Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος σχετικά με την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, που βάζει σε μεγάλους κινδύνους τη χώρα και το λαό μας. Θυμίζουμε πως για το θέμα κατέθεσε και σχετική Ερώτηση την περασμένη βδομάδα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει σε πολυετή ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις, την ενίσχυση και την επέκτασή της.

Η συμφωνία αυτή, η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", η οποία έχει ετοιμαστεί πίσω από τις πλάτες του λαού και συνδέεται με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Πομπέο, στην Αθήνα περιλαμβάνει:

Την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας που χρησιμοποιεί ο αμερικανοΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός για επιθέσεις κατά χωρών και λαών της περιοχής.

Τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα τις βάσεις drones στη Λάρισα, Αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που προορίζεται για τη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων και την προώθησή τους σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Ενώ καιροφυλακτεί ο κίνδυνος για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στον Αραξο.

Στην πράξη, η συμφωνία αυτή μετατρέπει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα σε ορμητήριο των πολεμικών ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα και το λαό μας σε πολύ μεγάλους κινδύνους και έχει προκαλέσει ισχυρές λαϊκές αντιδράσεις.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν κατατάξει την Ελλάδα μεταξύ των "Κρατών Ανάσχεσης", μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Η χώρα μας έχει στοχοποιηθεί.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή ή προστατεύουν τη χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα, είναι αβάσιμες και ανιστόρητες. Η Τουρκία ως ΝΑΤΟική δύναμη κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα. Με ευρωατλαντική ευθύνη επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα και η τουρκική κατοχή στην Κύπρο που διαιωνίζεται για 45 χρόνια, με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Εκατοντάδες μαζικοί φορείς κινητοποιούνται και μεταξύ άλλων απαιτούν:

  • Να καταγγελθεί τώρα η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
  • Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος ενάντια στην επικίνδυνη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ