Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο Μ. Ντράγκι

Στην Αθήνα βρίσκεται από χτες ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, με αφορμή τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών.

Μιλώντας στη σχετική εκδήλωση, ο Ντράγκι εστίασε μεταξύ άλλων στις αναδιαρθρώσεις που έχουν συντελεστεί σε επίπεδο Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη» για νέες παρεμβάσεις αναφορικά με την εμβάθυνση και διεύρυνση της «ενιαίας αγοράς». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες της Ευρωζώνης παραμένουν εκτεθειμένες σε ιδιαίτερα «σοκ», λόγω των εμπορικών τους δομών, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Πρόσθεσε ότι τα «σοκ» μπορεί να έχουν «ασύμμετρο αντίκτυπο» στις οικονομίες, μεταξύ άλλων λόγω των διαφορετικών επιπέδων στο κρατικό χρέος.

Επιπλέον, αναφορικά με τις καταγραφόμενες ασυμμετρίες μεταξύ των οικονομικών της Ευρωζώνης, εστίασε στο χάσμα του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, λέγοντας ότι οικονομίες όπως της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, οι οποίες ήδη είχαν μεγάλη απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν κατάφεραν να το μειώσουν ουσιαστικά.

Τέλος, σχετικά με τις «εκκρεμότητες» γύρω από την εμβάθυνση της ΟΝΕ σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί ο μηχανισμός ασφαλείας του ESM για το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης και μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, ενώ ελάχιστη ουσιαστική πρόοδος έχει υπάρξει αναφορικά με τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής.

Το βράδυ ο Μ. Ντράγκι είχε συνάντηση εργασίας στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Mε «λαγό» το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πρόσφατη «έκθεση συμπερασμάτων» της αποστολής του ΔΝΤ, στάθηκε μεταξύ άλλων στη «συνεχιζόμενη ανάγκη» περικοπής των συντάξεων «σε βιώσιμα επίπεδα» και μείωσης του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος, ενώ διατύπωσε και «αβεβαιότητα» για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους. Μιλώντας σε εκδήλωση στο London School of Economics, με τίτλο «Το ΔΝΤ και η ελληνική κρίση: Μύθοι και πραγματικότητες», στάθηκε στο ζήτημα του ύψους των πλεονασμάτων και ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «υπερέβαινε εσκεμμένα το στόχο του πλεονάσματος για να δείξει στους Ευρωπαίους ότι δεν χρειάζεται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείναμε».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως «η υπέρβαση των συμφωνημένων στόχων δεν ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αποτέλεσμα των συστηματικών αστοχιών στις "επιστημονικές" προβλέψεις των στελεχών του ΔΝΤ, που οδηγούσαν στην επιβολή περισσότερων μέτρων». Μάλιστα, ο Ευ. Τσακαλώτος «κατηγόρησε» τον Τόμσεν ότι... «ζημίωσε το επιστημονικό κύρος του ΔΝΤ».

Πρόκειται βέβαια για «αντιπαράθεση» αποκαλυπτική για το λαό και ενδεικτική για τους «προβληματισμούς» γύρω από το «αναγκαίο» ύψος των πλεονασμάτων, αλλά και για το από ποια τσέπη του λαού θα προκύψουν αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ