Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η τουρκική αστική τάξη προβάλλει ξανά τις διεκδικήσεις της

Για «υπεράσπιση των αδελφών μας» έκανε λόγο ο Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Οπως είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τα δικαιώματα των αδελφών μας στην Κύπρο, στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατά τον ίδιο τρόπο θα το κάνουμε και στα Βαλκάνια και την Ευρώπη», σημείωσε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και ξεκαθαρίζοντας ότι «μας αφορά άμεσα κάθε εξέλιξη σε κάθε σπιθαμή της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας».

Η ομιλία Ερντογάν έστειλε μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, ενώ δεν ήταν τυχαία η εκτενής αναφορά που έκανε στα σχέδια για τη Συρία, μιλώντας για την «καρδιά και τα σύνορά μας» που ανοίξαμε «στους Σύρους αδελφούς μας» αλλά και επαναλαμβάνοντας ότι αν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια συντονισμού με συμμάχους της, η Τουρκία είναι πανέτοιμη να πορευτεί και αυτόνομα. «Δράσαμε με υπομονή. Αλλά, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα για την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη (σ.σ. όσον αφορά τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία για την οποία κλιμακώνεται ένα παζάρι με μοχλό εκατομμύρια κατατρεγμένους και ζητούμενο τις ισορροπίες στη μεταπολεμική Συρία, το Κουρδικό, τις σχέσεις με το Ιράν κ.λπ.)...», είπε, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα δεν θα εγκαταλείψει την ασφάλεια και το μέλλον των «αδελφών της» και ότι «εξαντλούμε τις πιθανότητες να εργαστούμε μαζί (με τις ΗΠΑ) αλλά αν αυτό δεν γίνεται, θα συνεχίσουμε στο δικό μας δρόμο...».

Η «δέσμευση» περί «υπεράσπισης» της «ασφάλειας» των «αδελφών μας» αφορά την αποφασιστικότητα του τουρκικού κεφαλαίου να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά του συμφέροντα σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα που είναι ανοιχτά στην περιοχή και επηρεάζουν πολλαπλά τη θέση του.

Αλλωστε, προχτές το απόγευμα, έγινε ακόμα μια πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, υπό την προεδρία Ερντογάν, όπου τονίστηκε ότι θα συνεχιστούν στρατιωτικές επιχειρήσεις και στη βόρεια Συρία, «έως ότου η περιοχή εκκαθαριστεί εξολοκλήρου από τους τρομοκράτες», όπως και ότι θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες στην «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», στο πλαίσιο «των συμφωνιών που υπεγράφησαν με την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (το ψευδοκράτος).

Ξανά για «εναλλακτικές» μορφές «λύσης» στην Κύπρο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τοποθετούνται και τα παζάρια για το Κυπριακό, όπου με αφορμή τις διεργασίες για ένα νέο γύρο συνομιλιών, Κατεχόμενα και Αγκυρα συνεχίζουν τις προκλήσεις, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, ενόψει πιθανών εξελίξεων.

Ετσι, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, εκτίμησε ότι «από την "ελληνοκυπριακή πλευρά" δεν έγινε κανένα βήμα που να μας ησυχάσει. Σίγουρα πρέπει να έρθουν στην επικαιρότητα εναλλακτικά σενάρια και μορφές λύσης». Υποστήριξε δε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν παρόμοιες συνθήκες με εκείνες στο Κόσοβο, αλλά εμείς, σε αντίθεση με εκείνους, δεν έχουμε καταφέρει να είμαστε ένα σώμα». Είπε ακόμα ότι μεταξύ άλλων μπορεί να ασκηθεί πίεση για δημιουργία δύο κρατών, κάτω από την ΕΕ, υποστηρίζοντας - σύμφωνα με τα ελληνοκυπριακά ρεπορτάζ - ότι και στο «νότο» και στο «βορρά» υπάρχει ένα (χωριστό) κράτος και πάνω σε αυτό πρέπει να αναπτυχθεί η πολιτική πρόταση (κάθε πλευράς), «και όχι σε κάτι που αποτελεί όνειρο». Ακόμα, απαντώντας σε όσους λένε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δύο κράτη εντός της ΕΕ, δήλωσε ότι μπορεί να προταθεί το «βελούδινο διαζύγιο» ή η «συνομοσπονδία».

«Σε ιστορικό επίπεδο οι σχέσεις ΗΠΑ - Κύπρου»

Στο μεταξύ, στη Λευκωσία χτες έγιναν εκδηλώσεις για την 59η επέτειο ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, μίλησε για «μέρα προβληματισμού» αλλά και «μέρα που προσφέρεται για να περάσουμε ένα μήνυμα - θέλουμε την ειρήνη, επιδιώκουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας. Την ίδια ώρα, όμως, μπροστά στις απειλές της Τουρκίας δεν μπορεί παρά αμυντικά να θωρακιστούμε κατά τρόπο που να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία από τυχόν νέες επιβουλές. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε για την ειρήνη. Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας να συμβάλουμε ώστε, επιτέλους, να δημιουργηθούν συνθήκες που θα μας οδηγήσουν σε ένα δημιουργικό διάλογο» για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι η αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου είναι πάντα ισχυρή. Επίσης, προσκάλεσε τον ομόλογό του Σ. Αγγελίδη στην Αθήνα, στις 5/11, για τη διεξαγωγή της 3ης Τριμερούς Συνάντησης Υπουργών Αμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, όπως επίσης και στη Διακλαδική Ασκηση «Μέδουσα 9», που θα πραγματοποιηθεί στις 6/11 με τη συμμετοχή των τριών χωρών.

Την ώρα που στο τραπέζι είναι προς συζήτηση μια σειρά από διχοτομικά σχέδια τύπου «Ανάν», ισχυρίστηκε ότι «αγωνίζονται» «για μια ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, ελεύθερη και υπερήφανη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, συντεταγμένοι και υποστηριζόμενοι από το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ...».

Χαρακτηριστικό ήταν και το μήνυμα που έστειλε στη Λευκωσία το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, χαιρετίζοντας την επέτειο και τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ξεχώρισε τη διμερή συνεργασία ειδικά στην ανάπτυξη των φυσικών πόρων, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προώθηση της «σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org