Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Απολύσεις και εντατικοποίηση

Παράλληλα με τη μείωση των οργανικών συνθέσεων, δηλαδή τις απολύσεις ναυτεργατών, που ήδη προωθούν οι εφοπλιστές των επιβατηγών πλοίων, αξιοποιώντας την επιδημία και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, έχουν διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο τα δρομολόγια στην ακτοπλοΐα ώστε τα πληρώματα να είναι στο πόδι πάνω από 100 ώρες τη βδομάδα!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ναυτιλιακή εταιρία «Levante Ferries Group». Οπως καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τα δρομολόγια που ανακοίνωσε η εταιρεία, προσαρμοζόμενη - όπως η ίδια αναφέρει - στα νέα δεδομένα της μειωμένης επιβατικής κίνησης, είναι εξαντλητικά, παραβιάζουν τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 180/1996 που καθορίζει τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών. Επισημαίνουν ότι οι λιμενικές αρχές γνωρίζουν τα δρομολόγια αυτά και ότι ενέχουν «σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Για να εκτελεστούν τα δρομολόγια της συγκεκριμένης εταιρείας οι ναυτεργάτες θα πρέπει να εργάζονται 136 ώρες τη βδομάδα, συνεχίζουν τα σωματεία και απαιτούν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας. Να σημειωθεί ότι η ΑΝΕΚ έχει ήδη απολύσει 12 ναυτεργάτες από το επιβατηγό πλοίο της «Αστερίων ΙΙ», ενώ σύμφωνα με καταγγελίες ναυτεργατών, και άλλες εταιρίες ετοιμάζουν ανάλογες μειώσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ