Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη των εργαζομένων

Copyright 2020 The Associated

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης άμεσων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη των εργαζομένων η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ παρεμβαίνοντας στη Βουλή κατέθεσε χτες δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις, που αφορούν τη λήψη μέτρων τώρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και την επείγουσα ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας με επίταξη των υποδομών των επιχειρηματιών στην Υγεία. Οι Επίκαιρες Ερωτήσεις θα συζητηθούν στην Ολομέλεια την Πέμπτη 2 Απρίλη.

Να διασφαλιστούν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Η πρώτη Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης: «Η κυβέρνηση με υπόδειξη του ΕΟΔΥ λαμβάνει διαρκώς μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού. Μεταξύ αυτών η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και η καθολική, εκτός των 6 περιπτώσεων, μετακίνηση των πολιτών.

Σε επιχειρηματικούς ομίλους και χώρους εργασίας συνεχίζουν να απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς καν την απόσταση του ενός μέτρου, με κοινόχρηστα μέσα εργασίας και με πλημμελή καθαριότητα λόγω μειωμένων αριθμών καθαριστριών.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων στα σωματεία τους είναι δεκάδες καθημερινά. Αποκαλυπτικές είναι επιστολές των υπαλλήλων εταιρειών τηλεφωνικών κέντρων και κινητής τηλεφωνίας, από μεγάλα εργοτάξια, ιδιωτικές κλινικές, βιομηχανικές μονάδες κ.ά.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη γιατί δεν έχει πάρει κανένα από τα υποδεικνυόμενα από τους επιστήμονες μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά επιπρόσθετα έχει αναστείλει και τους ελέγχους των επιχειρήσεων από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τους άλλους εποπτικούς μηχανισμούς.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, την ανασφάλεια και την αγωνία των εργαζομένων, υποχρεώνουν σε συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων χωρίς αναγκαίες χωροταξικές αλλαγές, τήρηση αποστάσεων, απολύμανση εργαλείων εργασίας με αντισηπτικά που είναι ανύπαρκτα, χωρίς τα ενδεικνυόμενα μέτρα υγείας και ασφάλειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό της εγκληματικής τους στάσης είναι η υποχρέωση των εργαζομένων να μετακινούνται σε άλλα κτίρια των ομίλων αλλάζοντας δύο και τρία μέσα μαζικής μεταφοράς, και με τους ίδιους όρους εργασίας, εκθέτοντας σε όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο τους εργαζόμενους και όχι μόνο από τη διασπορά του κορονοϊού.

Στα ύποπτα κρούσματα δεν γίνεται τεστ, είναι στην ευθύνη του εργαζόμενου αν θα κάνει ή όχι, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Ασυμπτωματικοί εργαζόμενοι που έχουν κρούσματα κορονοϊού στον περίγυρό τους αναγκάζονται να τα αποκρύπτουν και να προσέρχονται στην εργασία τους.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς για την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων».

Ερωτάται ο υπουργός Εργασίας: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να διασφαλιστούν όλοι οι ενδεδειγμένοι όροι που η επιστημονική κοινότητα έχει υποδείξει για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς;».

Περιορισμένα και ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης

Η δεύτερη Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη. Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται συγκεκριμένα: «Τα περιορισμένα και ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν με τις τεράστιες ανάγκες από την εξέλιξη της πανδημίας. Οι ελάχιστες και προσωρινές προσλήψεις υγειονομικών, οι μετακινήσεις προσωπικού, οι ελλείψεις προστατευτικών μέσων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένας σχετικά μεγάλος αριθμός υγειονομικών βγαίνει εκτός μάχης, προαναγγέλλουν σοβαρές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των αναμενόμενων κρουσμάτων μαζικής κλίμακας. Ταυτόχρονα παραμένουν κλειστά 110 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία παρόλο που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Οσο περνάνε οι μέρες επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι προτροπές και τα μέτρα για την ατομική προστασία δεν αρκούν αν οι παντός είδους μονάδες Υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ο εξοπλισμός και το πολυάριθμο υγειονομικό προσωπικό δεν τεθούν υποχρεωτικά σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο.

Το ΚΚΕ έγκαιρα και επανειλημμένα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρνείται στην πράξη να υλοποιήσει.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση του ανεπαρκούς δημόσιου τομέα της Υγείας και ο ιδιωτικός τομέας ουσιαστικά να αξιοποιεί τις συνθήκες σαν ευκαιρία πρόσθετης κερδοφορίας.

Τώρα απαιτείται να ληφθούν από την κυβέρνηση τα εξής μέτρα:

  • Να επιταχτούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
  • Να επιταχτούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.
  • Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού - που δεν απαιτείται νοσηλεία - στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις.
  • Να επιταχτούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.
  • Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
  • Να ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό και μέσα η υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι". Να αξιοποιηθούν και οι φοιτητές - σπουδαστές των σχολών Υγείας που είναι σε μεγάλα έτη μαζί με το αντίστοιχο διδακτικό προσωπικό».

«Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα λάβει για την άμεση εφαρμογή των παραπάνω μέτρων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας τώρα για την προστασία του λαού!(2021-12-29 00:00:00.0)
Οι διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων(2021-07-20 00:00:00.0)
Τώρα πιο μαζική οργάνωση της πάλης γιατί η υγεία και η ζωή του λαού δεν μπορεί να περιμένουν(2021-04-27 00:00:00.0)
Ερώτηση για λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς(2021-04-01 00:00:00.0)
Επιμένει και μετά τις τραγικές εξελίξεις σε ιδιωτικές κλινικές να αρνείται την αναγκαία επίταξη(2020-04-30 00:00:00.0)
Παραπέμπει στο... «αν χρειαστεί» τα μέτρα που χρειάζονται εδώ και τώρα(2020-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ