Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Προσηλωμένος στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης»

Την αταλάντευτη υποστήριξη στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια που υπαγόρευσε και τη Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες σε συνέδριο του «Economist» στα Σκόπια, αφιερωμένο στα Δυτικά Βαλκάνια και στην προοπτική ένταξής τους στην ΕΕ.

Απ' τη θέση του πρωτεργάτη της υπογραφής της Συμφωνίας και δείχνοντας το πραγματικό της περιεχόμενο ως «κρίκο» στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής, εγκάλεσε την ΕΕ γιατί δεν επιταχύνει τη διαδικασία της διεύρυνσης σε ό,τι αφορά τη γειτονική χώρα, δίνοντας «κίνητρο» κατ' αυτόν τον τρόπο για την επίλυση κι άλλων «διενέξεων», όπως είπε, στην ευρύτερη περιοχή, κατά το πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών, που «αναδεικνύει την αξία της ΕΕ, η ένταξη στην οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της».

«Η ΕΕ οφείλει να αποδράσει από την εσωστρέφειά της και να δώσει το μήνυμα ότι αποτελεί όντως μια ισχυρή παγκόσμια δύναμη (...) Αν δεν μπορεί (...) να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στη γειτονιά της πώς θα μπορέσει να παίξει έναν καθοριστικό και κρίσιμο ρόλο στη διεθνή σκηνή, σε άλλα μέρη του κόσμου; Γι' αυτόν τον λόγο, η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα για άλλες κυβερνήσεις και λαούς που αντιμετωπίζουν διενέξεις, στην περιοχή μας και πέρα από αυτήν, να τολμήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζοντας συνολικά τη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι «πραγματοποιήθηκαν πάνω από 7 - 8 συναντήσεις αυτών των περιφερειακών σχημάτων ενώ, την ίδια στιγμή, η Ελλάδα συμφώνησε ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο με την Αλβανία που, όταν τηρείτο, θα επέτρεπε τη στήριξη της ευρωπαϊκής της προοπτικής. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης το 2018, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, αναδείχτηκαν οι προοπτικές για οικονομική συνεργασία και συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη».

Παράλληλα με τις διαβεβαιώσεις για την προσήλωσή του στη Συμφωνία και τους σχεδιασμούς που την υπαγόρευσαν, διαβεβαίωσε εκ νέου την αστική τάξη της Ελλάδας για τη «δυναμική» που η Συμφωνία πυροδοτεί «στην οικονομία και τον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα η άμυνα», αναφέροντας συγκεκριμένα την υπογραφή της συμφωνίας για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ενώ, δείχνοντας το τι προσδοκά η αστική τάξη από τους «πρωταγωνιστικούς ρόλους» στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δήλωσε ότι «πριν λίγες μέρες, ο φίλος Ζόραν τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα γιατί της δίνει την δυνατότητα να αναλάβει και πάλι ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Αυτός πιστεύω ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή...».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org