Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φόβοι για κατάρρευση του συστήματος Υγείας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Φοβάμαι ότι τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν σε λίγες εβδομάδες γιατί δεν θα μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε την περίθαλψη», υπογράμμισε η επικεφαλής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο του Βόλφσμπουργκ, Μπερναντέτ Ερντμαν, μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε γερμανική τηλεοπτική εκπομπή.

Από τη μια, οι απαγορεύσεις στις επαφές και της κυκλοφορίας ήρθαν «όταν ήταν ήδη πολύ αργά», από την άλλη, δεν αρκούν «ώστε τα γερμανικά νοσοκομεία - τα οποία λειτουργούν ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους - να προφυλαχθούν από καταστάσεις όπως στην Ιταλία».

Η Ερντμαν εξήγησε πως «ήδη σήμερα επικρατεί έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία» και αναφέρθηκε στις συνέπειες της πολιτικής στην Υγεία τα τελευταία 20 χρόνια: Το 2018, έγγραφο της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής ανέφερε ότι «ο αριθμός των νοσοκομείων μειώνεται σταθερά». Μεταξύ 1991 και 2017 ο αριθμός των νοσοκομείων στη Γερμανία μειώθηκε από 2.411 σε 1.942 - σχεδόν 1 στα 5 έκλεισε. Ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών μειώθηκε κατά 25% την ίδια περίοδο.

Η ίδια επισημαίνει πως ο προστατευτικός εξοπλισμός στο Νοσοκομείο του Βόλφσμπουργκ επαρκεί για μια βδομάδα.

Μέχρι χτες το απόγευμα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία ξεπέρασαν τα 27.000 και οι νεκροί ανέρχονταν σε 109. Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστήμονα του Ινστιτούτου «Robert Koch», Λόταρ Βίλερ, «η επιδημία συνεχίζει να αυξάνεται» αν και η εκθετικά αυξανόμενη καμπύλη της εξάπλωσης δείχνει ελαφρά μείωση. Ωστόσο, υπογράμμισε, η σταθεροποίηση αυτής της τάσης θα επαληθευτεί αργότερα μέσα στη βδομάδα.

Νέα κυβερνητικά μέτρα

Την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε - μετά από τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων - αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και των επαφών των πολιτών καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται με «ανησυχητική ταχύτητα». Στο μεταξύ, από την Κυριακή το βράδυ η καγκελάριος βρίσκεται σε καραντίνα σπίτι της καθώς ο γιατρός της βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι μετά το τεστ η ίδια βγήκε αρνητική.

Επίσης, μετά το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε πως μετά από έξι χρόνια χωρίς νέο χρέος («μαύρο μηδέν») η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό με νέο χρέος περίπου 156 δισ. ευρώ. Θα στηριχτούν επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρήσεις και δομές Υγείας, ενοικιαστές κ.λπ. Ιδιαίτερα για τις κλινικές και τα νοσοκομεία το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες πως οι κλινικές θα πάρουν 560 ευρώ για κάθε μέρα νοσηλείας που χάθηκε επειδή ακυρώθηκαν προγραμματισμένες επεμβάσεις! Επιπλέον, οι κλινικές θα λάβουν 50.000 ευρώ ανά κρεβάτι ΜΕΘ που θα δημιουργούν - αντί για 30.000 ευρώ στο αρχικό σχέδιο - στην προσπάθεια να διπλασιαστούν τα κρεβάτια ΜΕΘ της χώρας σε τουλάχιστον 56.000. Η ημερήσια τιμή νοσηλείας ορίστηκε στα 185 ευρώ. Επί της ουσίας δηλαδή πριμοδοτείται ο ιδιωτικός τομέας και ο λαός θα πληρώσει το μάρμαρο στο εγγύς μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ