Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καθιστική διαμαρτυρία στη Μόρια

Από τη διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών

Eurokinissi

Από τη διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών
Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χτες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στη Μόρια. Οι διαμένοντες στο ΚΥΤ διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες παραμονής τους και ζήτησαν να μεταφερθούν σε άλλες δομές. Προχώρησαν δε και σε αναπαράσταση συνθηκών περιφοράς νεκρού. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τύλιξαν έναν άνδρα με λευκό σεντόνι και τον περιέφεραν ως νεκρό, θέλοντας να δείξουν ότι είναι «νεκροί» στον καταυλισμό της Μόριας.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, πάνω από 30.500 πρόσφυγες ζουν στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, κατά τη βδομάδα που πέρασε, δηλαδή το διάστημα 23 - 29 Σεπτέμβρη, έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου 3.164 πρόσφυγες. Στη δε Λέσβο, ο μέσος όρος αφίξεων καθημερινά αγγίζει τους 452.

Το πρωί της Τρίτης, άλλοι 120 ξεριζωμένοι διασώθηκαν σε πέντε περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Σαμοθράκης, Λέσβου, Χίου και Μεγίστης. Την ίδια ώρα, στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε χτες το πρωί το πλοίο «Νήσος Ρόδος», στο οποίο επέβαιναν 215 πρόσφυγες από τη Μόρια. Πρόκειται κυρίως για παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, τις πιο ευάλωτες δηλαδή ομάδες, που έμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό στη Λέσβο.

Επεισοδιακή ήταν η χτεσινή αποβίβαση 82 προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό του Κατσικά στα Γιάννενα. Η μεταφορά πυροδότησε αντιδράσεις μεταναστών του κέντρου, οι οποίοι προχώρησαν σε αποκλεισμό.

Από τις 10 το πρωί περίπου 30 άτομα είχαν κλείσει την κεντρική είσοδο και στη συνέχεια είχαν τοποθετήσει έναν μεγάλο κορμό δέντρου. Στο χώρο βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες με την πρώτη επέμβαση που έκαναν απομάκρυναν τους συγκεντρωμένους και απελευθέρωσαν την είσοδο του καταυλισμού. Αργά το μεσημέρι έφτασαν τρία λεωφορεία τα οποία μετέφεραν από τον Πειραιά 82 πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινήθηκαν από τη Μόρια. Στον καταυλισμό διαμένουν πάνω από 1.000 πρόσφυγες, με την κατάσταση να αρχίζει να γίνεται ασφυκτική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ