Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Στους επιχειρηματικούς ομίλους ο ορυκτός πλούτος, στο λαό οι συνέπειες και οι κίνδυνοι

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Αύριο, Πέμπτη, το πρωί, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, αναμένεται να ψηφιστούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι 4 συμβάσεις παραχώρησης της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Κρήτη και το Ιόνιο, που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την «Total», την «ExxonMobil», τη «Repsol» και τα ΕΛΠΕ και έφερε χτες για επικύρωση στην Ολομέλεια η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ενώ οι βουλευτές του Κόμματος ανέδειξαν ότι με τις συμβάσεις αυτές τα αστικά κόμματα εκχωρούν τον ορυκτό πλούτο του λαού, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και οι στόχοι της αστικής τάξης, μπλέκοντας το λαό όλο και περισσότερο στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, είχε στήσει ολόκληρη φιέστα για την υπογραφή των συμβάσεων, σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, χτες, στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, «βγήκε στα κεραμίδια», με το «επιχείρημα» ότι η επικύρωση των συμβάσεων γίνεται παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, που υποτίθεται ότι είναι δημόσια επιχείρηση και θα μπορούσε να εγγυηθεί, όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης, ότι «ο πλούτος που θα παραχθεί θα διαχυθεί όχι μόνο στις πολυεθνικές, αλλά και στην τοπική κοινωνία»!

Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, «απόρησε» για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η ΝΔ δεν κάνει τίποτα άλλο από το «να ακολουθούμε τη δική σας πολιτική», υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι «τα ΕΛΠΕ ήταν υπό ιδιωτικοποίηση από τη δική σας κυβέρνηση».

Ολοι μαζί, ωστόσο, υπουργός, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης παρουσίασαν τις συμβάσεις και την παρουσία «μεγάλων παιχτών» ως τάχα υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ως ανάπτυξη που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας κ.ά. Υπέρ τάχθηκαν, πέρα από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του Βελόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα ψηφίσει λευκό, ενώ θα καταψηφίσει το ΜέΡΑ25, που ξεκαθάρισε ότι είναι με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους, αυτούς των ΑΠΕ και του τουριστικού κεφαλαίου.

Ολα για τη θωράκιση του καπιταλιστικού κέρδους

Στην απέναντι όχθη, ο ειδικός αγορητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταρχάς χαρακτήρισε «άγονη» την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, «που προσπαθεί να κρύψει την ουσία» ότι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει. Τόνισε ότι «ο ορυκτός πλούτος της χώρας εκχωρείται στις πολυεθνικές, οι οποίες έχουν προβεί σε συμπράξεις με εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους. Από αυτή την άποψη, ο μόνος λόγος για τον οποίο εκχωρούνται είναι ακριβώς για να θωρακίσουν και να στηρίξουν το καπιταλιστικό κέρδος και όχι, βεβαίως, την ικανοποίηση των λαϊκών, αλλά και εγχώριων αναγκών όσον αφορά τα ζητήματα της Ενέργειας. Και μιλάμε για έναν ορυκτό πλούτο ο οποίος δεν ανανεώνεται, δεν αναπληρώνεται, εξαντλείται».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των συμβάσεων που τις κάνει ληστρικές όπως, για παράδειγμα, ότι το κράτος δεν διασφαλίζεται να έχει παρέμβαση στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ούτε ακόμα και σε περίοδο πολέμου. Απαντώντας στα περί γεωστρατηγικής αναβάθμισης, τόνισε ότι στο όνομά της γέμισε η Ελλάδα αμερικανικές βάσεις και ότι στην πραγματικότητα είναι «η αναβάθμιση των συμφερόντων αυτών που έχουν τον πλούτο της χώρας και που θέλουν να πάρουν μέρος στο μοίρασμα και στο ξαναμοίρασμα των αγορών, των δρόμων μεταφοράς και σε όλα τα υπόλοιπα που συμβαίνουν στην περιοχή». Ενώ στο επιχείρημα ότι με την παρουσία των επιχειρηματικών ομίλων διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι το πώς διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα στο πλαίσιο των ανταγωνισμών έχει φανεί από τις επεμβάσεις σε Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν, Ιράκ, ακόμα και στην Κύπρο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενη, που είχε υπογράψει τις συμβάσεις, εκχωρούν τον ενεργειακό πλούτο χωρίς να έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ, σε μια περίοδο κορύφωσης της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης. Οπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει γιατί κάθε αστική τάξη διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα με γνώμονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόσθεσε πως αυτές οι συμβάσεις, που υπηρετούν τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης, ανοίγουν το δρόμο για συνεκμετάλλευση, υπό τη σκέπη του αμερικανικού και του γαλλικού παράγοντα.

Ενώ ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι «η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται σημαίνει για το λαό μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, σάρωμα εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ εκείνος που θα κληθεί να πληρώσει ακόμα τη χρήση όποιων άλλων υποδομών για τις ανάγκες εξόρυξης θα είναι πάλι ο λαός». Οσο για τις θέσεις εργασίας που υπόσχονται σημείωσε ότι είναι γνωστό πως πρόκειται για θέσεις «περιορισμένου χρονικού διαστήματος, δηλαδή όσο διαρκούν τα έργα και μάλιστα κακοπληρωμένες όπως στον ΤΑΡ Μακεδονίας - Θράκης». Οσο για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, πρόκειται για επενδύσεις που γίνονται με διαδικασίες fast track χωρίς ακόμα και περιβαλλοντικές μελέτες και χωροθέτηση, υπενθυμίζοντας και την καταστροφή στο Μεξικό το 2010...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναρωτιόμαστε(24/5/2015)
ΟΧΙ στο ξεπούλημα του ζεόλιθου(22/3/2013)
ΟΧΙ στο ξεπούλημα του ζεόλιθου(22/3/2013)
Παρεμβάσεις για την εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο(1/3/2012)
Να μην υπογράψει κανείς ατομική σύμβαση(6/7/2011)
Κοινοτική μας υποχρέωση, λέει η κυβέρνηση(15/2/1996)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org