυνος συνωστισμός λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν αντιμετωπίζεται, όπως αποδεικνύουν και οι παραπάνω εικόνες ντροπής, από τη δυνατότητα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους να εκτελούν τρίμηνες συνταγές, ούτε με τις υπεύθυνες δηλώσεις για ορισμό από τους δικαιούχους άλλων ατόμων που θα παραλαμβάνουν τα φάρμακα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επισφαλής η διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ σε καρκινοπαθείς και χρονίως πάσχοντες(2024-03-14 00:00:00.0)
Εξαμηνιαίο χαράτσι 365 εκατ. ευρώ στους αρρώστους(2014-10-24 00:00:00.0)
Καλεί σε πάλη για δωρεάν και ποιοτικά φάρμακα για όλους(2013-04-03 00:00:00.0)
Λαϊκή συστράτευση για άμεσα μέτρα σε Φάρμακο και Υγεία(2012-06-27 00:00:00.0)
«Παίζει» με την αντοχή βαριά αρρώστων(2012-04-13 00:00:00.0)
Μόνο τα πιο φθηνά φάρμακα θα δικαιολογούν τα Ταμεία(2012-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ