Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητά την αναστολή των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την πλήρη αναστολή των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι τις 13/4/2020 - οπότε και να επανεξεταστούν οι συνθήκες, για τυχόν περαιτέρω αναστολή - με εξαίρεση όσες κοινοβουλευτικές και νομοθετικές διαδικασίες και λειτουργίες είναι απαραίτητες και σχετίζονται άμεσα με μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, με άμεσα μέτρα που αφορούν την υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη κατεπείγουσα εξέλιξη, ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντ. Μ. Σασσόλι.

Οπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, εκτός από την παραπάνω αναστολή προτείνουν σε σχέση με την προτεινόμενη συνεδρίαση της 26 Μάρτη 2020, για την αδιαμφισβήτητη νομιμοποίησή της, αυτή να εγκριθεί τουλάχιστον με πλειοψηφία του 50%+1 του σώματος, πριν από την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης. Επίσης, την εξ αποστάσεως και με ηλεκτρονικά μέσα ψηφοφορία των ευρωβουλευτών σχετικά με τις εκθέσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα προτεινόμενα και άμεσα σχετιζόμενα με την αντιμετώπιση της πανδημίας νομοθετικά κείμενα, τα οποία πρέπει να εγκριθούν από την πλειοψηφία που απαιτείται από τον Κανονισμό. Να δηλωθεί ρητά και κατηγορηματικά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη Διάσκεψη των Προέδρων πριν και κατά την έναρξη της συνεδρίασης ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί εντελώς έκτακτη και κατ' εξαίρεση διαδικασία, λόγω των συγκεκριμένων περιστάσεων, και δεν μπορεί ούτε πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για την επανάληψή της σε καμία περίπτωση, όταν εκλείψουν οι περιστάσεις ανωτέρας βίας που την επέβαλαν. Τέλος, να είναι ως συνήθως δυνατή η κατάθεση γραπτής αιτιολόγησης ψήφου όλων των ευρωβουλευτών, ακόμα κι αν δεν ήταν παρόντες στη σύνοδο της Ολομέλειας.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δηλώνουν «την κατηγορηματική μας αντίθεση σχετικά με διάφορες ανεύθυνες απόψεις που διακινούνται για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη χρήση αντιδημοκρατικών διατάξεων του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για τις διατάξεις σχετικά με την απαρτία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άρθρο 178 του Κανονισμού), που επιτρέπουν να συνεδριάζει με μερικές δεκάδες ευρωβουλευτών ή με δήθεν "αντιπροσωπευτική σύνθεση", με κάποιους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων, και να αποφασίζει για τη ζωή των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη κατά τέτοιο απαράδεκτο τρόπο. Αυτό θα συνιστούσε αποκλεισμό πολιτικών δυνάμεων και φωνών που και στην παρούσα, δύσκολη για τους εργαζόμενους κατάσταση, υπερασπίζονται τη ζωή και την υγεία των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ