Πέμπτη 25 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Κύπρο σήμερα ο Μπορέλ

Μετά τις επαφές του στην Ελλάδα, που επιβεβαίωσαν ότι το Μεταναστευτικό αποτελεί μοχλό όξυνσης μιας σειράς αντιλαϊκών διεργασιών, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται σήμερα να βρεθεί στην Κύπρο, όπου θα έχει επαφές και αύριο Παρασκευή.

Μεταξύ άλλων θα συναντήσει τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, οι επικεφαλής της κυπριακής και της ευρωπαϊκής διπλωματίας «θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών του υπουργείου Εξωτερικών και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης» και θα συζητήσουν μεταξύ άλλων «επίκαιρα θέματα» που αφορούν «στη διαμόρφωση και υλοποίηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO)».

Θυμίζουμε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει επανειλημμένα τον κρίσιμο ρόλο που η Κύπρος «μπορεί και πρέπει» να αναλάβει στην υλοποίηση «αμυντικών» και άλλων επιδιώξεων της ιμπεριαλιστικής ένωσης, ενώ δυναμώνει η συζήτηση για την ανάγκη μεγαλύτερης «αυτονόμησης» της ευρωπαϊκής πολιτικής σε «ασφάλεια και άμυνα». Επιπλέον, στο επίκεντρο των επαφών Μπορέλ θα βρεθούν οι «συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες στις Τουρκίας» όπως αναφέρει και η κυπριακή ανακοίνωση, το «ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία» και «η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων».

Στο μεταξύ, μετά από ανασχηματισμό άλλαξαν οι επικεφαλής στα υπουργεία Ενέργειας (αποτελεί ενιαίο χαρτοφυλάκιο με Εμπόριο και Τουρισμό) και Αμυνας της Κύπρου. Αναλαμβάνουν αντίστοιχα η Νατάσσα Πηλείδου (το 2019 περιλαμβανόταν στην πρώτη 10άδα γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς στον κλάδο της ναυτιλίας, την οποία καταρτίζει κάθε χρόνο η βρετανική «Ακαδημία Lloyd's») και ο Χαράλαμπος Πετρίδης. Και οι δύο έχουν διατελέσει για χρόνια στελέχη σε μια σειρά από επιχειρήσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση Μακρόν επανήλθε στο μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας πως το παζάρι θα κλιμακωθεί. Ο ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι «η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η ΕΕ μία συζήτηση σε βάθος, δίχως ταμπού, χωρίς αφέλεια, όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Αγκυρα, και πως θα πρέπει η ΕΕ να προασπιστεί σθεναρά τα δικά της συμφέροντα, διότι η ίδια έχει τα μέσα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ