Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Διεκδικεί μέτρα προστασίας και στήριξης εργαζομένων και ανέργων

Μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης, εντατικοποίηση και επικίνδυνο συνωστισμό αποκαλύπτουν οι καταγγελίες των Συνδικάτων

Από προηγούμενες παρεμβάσεις σε εργοτάξια
Από προηγούμενες παρεμβάσεις σε εργοτάξια
Τις δυσκολίες και τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, είτε συνεχίζουν να δουλεύουν σε μεγάλα εργοτάξια χωρίς μέτρα προστασίας είτε μένουν χωρίς μεροκάματο και εισόδημα, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Οπως καταγγέλλει, «η εργασία στο χώρο της οικοδομής, σε μεγάλα εργοτάξια, δημόσια και ιδιωτικά έργα που συγκεντρώνουν εκατοντάδες εργαζόμενους δεν έχει ανασταλεί, όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους». Ωστόσο, «οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, στην πλειοψηφία τους, όχι μόνο δεν έχουν πάρει στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορονοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, ενημέρωση των εργαζομένων από τον τεχνικό και το γιατρό Εργασίας), αλλά εντατικοποιούν την εργασία με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το Σαββατοκύριακο».

Την ίδια στιγμή, οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου Εργασίας «δεν έχουν κάνει κανέναν έλεγχο για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα, με αποτέλεσμα η εργοδοσία να έχει αφεθεί ελεύθερη να ...ξεσαλώσει.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε ολιγομελή συνεργεία (3 - 4 άτομα) που σταμάτησαν την εργασία τους σε μικρές ιδιωτικές οικοδομές και ανακαινίσεις (ελαιοχρωματισμοί, πλακάκια, μονώσεις) λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αποκλείουν χιλιάδες οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους στην οικοδομή που βρέθηκαν χωρίς κανένα εισόδημα», τονίζει η Ομοσπονδία και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους μακροχρόνια ανέργους που επίσης αποκλείονται από κάθε στήριξη.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Αμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους οικοδόμους, που είτε σταμάτησαν την εργασία τους είτε είναι άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας. Να καταβληθεί στους οικοδόμους το Δωρόσημο του Πάσχα κανονικά στον προβλεπόμενο χρόνο. Οι εισφορές έχουν ήδη καταβληθεί στον ΕΦΚΑ εδώ και τέσσερις μήνες. Δε στέκει καμία δικαιολογία περί «επιβάρυνσης των κατασκευαστικών εταιρειών σε δύσκολες συνθήκες». Το Δώρο αντιστοιχεί σε δεδουλευμένα μεροκάματα που πρέπει ο ΕΦΚΑ να αποδώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση στους οικοδόμους. Να απαγορευτεί κάθε απόλυση στους χώρους δουλειάς. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να πληρώσουμε για μια ακόμη φορά εμείς τις συνέπειες για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Παρεμβάσεις από τα Συνδικάτα σε εργοτάξια

Την άμεση λήψη μέτρων στα εργοτάξια όπου δουλεύουν δεκάδες εργαζόμενοι απαιτούν με παρεμβάσεις τους τα Συνδικάτα Οικοδόμων, που διατηρούν ανοιχτούς με κάθε τρόπο τους διαύλους επικοινωνίας με τους χώρους δουλειάς, καταγράφουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και παρεμβαίνουν διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχώρησε σε παρεμβάσεις την Παρασκευή και το Σάββατο στο εργοτάξιο στο πρώην εργοστάσιο «Παπαστράτος» στον Πειραιά, αναδεικνύοντας την έλλειψη μέτρων υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, πάνω από 150 εργαζόμενοι δουλεύουν σε κλειστό χώρο, αλλάζουν στα ίδια κοντέινερ και χρησιμοποιούν 4 χημικές τουαλέτες. Μάλιστα, όπως διαπίστωσε το Συνδικάτο, στον χώρο δεν υπήρχε όχι αντισηπτικό διάλυμα αλλά ούτε καν σαπούνι. Μετά από τις παρεμβάσεις η εργοδοσία άρχισε να λαμβάνει κάποια μέτρα, χορηγώντας αντισηπτικά, ενώ δεσμεύτηκε να αποσυμφορήσει το εργοτάξιο, συνεχίζοντας παράλληλα την πληρωμή και την Ασφάλιση όλων των εργαζομένων.

Επίσης, το Συνδικάτο δέχθηκε καταγγελίες εργαζομένων στο εργοτάξιο στο πρώην εργοστάσιο της «Πεταλούδας», στη λεωφ. Κηφισού, ότι η εργοδοσία έκλεισε το εργοτάξιο, καθώς ένας συνάδελφός τους έχει αρρωστήσει, χωρίς καμία άλλη ενημέρωση. Το Συνδικάτο απαιτεί από την εργοδοσία «να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων και όλα τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής των μεροκάματων και της Ασφάλισης για όσο διάστημα το εργοτάξιο παραμείνει κλειστό».

Απαιτεί επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργήσουν ελέγχους σε όλα τα μεγάλα εργοτάξια και χώρους δουλειάς, καθώς διαπιστώνεται ότι πολλά συνεργεία δουλεύουν το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, 15 και 20 άτομα αλλάζουν μέσα σε ένα κοντέινερ, δεν υπάρχουν τουαλέτες και δεν απολυμαίνονται κοινόχρηστοι χώροι.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας σε περιοδεία που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη στο εργοτάξιο της «ΤΕΜΕΣ» («Costa Navarino»), διαπίστωσε ότι η εργοδοσία δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο προστασίας των περίπου 350 εργαζομένων. Οσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας επικρατούσαν «οι ίδιες απαράδεκτες συνθήκες όπως πριν από την εμφάνιση του ιού», δηλαδή «καμία προφύλαξη, καμία απολύμανση σε αποδυτήρια - τουαλέτες και με τους εργαζόμενους να φτάνουν στον χώρο δουλειάς ανά 8άδες - 10άδες στοιβαγμένοι σε μικρά βανάκια». Κάρτες εισόδου και εργαλεία αλλάζουν συνεχώς χέρια, κουπαστές και σκαλωσιές αγγίζονται από δεκάδες εργαζόμενους, ενώ γάντια και αντισηπτικά δεν χορηγούνται.

Το Συνδικάτο απαίτησε από την εργοδοσία και απέσπασε τη δέσμευσή της για μια σειρά μέτρων προστασίας, που άρχισαν να εφαρμόζονται. Απαίτησε ακόμα πρόσβαση σε πόσιμο νερό στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει, αλλά και να καταβάλλεται χωρίς καθυστέρηση η μισθοδοσία κάθε μήνα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου διενέργησε την Παρασκευή ελέγχους μαζί με την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας σε εργοτάξια του νομού, όπου στην πλειοψηφία τους δεν τηρούνται τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια εκατοντάδων οικοδόμων. Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου καταγγέλλουν ότι οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες στην πλειοψηφία τους «όχι μόνο δεν έχουν πάρει στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορονοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, ενημέρωση των εργαζομένων από τον τεχνικό και το γιατρό Εργασίας), αλλά εντατικοποιούν την εργασία με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το Σαββατοκύριακο».

Τέλος, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής αναδεικνύουν ότι στα μεγάλα εργοτάξια όσα μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, πάρθηκαν κάτω από τη συνεχή πίεση και τις καθημερινές παρεμβάσεις των συνδικάτων. Ομως, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση της εργασίας και τις απαράδεκτες συνθήκες μετακίνησης των εργαζομένων, είτε με αστικές συγκοινωνίες είτε με στοίβαγμα μέσα σε εταιρικά αυτοκίνητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 25ου Συνεδρίου(25/1/2019)
Νέκρωσαν τα μεγάλα γιαπιά στην Αττική(9/6/2018)
Πείρα από την παρέμβαση στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης(10/2/2018)
Προετοιμάζουν με αμείωτο ρυθμό τα συλλαλητήρια της Παρασκευής(5/4/2017)
Οχι άλλα θύματα στο βωμό των κερδών των εργοδοτών(15/3/2017)
Αντιπαλεύει την παράταση του ωραρίου(16/6/2010)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org