Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν παραγράφεται

Από τη μια, η κυβέρνηση οξύνει την καταστολή σε βάρος μεταναστών και προσφύγων αξιοποιώντας την άθλια κατάσταση στους καταυλισμούς, για την οποία φέρει εγκληματικές ευθύνες, και, από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρύψει τη δική του μεγάλη ευθύνη, παρουσιάζοντας το αίσχος της Μόριας και των στρατοπέδων συγκέντρωσης σαν να προέκυψε μετά τις τελευταίες εκλογές! Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος εφημερίδας που έγραφε χτες: «Από τη Μόρια της αλληλεγγύης (!) στους ανθρώπους που καίγονται ζωντανοί». Δηλαδή, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι πριν από δύο μήνες οι «Μόριες» ήταν ιδανικοί τόποι διαμονής για τους ξεριζωμένους και τώρα έγιναν κολαστήρια... Ομως η γυναίκα που κάηκε ζωντανή προχτές, ήταν ένα ακόμα θύμα στη μακρά λίστα των τελευταίων ετών, με χιλιάδες πρόσφυγες, είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ, να υποφέρουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Το πνιγμένο προσφυγόπουλο στο λιμάνι του Σκαραμαγκά τον Ιούλη του 2017, η έκρηξη φιάλης στη Μόρια τον Νοέμβρη του 2017, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο προσφύγων και των τραυματισμό άλλων οχτώ, ανάμεσά τους ένα εξάχρονο και ένα τετράχρονο παιδί, οι τρεις νεκροί πάλι στη Μόρια σε διάστημα λίγων ημερών τον Γενάρη του 2017, είναι μερικά μόνο τραγικά παραδείγματα του διαχρονικού εγκλήματος στους καταυλισμούς. Ενα έγκλημα που φέρει τις υπογραφές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεών τους. Ενα έγκλημα που δεν παραγράφεται, όσο κι αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να χαράξει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές...

Αντανακλαστικά

Στον απόηχο του «κανονιού» της «Thomas Cook», η κυβέρνηση έτρεξε να συνδράμει τους μεγαλοξενοδόχους, που είχαν συμβόλαια με την πολυεθνική και κινδυνεύουν τώρα με ζημιές. Ετσι, στην εξαίρεση του φόρου διαμονής πρόσθεσε την αναστολή για έξι μήνες της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ και την προτεραιοποίηση των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλει αυτές οι επιχειρήσεις στον «αναπτυξιακό» νόμο, ώστε να πάρουν πιο γρήγορα ζεστό κρατικό χρήμα. Τα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση για να στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι αξιοθαύμαστα. Από την άλλη, τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης των εργαζομένων περιορίζονται στη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, ή την παράτασή του, διευκολύνοντας την εργοδοσία να απαλλαγεί μια ώρα αρχύτερα από το προσωπικό και να μην επωμιστεί το «εργατικό κόστος» μέχρι το τέλος της σεζόν, που συνήθως συμπίπτει με τα τέλη Οκτώβρη. Είναι επίσης σίγουρο ότι τις φετινές «ζημιές» από το κανόνι της «Thomas Cook» θα τις επικαλούνται για πολλά ακόμα χρόνια οι επιχειρήσεις, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους για ακόμα χειρότερους όρους δουλειάς και αμοιβής με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Οπως και σε κάθε άλλη «αναποδιά» που συναντούν οι καπιταλιστές και τα επιχειρηματικά τους πλάνα, κράτος και αστικές κυβερνήσεις στέκονται δίπλα τους και όλοι μαζί απέναντι στους εργαζόμενους, στους οποίους θα προσπαθήσουν να φορτώσουν και όλα τα σπασμένα.

Να μη βιάζονται

Για το «τέλος του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα» πανηγυρίζουν τα «ΝΕΑ», σημειώνοντας ότι «η άνθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ξεπερνάει σήμερα κάθε προσδοκία». Αναρωτιέται μάλιστα η εφημερίδα αν «θα μπορούσε ακόμα και να φανταστεί κάποιος παλιότερα ότι η δημιουργία καινούργιων αμερικάνικων βάσεων δεν θα οδηγούσε σε έξαρση του αντιαμερικανισμού», για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «το τέλος του αντιαμερικανισμού ανοίγει την πόρτα για φιλόδοξες ελληνοαμερικανικές πρωτοβουλίες, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών», σε τομείς όπως η Ενέργεια και άλλοι. Αποκωδικοποιώντας το «μήνυμα», η υποχώρηση του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, που διαπιστώνει η εφημερίδα, διευκόλυνε πρώτον τη διασπορά ακόμα περισσότερων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων σε όλη τη χώρα και κατά δεύτερον έδωσε ώθηση στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, που προσφέρουν στην ελληνική αστική τάξη ευκαιρίες κερδοφορίας και αναβάθμισης. Αντίστροφα, ο λαός γίνεται μαγνήτης ακόμα μεγαλύτερων κινδύνων εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, χώνεται βαθιά στη δίνη των ενεργειακών ανταγωνισμών και πληρώνει την ανάπτυξη για το κεφάλαιο με ένταση της εκμετάλλευσης, όπως πλήρωσε και την κρίση. Επομένως, η «υποχώρηση του αντιαμερικανισμού», για την οποία η εφημερίδα αναγνωρίζει τη μεγάλη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί «διαβατήριο» για την αστική τάξη και το πολιτικό της σύστημα να παίξει ενεργότερο ρόλο σε επιχειρηματικά σχέδια και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, εκθέτει όμως το λαό σε νέες περιπέτειες και κινδύνους. Ας μη βιάζονται όμως να πανηγυρίσουν η πρεσβεία και τα επιτελεία της. Τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα και η κατακραυγή για τα εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού είναι βαθιά ριζωμένα στο λαό, προκαλώντας ανησυχίες στα «κλιμάκια» των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που ζητάνε ακόμα καλύτερες επιδόσεις από τους κονδυλοφόρους υμνητές του φιλοαμερικανισμού...

Καριέρα

«Σπουδάζετε Αρχιτεκτονική, Μηχανικός υποδομών και εγκαταστάσεων; Σπουδάζετε Αεροναυπηγική, Μηχανική ή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού; Εχετε προϋπηρεσία σε ΜΜΕ ή στη δημοσιογραφία; Μιλάτε Ρωσικά, Ουκρανικά ή Αραβικά; Είστε σε θέση να διεξαγάγετε ανεξάρτητη έρευνα και ανάλυση; Το ΝΑΤΟ χρειάζεται τις ικανότητές σας!». Με αυτόν τον «κράχτη» το ΝΑΤΟ διαφήμιζε τις προηγούμενες μέρες τη δυνατότητα που προσφέρει σε μερικές εκατοντάδες νέους επιστήμονες να κάνουν την πρακτική τους στις κεντρικές εγκαταστάσεις του στις Βρυξέλλες, αναρτώντας την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας. Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός προσπαθεί να ψαρέψει επιστημονικό προσωπικό για τις βρώμικες αποστολές του, οι οποίες αποκαλύπτονται και μόνο από τα προσόντα που ζητάει. Για παράδειγμα, οι απαιτούμενες γλώσσες προδίδουν το ενδιαφέρον για τη Ρωσία, συνακόλουθα και την Ουκρανία, όπου μαίνεται η διαμάχη για την Κριμαία και τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, ενώ τα Αραβικά είναι προαπαιτούμενο για την ενασχόληση με το άλλο καυτό μέτωπο, αυτό της Μέσης Ανατολής, όπου επίσης ξεδιπλώνονται τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα, ανταγωνιστικά προς αυτά της Ρωσίας, της Κίνας, κρατών της ΕΕ κ.τ.λ. Αλλά και οι ειδικότητες που αναζητάει το ΝΑΤΟ δείχνουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων, άμεσα συνδεδεμένων με τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, τις επιχειρήσεις «ανοικοδόμησης», τη διαχείριση της κοινής γνώμης. Τέτοια «καριέρα» και τέτοιο «ματωμένο» βιογραφικό δεν ταιριάζουν σε κανέναν νέο επιστήμονα, που πρέπει να θέσει τις γνώσεις του στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας και τη φωνή του στην ανάπτυξη της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1804 Πεθαίνει ο Γάλλος μηχανικός και εφευρέτης Νικολά Ζοζέφ Κινιό, που θεωρείται ο κατασκευαστής του πρώτου αυτοκινήτου.

1876 Πραγματοποιείται στο Παρίσι το 1ο συνέδριο των Γάλλων εργατών (2-11/10/1876).

1904 Γεννιέται ο Βρετανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός Γκρέιαμ Γκριν.

1906 Πεθαίνει ο χημικός Αναστάσιος Χρηστομάνος.

1909 Πεθαίνει ο ζωγράφος Θεόδωρος Ράλλης.

1933 Περίπου 1.500 αγρότες του Λιτόχωρου Κατερίνης διαδηλώνουν με μαύρες σημαίες και αντιστέκονται στις δυνάμεις της χωροφυλακής, που είχαν κινηθεί εναντίον τους γιατί είχαν καταλάβει και είχαν αρχίσει να καλλιεργούν τα κτήματα του μοναστηρίου Αγιος Διονύσιος. Μπροστά στη μαχητική αντίσταση των αγροτών, οι αρχές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ σε ολόκληρη τη χώρα, που διαρκούν έως τα μέσα Δεκέμβρη, χωρίς όμως να πετύχουν το σκοπό τους.

1958 Η Γουινέα κηρύσσεται ανεξάρτητη από τη Γαλλία.

1964 Αποκαλύπτεται από τον Τύπο ότι στο στρατό κυκλοφορούσε το περιοδικό «Σοβιετολογία», που διηύθυνε ο Γ. Γεωργαλάς, μετέπειτα υφυπουργός της χούντας.

1967 Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ της γαλλικής αστυνομίας και αγροτών στη Βρετάνη και στη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων με αφορμή τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

1968 Χιλιάδες Μεξικανοί διαδηλώνουν κατά των Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να αρχίσουν στην πρωτεύουσα της χώρας. Η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και ανοίγει πυρ. 260 διαδηλωτές πέφτουν νεκροί και 1.200 τραυματίζονται.

1971 Με ποσοστό 91,5% «επανεκλέγεται» στην προεδρία του Νότιου Βιετνάμ ο μοναδικός υποψήφιος και ουσιαστικός δικτάτορας, Θιέου, εν μέσω κολοσσιαίων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, οι οποίες καταπνίγονται βίαια.

1975 Η αμερικανική Βουλή εγκρίνει τη μερική άρση της απαγόρευσης αποστολής όπλων στην Τουρκία.

1976 Γενική επιστράτευση των Παλαιστινίων κηρύσσει ο Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή επέμβαση στον Λίβανο.

1986 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ινδού πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της μητέρας του, Ιντιρα Γκάντι. Τραυματίζονται έξι άτομα και ο επίδοξος δολοφόνος χαρακτηρίζεται «ψυχοπαθής».

1990 Προφυλακίζεται ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ