Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την απόφασή μας για απεργία!
  • Κάλεσμα αλληλεγγύης ενάντια στη νέα επίθεση των εφοπλιστών με τη βούλα της αστικής Δικαιοσύνης
  • Στις 5 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη, η απεργιακή προσυγκέντρωση των ναυτεργατών στον Πειραιά

Κατά παραγγελία των εφοπλιστών, για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα τα αστικά δικαστήρια βγάζουν την απεργία των ναυτεργατών «παράνομη» (φωτ. από τη διαμαρτυρία της προηγούμενης βδομάδας)
Κατά παραγγελία των εφοπλιστών, για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα τα αστικά δικαστήρια βγάζουν την απεργία των ναυτεργατών «παράνομη» (φωτ. από τη διαμαρτυρία της προηγούμενης βδομάδας)
«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την απόφασή μας για τη συμμετοχή στην απεργία! (...) Τα δικαιώματα των ναυτεργατών, των εργαζομένων, δεν θα κριθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων, έχουν κατακτηθεί με σκληρούς ταξικούς αγώνες και θυσίες στους καταπέλτες των καραβιών, στις πύλες των εργοστασίων».

Αυτά διαμηνύουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ απέναντι στη νέα επιχείρηση τρομοκρατίας και καταστολής που βρίσκεται από χτες σε εξέλιξη σε βάρος των ναυτεργατών από εφοπλιστές και αστική Δικαιοσύνη, με τη σφραγίδα της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της.

Η επίθεση κορυφώθηκε με την απόφαση που εξέδωσε χτες με άκρως συνοπτικές διαδικασίες το Πρωτοδικείο Πειραιά, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» τη σημερινή ναυτεργατική απεργία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Το δικαστήριο έκανε αποδεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο εφοπλιστικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) εναντίον της απόφασης των ναυτεργατικών συνδικάτων, ενώ έκανε δεκτή και την αγωγή των εφοπλιστών κατά της απεργιακής απόφασης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι «παράνομη» είχε χαρακτηριστεί η απεργία των ναυτεργατών και στις 24/9, και πάλι μετά από προσφυγή του ΣΕΕΝ, επιχείρηση που ακυρώθηκε στην πράξη από την καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία και την ταξική αλληλεγγύη.

Στο έδαφος του τεράστιου αντεργατικού νομικού οπλοστασίου, η φάμπρικα ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων λειτουργεί κανονικότατα...

Να σημειωθεί μάλιστα ότι στη νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι εφοπλιστές παρεμβαίνουν ωμά και στο εσωτερικό των σωματείων, «προτείνοντας» και τις μορφές δράσης που θα πρέπει να ακολουθήσουν! Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση, οι απεργοί είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια ηπιότερη μορφή άσκησης του συνδικαλιστικού τους δικαιώματος, όπως μια ολιγόωρη στάση εργασίας, με την οποία θα επιτύγχαναν την προβολή των αιτημάτων τους, αλλά ταυτοχρόνως δεν θα καθήλωναν όλη την ακτοπλοϊκή σύνδεση για 24 ώρες»...

Κατά τ' άλλα, οι εφοπλιστές επικαλούνται και πάλι υποκριτικά την... «αναστάτωση του κοινωνικού συνόλου» και την «τεράστια βλάβη που θα προκληθεί, ιδίως σε ευαίσθητες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές των αγροτών, των κατοίκων απομονωμένων νησιών και δη ασθενών και πρεσβύτερων σε ηλικία, αλλά και των εμπόρων». Την ίδια ώρα, βέβαια, πατώντας στο απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο που ράβουν στα μέτρα της κερδοφορίας τους όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, ήδη ετοιμάζονται ενόψει του χειμώνα σε ακινητοποίηση πλοίων και μείωση των δρομολογίων. Παράλληλα, πάντα για το... «κοινωνικό σύνολο», επιβάλλουν πανάκριβα εισιτήρια, δρομολογούν ανενόχλητοι υπέργηρα και υποσυντήρητα πλοία, με συνεχείς βλάβες και ατυχήματα, όπως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο στο γκαράζ του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Olympic Champion».

Το δικαστήριο με την απόφασή του αποδέχτηκε επίσης το σκεπτικό που αναφέρεται στην αίτηση, ότι η απεργία θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην επιχειρηματική δραστηριότητα των εφοπλιστών, στη μετοχική τους βάση και στη συναλλακτική αξία των μετοχών τους...

Η σιγή νεκροταφείου δεν θα περάσει!

Στην ανακοίνωση τους, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ αναφέρουν ότι «εφοπλιστές - κυβέρνηση ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, θέλουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στα συνδικάτα, στις κατευθύνσεις του πολυνομοσχεδίου - έκτρωμα να τσακίσουν τις ΣΣΕ, το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, στην απεργία».

«Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία», υπογραμμίζουν και προσθέτουν: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την απόφασή μας για συμμετοχή στην απεργία την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, από τις 00.01 έως τις 24.00, στα καράβια των λιμανιών του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου».

Η απεργιακή προσυγκέντρωση έχει καθοριστεί για τις 5 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Τα σωματεία καλούν πλοιάρχους, μηχανικούς, μηχανοδηγούς, θαλαμηπόλους, μαγείρους και συνολικά τους ναυτεργάτες των Γενικών Υπηρεσιών «να συμμετέχουν στην περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα, να μην αφήσουμε εφοπλιστές - κυβέρνηση να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας στα καράβια».

Απευθύνουν επίσης κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, στη νεολαία, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, συμμετέχοντας στην περιφρούρηση της απεργίας πάνω στους καταπέλτες.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «για άλλη μια φορά το εφοπλιστικό κεφάλαιο επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους ναυτεργάτες και να καταστείλει την απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Οκτώβρη».

«Δεν μας εκπλήσσουν!», επισημαίνει. «Οι εφοπλιστές, όπως και το σύνολο της μεγαλοεργοδοσίας, χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να καταπνίξουν κάθε αγώνα των εργατών, κάθε φωνή που αντιστέκεται στα αντεργατικά σχέδιά τους, κάθε κινητοποίηση που αφορά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργατών. Βέβαια, για όλα αυτά που κάνουν οι κεφαλαιοκράτες έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ, που δίνει αέρα στα πανιά τους, αναλαμβάνοντας σθεναρά τα ηνία από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν δεν θα περάσει! Οι εργαζόμενοι και τα ταξικά τους Συνδικάτα είναι εδώ για να παλέψουν ενάντια σε κάθε εμπόδιο που μπαίνει στην οργάνωση της πάλης τους από εργοδοσία, κυβέρνηση και τους αντίστοιχους μηχανισμούς. Με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα θα δώσουμε τη μάχη της οργάνωσης και της περιφρούρησης της απεργίας», διαμηνύει το ΠΑΜΕ.

Τη νέα επίθεση των εφοπλιστών ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών καταγγέλλει επίσης το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ