Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Στο ίδιο χρυσαυγίτικο «έργο» θεατές

Eurokinissi

Αρχίζουν σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής οι απολογίες των στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης για διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση. Θα απολογηθούν ο αρχηγός της οργάνωσης και οι πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές.

Τελευταία για ένταξη στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση απολογήθηκε η ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη που υπηρετεί στην Ασφάλεια Πειραιά. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναδειχθεί, κεντρικά οργανωμένη σε όλη την επικράτεια ήταν και η επιχείρηση προσεταιρισμού αστυνομικών σε τοπικά αστυνομικά τμήματα από τη Χρυσή Αυγή για να εξασφαλίζονται η εκ των έσω ενημέρωση και η ατιμωρησία. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η εν λόγω χρυσαυγίτισσα που δρούσε ως πληροφοριοδότης στη ναζιστική οργάνωση για τις κινήσεις της Αστυνομίας. Διατηρούσε στο σπίτι της παράνομο οπλοστάσιο (βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, όπλα, ένα μαχαίρι με σιδερογροθιά, μια συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης - taser, τέσσερα μαχαίρια - πεταλούδα, τέσσερις σουγιάδες, τρεις σιδερογροθιές, δύο χατζάρες, εκατοντάδες φυσίγγια, καπνογόνα, δεκάδες κροτίδες - δυναμιτάκια κ.λπ.). Επικοινώνησε, όπως προκύπτει από την τηλεφωνική συνομιλία, με τον χρυσαυγίτη Λ. Τσαλίκη πριν και λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Συνομιλεί τις επόμενες μέρες με το ηγετικό στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης στον Πειραιά Ν. Αποστόλου, υπεύθυνο των ταγμάτων εφόδου και στρατολογητή του Ρουπακιά και μεταξύ άλλων τον συμβουλεύει «να παραμείνει εκτός Αθηνών για να μη συλληφθεί...». Συνεννοείται σε άλλη συνομιλία μαζί του για την ταυτότητα «προστατευόμενου μάρτυρα» που είχε καταθέσει κατά της Χρυσής Αυγής.

Στο δικαστήριο παραδέχθηκε ότι κατείχε παράνομα τα όπλα, τα οποία, όπως είπε, τα είχε για... συλλογή. Τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον χρυσαυγίτη Τσαλίκη τις απέδωσε... στην αναζήτηση αποκλειστικής νοσοκόμας για τη μητέρα της. Οσο για τις συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αποστόλου τις απέδωσε σε μια «αδιάφορη φιλική σχέση»...

Νωρίτερα απολογήθηκε ο χρυσαυγίτης Ν. Παπαβασιλείου, που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα μαζί με τον Γ. Περρή για τον εμπρησμό του «Cointreau» στην Πλ. Αμερικής, ιδιοκτησίας Καμερουνέζου υπηκόου. Σημειωτέον, η καταδικαστική απόφαση έκανε δεκτή την επιβαρυντική περίσταση του νόμου για τέλεση της πράξης «από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, κ.λπ.». Οι εν λόγω είχαν συγκροτήσει τάγμα εφόδου που «αστυνόμευε» την περιοχή από το Σεπτέμβρη του 2012, όταν είχαν σπάσει τα γραφεία της Τανζανικής Κοινότητας. Το Μάη του 2013 απείλησαν τον Καμερουνέζο ιδιοκτήτη να μην ανοίξει το κατάστημά του και τα ξημερώματα του έβαλαν φωτιά χρησιμοποιώντας βαριοπούλα για να σπάσουν την τζαμαρία. Ο Παπαβασιλείου δούλευε σε νυχτερινά κέντρα ως τραγουδιστής και είναι μέλος της Χρυσής Αυγής (υπάρχουν φωτογραφίες του με μπλουζάκι, στο σπίτι του βρέθηκαν συνθήματα της οργάνωσης κ.ά.). Εμφανίζεται σε πλήθος φωτογραφιών με τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Ρουπακιά (δεν είναι τυχαίο ότι σε αναρτήσεις στο «facebook» ο Παπαβασιλείου δήλωνε μέλος του πυρήνα Νίκαιας). Από μαρτυρίες προκύπτει ότι οι Παπαβασιλείου - Περρής συμμετείχαν στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής με σκοπό την τρομοκράτηση αλλά και το οικονομικό όφελος, υπάρχουν αναφορές για απειλές σε αλλοδαπούς στα καταστήματα των οποίων έμπαιναν, έπιναν χωρίς να πληρώνουν γιατί, όπως έλεγαν, «εδώ είναι η χώρα μας, δεν θα σας πληρώνουμε κιόλας». Μάλιστα, για τον Καμερουνέζο ιδιοκτήτη, οι μαρτυρίες αναφέρουν πως δεν έβγαζε άκρη με τις μηνύσεις γιατί πήγαινε ο τότε χρυσαυγίτης βουλευτής Παναγιώταρος στο ΑΤ του Αγ. Παντελεήμονα για να βγάλει τους δικούς του και του έλεγαν ότι άμα κάνει μήνυση θα του κάνουν κι αυτοί. Και αυτοί θα βγουν αλλά αυτός θα μείνει εκεί.

Στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, ο Παπαβασιλείου στην ουσία ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς την εγκληματική δράση του στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, εμφανίζοντάς την όμως ως αποτέλεσμα της... αγανάκτησης του ίδιου και των κατοίκων για τα «έκτροπα» και τις «προκλήσεις» των αλλοδαπών. Παραδέχθηκε την παρουσία του στην επίθεση κατά της Τανζανικής Κοινότητας, όπως και ότι ο Παναγιώταρος πήγε στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα κι έβγαλε τον Περρή...

Κι αυτοί «δεν ήξεραν»...

Ολοκλήρωσαν τις απολογίες και οι χρυσαυγίτες Β. Σιατούνης (στέλεχος της οργάνωσης και υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές το 2010) και Αθ. Στράτος. Οι δύο έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για τη δολοφονική επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» το 2008. Οπως αναφέρει η σχετική απόφαση, η επίθεση μηχανοκίνητου τάγματος της Χρυσής Αυγής ήταν προμελετημένη, οργανωμένη και με ανθρωποκτόνο πρόθεση. Ο προσχεδιασμός προκύπτει, σύμφωνα με το σκεπτικό, από τον τρόπο επίθεσης: Πολλά άτομα μαζί, αφαίρεσαν ή κάλυψαν τις πινακίδες κυκλοφορίας των μοτοσικλετών τους, κρατώντας μαχαίρια και τσεκούρια, εισέβαλαν στον χώρο των παθόντων, χωρίς να προκληθούν από τους τελευταίους. Η «ανθρωποκτόνος πρόθεση των δραστών δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική τους βούληση, αλλά επειδή ένα από τα πρόσωπα της ομάδας φώναξε "τέλος χρόνου" με αποτέλεσμα την άμεση και συντεταγμένη αποχώρηση των επιτιθέμενων», σημειώνεται.

Το τάγμα εφόδου, να σημειωθεί, εισέβαλε στο «Αντίπνοια» όπου γινόταν μάθημα Ισπανικών και τραυμάτισε σοβαρά δύο άτομα φωνάζοντας: «Εχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής, θα σας γαμ...». Μάλιστα, το Μάρτη του 2011, που είχε οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης, έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου υπήρχε τάγμα εφόδου με επικεφαλής τους Κασιδιάρη και Λαγό.

Στις απολογίες τους και οι δύο προσπάθησαν, σύμφωνα με τη γνωστή πλέον τακτική των χρυσαυγιτών, να πάρουν πίσω την αρχική παραδοχή τους ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι προσπάθησαν να επιρρίψουν τα περί μελών της ναζιστικής οργάνωσης στον αξιωματικό που συνέταξε την προανακριτική κατάθεσή τους, λέγοντας ότι τους ζήτησε να υπογράψουν το χαρτί για να μην μπουν φυλακή... Τα λεγόμενά τους δεν φάνηκε να έπεισαν το δικαστήριο. Και οι δύο αρνήθηκαν επίσης ότι γνώριζαν τους τότε χρυσαυγίτες βουλευτές Ηλ. Κασιδιάρη και Ι. Λαγό, που βρέθηκαν στην Ευελπίδων για την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Ενώ περί «άλλα ετύρβαζαν» όταν ρωτήθηκαν για την υποψηφιότητα του Σιατούνη στο δήμο Αθηναίων με τη Χρυσή Αυγή. Ο μεν Σιατούνης δεν γνώριζε καν σε ποιον τομέα ήταν υποψήφιος, ο δε Στράτος επιβεβαίωσε λέγοντας πως το πιο πιθανό ήταν να τον έβαλαν μόνοι τους... Σημειωτέον, ο Σιατούνης ήταν κατηγορούμενος εκείνο το διάστημα για τη δολοφονική επίθεση στο «Αντίπνοια».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org