Πέμπτη 25 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Διαμεσολαβητής» επικίνδυνων διευθετήσεων και σχεδίων συνεκμετάλλευσης η ΕΕ

Eurokinissi

Μία ακόμα επιβεβαίωση ότι το παζάρι της ΕΕ με την Τουρκία, μέσα στο οποίο είναι βαθιά μπλεγμένη και η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύοντας για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, στρώνει παραπέρα το έδαφος για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και τις επικίνδυνες διευθετήσεις που προωθούνται σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, έδωσε η χτεσινή επίσκεψη στην Ελλάδα του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, για επαφές με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.

Νωρίς το πρωί ο Μπορέλ, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, επισκέφτηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές Εβρου. Στις κοινές τους δηλώσεις κατόπιν, ο Μπορέλ έβαλε στόχο της επίσκεψης «να αναπτύξουμε μια κοινή ατζέντα (...) και να αναζητήσουμε τον διάλογο με την Τουρκία, προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να ενισχύσουμε την περιφερειακή σταθερότητα», αλλά και «να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα», δίνοντας δηλαδή και το «υπόβαθρο» των σχεδίων συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης που προωθούνται με την Τουρκία, στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών παζαριών.

Ο Ν. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, υπό την προϋπόθεση της «αποκλιμάκωσης»: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας». Εστιάζοντας στο παζάρι για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, είπε ότι «ο διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη ενδεδειγμένη οδός, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», το οποίο βέβαια ερμηνεύεται κατά το δοκούν στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και με βάση το συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη.

Ταυτόχρονα ο Δένδιας, παρουσιάζοντας στην ουσία την Ελλάδα ως το «καλό παιδί» των ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή, κατηγόρησε την Τουρκία για «υπονόμευση της ασφάλειας και της σταθερότητας», καθώς «παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και του ευρωπαϊκού μας εταίρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει σχεδόν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και τα χωρικά της ύδατα, πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές εδώ στον Εβρο και στο Αιγαίο με οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη» κ.λπ.

«Διάλογος» και «αποκλιμάκωση» σε φόντο ευρωατλαντικό

Σημειωτέον, η Τουρκία, σε μια κίνηση με σαφή μηνύματα, έστειλε χτες το μεσημέρι τουρκικά μαχητικά σε δώδεκα υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά Οινούσσες, Παναγιά και Χίο, σε συνολικά 60 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Σημειώθηκαν επίσης 5 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

«Γνωρίζω ότι γίνονται πολλές υπερπτήσεις», είπε ο Μπορέλ αργότερα το απόγευμα, στο Μαξίμου, όπου συνάντησε τον Κυρ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι γνωρίζει και «το έντονο πρόβλημα με τις γεωτρήσεις που θίγουν την κυριαρχία σας». «Ταυτόχρονα όμως συζητήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών για την ανάγκη εδραίωσης ενός ελάχιστου επιπέδου εμπιστοσύνης και διαλόγου με την Τουρκία, για να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση», συνέχισε, προχωρώντας ξανά στο «παρασύνθημα», που θέλει διάλογο και διευθετήσεις, με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη. «Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι με μεγάλη χαρά θα συμβάλουμε προς την κατεύθυνση αυτή», συμπλήρωσε εύγλωττα, δείχνοντας ότι η ΕΕ αναλαμβάνει ρόλο «διαμεσολαβητή» για τις επικίνδυνες διευθετήσεις.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έσπευσε να εκφράσει την ...εκτίμησή του για την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» στην «προστασία και διασφάλιση» των ελληνικών συνόρων, αναπαράγοντας το χρεοκοπημένο παραμύθι ότι οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου διασφαλίζουν τάχα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον Μπορέλ ότι η κυβέρνηση αναζητεί «μια εποικοδομητική σχέση» με την Τουρκία, βάζοντας προϋπόθεση η τελευταία «να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες». Εξάλλου, στα όρια της πρόκλησης απέναντι στο λαό, παρουσίασε ως «σημαντικό ότι η ΕΕ αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται αντιμέτωπες με μία κατάσταση στην οποία παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών - μελών της ΕΕ» και ζήτησε τη «συνεισφορά» του Μπορέλ «αναφορικά με την επίλυση μίας αντικειμενικά πολύπλοκης κατάστασης», όταν είναι ακριβώς η εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια και στα παζάρια ΕΕ - Τουρκίας που περιπλέκει παραπέρα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Πραγματικότητα με την οποία πρέπει να ζήσουμε» το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Βέβαια, το πόσο αναγνωρίζει η ΕΕ τις απειλές αυτές φάνηκε από όσα είπε ο ίδιος ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θ. Ντόκος, αργά το βράδυ της Τρίτης στον «ΣΚΑΪ», ίσως και σε μια προετοιμασία της λεγόμενης κοινής γνώμης για επικίνδυνες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Λιβύη, ποια η προοπτική του τουρκολιβυκού συμφώνου και ποια η θέση της χώρας μας προκειμένου να μην εφαρμοστεί στην πράξη, ο Θ. Ντόκος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την εξέλιξη των πραγμάτων, σημειώνοντας ότι «το τουρκολιβυκό μνημόνιο μας προβληματίζει παρά πολύ, αλλά δυστυχώς προβληματίζει μόνο εμάς».

«Εχουμε, βέβαια, δηλώσεις συμπαράστασης από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αλλά δεν νομίζω ότι είναι υψηλή προτεραιότητα για εκείνους», πρόσθεσε. «Αρα φοβάμαι ότι είναι μία πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να ζήσουμε για ένα διάστημα, μέχρι να βρούμε τρόπους να το υπονομεύσουμε και να το ακυρώσουμε». Για τους περιλάλητους «συμμάχους» της χώρας, άλλωστε, απάντησε ότι «όλα τα εργαλεία είναι χρήσιμα, αλλά στο τέλος της ημέρας φοβάμαι ότι εμείς θα πρέπει να κινηθούμε για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας».

Ενδεικτική ήταν επίσης η θέση του για το πώς πάνε τα πράγματα στο πολεμικό μέτωπο της Λιβύης, αλλά και για την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να στηρίξει τον Χ. Χάφταρ. «Εχει αλλάξει το μομέντουμ της σύγκρουσης», είπε, επισημαίνοντας μάλιστα πως ο Χάφταρ, «στον οποίο είχαμε κι εμείς επενδύσει κατά κάποιον τρόπο, είχε το πάνω χέρι αλλά τώρα φαίνεται ότι χάνει στο πεδίο των μαχών και ίσως οι πολιτικές του μέρες να είναι μετρημένες».

Να σημειώσουμε τέλος ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα ο Μπορέλ μετέβη και στο υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο, με πηγές από το υπουργείο να μιλούν κατόπιν για «άριστο κλίμα» και «σαφή μηνύματα» που στάλθηκαν - υποτίθεται - προς την Αγκυρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρι για τα Ελληνοτουρκικά με σφραγίδα ΝΑΤΟ(2022-10-14 00:00:00.0)
«Εκτόνωση των εντάσεων» με την Τουρκία βλέπει η ΕΕ(2021-12-29 00:00:00.0)
Σταθερές προτροπές ΕΕ για «εφικτό διάλογο» και «λογικές προσπάθειες»(2020-11-18 00:00:00.0)
Εντείνονται οι κρυφές και φανερές διαπραγματεύσεις με «προξενήτρες» την ΕΕ και τις ΗΠΑ(2020-07-16 00:00:00.0)
Νέα «αποκαλυπτήρια» για την πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2020-06-02 00:00:00.0)
Κατέθεσε συντεταγμένες στον ΟΗΕ διεκδικώντας ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο(2020-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ