Πέμπτη 25 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συντονισμένη δράση όλη την ερχόμενη βδομάδα

Διαμαρτυρίες πανελλαδικά στα καταστήματα του ΕΛΓΑ την Τετάρτη 1η Ιούλη

Από κινητοποίηση των αγροτών της Ηλείας
Από κινητοποίηση των αγροτών της Ηλείας
Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, προετοιμάζουν τις νέες κινητοποιήσεις τους στο πλαίσιο της βδομάδας αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη που αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Ολο αυτό το διάστημα, που η κυβέρνηση καλλιεργεί την εικόνα μιας ...κοσμογονίας στον αγροτικό τομέα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βλέπουν τα προβλήματά τους να οξύνονται μέρα με τη μέρα, να οδηγούνται ακόμα πιο γρήγορα στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, προσηλωμένη στην υλοποίηση μέχρι κεραίας της αντιλαϊκής πολιτικής και της ΚΑΠ.

Γι' αυτό την ίδια ώρα σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων, δίνοντάς τους δισεκατομμύρια ευρώ και νομοθετώντας μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα. Παράλληλα, μόνο σαν κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί η «φιλολογία» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για γαλαντόμες αποζημιώσεις στους αγρότες εξαιτίας της πανδημίας, όταν στην καλύτερη περίπτωση, αυτοί που επλήγησαν, θα πάρουν 150 ευρώ.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι πληττόμενοι αγροτοπαραγωγοί αποκλείστηκαν ακόμα και από τη μείωση 25% στην εφάπαξ καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που ίσχυσε για τους αυτοαπασχολούμενους, ή αναγκάζονται να πληρώσουν νέα χαράτσια, όπως το τέλος επιτηδεύματος.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας την 1η Ιούλη

Στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης, την Τετάρτη 1η Ιούλη οργανώνονται συντονισμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα, καθώς στην πλειοψηφία των περιοχών που έχει πληγεί η παραγωγή από την κακοκαιρία, οι αγρότες βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι και κινδυνεύουν να μείνουν φέτος χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα, με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Κι από πάνω, έχουν να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη η πληρωμή του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων που αφορούν τις ζημιές του 2019!

Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής, κινητοποιήσεις την 1η Ιούλη προγραμματίζουν:

  • Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα, στις 11 π.μ.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας στον ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και τοπικοί Αγροτικοί Σύλλογοι καλούν σε παμπελοποννησιακή κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, στις 11 π.μ.
  • Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Αχαΐας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα.
  • Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών - Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα καλεί στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ.
  • Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πέλλας και Ημαθίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια.
Κάλεσμα αγώνα

Κάλεσμα στους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού Λάρισας να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της 1ης Ιούλη απευθύνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), τονίζοντας παράλληλα ότι μόνο οι οργανωμένοι αγώνες μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα κι αυτό αποδεικνύει η πείρα τους. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης αντιπροσωπείας της ΕΟΑΣΝΛ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, τονίστηκε πως η κυβέρνηση δεν απάντησε θετικά στα αιτήματα για τις κατώτερες εγγυημένες τιμές των προϊόντων, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αποζημίωση των κτηνοτρόφων και των παραγωγών των λαϊκών αγορών.

Ειδική αναφορά έγινε στο τέλος επιτηδεύματος, που όπως τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, «πρόκειται για ένα νέο χαράτσι ύψους 650 ευρώ τον χρόνο, που προστίθεται για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που κρατάνε λογιστικά βιβλία. Ενα χαράτσι που με τις μεγάλες κινητοποιήσεις το 2013 είχαμε αποσπάσει 5ετή αναστολή καταβολής. Τονίσαμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια στις τσέπες μας για να πληρωθεί και αυτό το χαράτσι και ζητήσαμε να σταματήσει άμεσα η καταβολή του».

Ο Στέλιος Τσικριτσής, γραμματέας της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, στην παρέμβασή του ανέδειξε το θέμα με το τσίπουρο, λέγοντας πως «θέσαμε το θέμα της αλλαγής της ονομασίας μετά την άδικη και παράτυπη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Μας απάντησε ότι όντως υπήρχε ένα ζήτημα αστοχίας από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι είχε ενστάσεις, αλλά δήλωσε ότι δεν διαπιστώθηκε πως υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη διάθεση του τσίπουρου από αμβυκούχους και μικρούς παραγωγούς από την αλλαγή της ονομασίας. Είπε ότι θα το κοιτάξουν ξανά ώστε να μην καταργηθεί η ονομασία τσίπουρο για το χύμα προϊόν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ