Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Επαγρύπνηση απέναντι στην προσπάθεια να μπουν οι συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες «στο γύψο»

Την προσπάθεια της κυβέρνησης με όχημα την επιδημία του κορονοϊού να βάλει τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες «στο γύψο», με αφορμή την ΠΝΠ που αναστέλλει την απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, καλώντας όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

«Η κυβέρνηση μετά από κάθε διάγγελμα του πρωθυπουργού φέρνει και ένα νόμο με τη διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για το ξήλωμα των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, τον οποίο επιδιώκει να περνάει στα "ψιλά".

Οσα μέτρα είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και σχεδίαζε να τα ολοκληρώσει αυτές τις μέρες, χωρίς να υπολογίζει στην εμφάνιση του κορονοϊού, τα φέρνει σήμερα με τον πιο προκλητικό τρόπο, αξιοποιώντας την πανδημία, με στόχο να τα συνηθίσουν οι εργαζόμενοι.

Η πολιτική επιστράτευση και η επίταξη απεργών είχαν αρθεί τα προηγούμενα χρόνια, κάτω από τους αγώνες των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες για την πλήρη ασυδοσία εργοδοτών εν μέσω πανδημίας...

-- Με τον καταιγισμό απολύσεων άνευ προηγουμένου, με πολύ πάνω από 40.000 σε 10 μέρες.

-- Με μονομερείς εργοδοτικές ενέργειες, συνθλίβοντας μισθούς και εργασιακές σχέσεις.

-- Με το συντριπτικό χτύπημα των δικαιωμάτων σε εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τους οποίους κρατούν μαντρωμένους στη δουλειά, χωρίς άδειες εις βάρος της υγείας τους.

-- Με την εντατικοποίηση της εργασίας στα όρια της φυσικής εξάντλησης.

-- Με την ολική ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, όταν κατά τα άλλα απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ανθρώπων.

...Ολα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν μπορούν να τα καταγγείλουν πουθενά, καθώς όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι απόντες και με λουκέτο, αλλά απειλούνται στην ουσία με φυλάκιση αν αντιδράσουν.

Δεν υπήρχε κανένας λόγος για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Φοβάται η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξουν σε συνθήκες πανδημίας εργατικοί αγώνες που θα πάνε κόντρα στην προστασία της δημόσιας Υγείας και στην ανάγκη να προφυλαχτεί η υγεία του λαού; Οχι, είναι μέτρο για να μείνει το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει εργασιακό καθεστώς γαλέρας με τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο γύψο, με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα σε καραντίνα. Η μόνη χρησιμότητα του συγκεκριμένου άρθρου είναι να αφήσει πλήρως ελευθέρα τα χέρια της εργοδοσίας, για να κάνει ό,τι θέλει μέσα στους χώρους δουλειάς.

Είναι αδίστακτοι! Ο στόχος είναι να κλείσουν τα στόματα!

Καλούμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org