Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Τι ισχύει για την απαγόρευση

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα ισχύσουν έως τις 6 Απρίλη, ενώ σε χτεσινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αναφέρθηκε ότι το ενδεχόμενο παράτασης της απαγόρευσης θα εξεταστεί με βάση την εξέλιξη της πανδημίας.

Η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για τις εξής 8 κατηγορίες: α) μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες, β) μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία, γ) μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, δ) μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, ε) κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, στ) μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, ζ) σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου, η) εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης. Για κάθε παράβαση που εντοπίζεται, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δύο τύποι εγγράφων: Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων, συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κ.λπ.), για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Η βεβαίωση μπορεί να βρεθεί είτε με τη μορφή φόρμας στην ιστοσελίδα forma.gov.gr, είτε αποστέλλοντας μήνυμα στον 5ψήφιο αριθμό 13033, είτε χειρόγραφα με τα σχετικά στοιχεία από εκείνον που μετακινείται.

Επιπλέον, από χτες δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Η απαγόρευση δεν αφορά όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Επιφορτισμένη με τους ελέγχους είναι η Αστυνομία, όπου χρειάζεται με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας, των Λιμενικών Αρχών στην περιοχή ευθύνης τους και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Να σημειωθεί πάντως πως με δηλώσεις τους τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και η αναπληρώτριά του δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ακόμα και συνδρομής του στρατού για τα μέτρα αυτά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org