Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ολοι σήμερα στην απεργία και τις συγκεντρώσεις - Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ και τη συνδικαλιστική δράση!
  • Στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια η συγκέντρωση στην Αθήνα
  • Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη (Αγαλμα Βενιζέλου) - Στις 11 π.μ. στον Πειραιά (πλατεία Καραϊσκάκη)

Με νέα απεργία και συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα. Σε συνέχεια της απεργίας στις 24/9, με τη σημερινή κινητοποίηση οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναμετριούνται για μια ακόμα φορά με την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τον υπονομευτικό ρόλο της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια. Στον Πειραιά η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

«Το πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "ανάπτυξη παντού" είναι νομοσχέδιο - σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες», σχολιάζει το ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών Συμβάσεων, με πλέγμα αντιδραστικών διατάξεων, ενώ παράλληλα εισάγονται διατάξεις για πιο ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία, με προβλέψεις για ηλεκτρονικό μητρώο και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, κουρελιάζοντας τα καταστατικά των σωματείων, βάζοντας εμπόδια στη συλλογική δράση.

Απεργία για σήμερα έχουν προκηρύξει πολλές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας κ.ά.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας (11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου), ενώ Σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων στο Δημόσιο προκήρυξαν στάσεις εργασίας με έναρξη μία ή δύο ώρες νωρίτερα, προκειμένου να διευκολύνουν τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις.

Κάλεσμα συμμετοχής στις συγκεντρώσεις έχουν απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας.

Το γιγαντοπανό που ανάρτησαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην πρόσοψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ
Το γιγαντοπανό που ανάρτησαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην πρόσοψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ
Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και τα σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

«Στο πόδι» για την επιτυχία της απεργίας, απέναντι στην υπονόμευση

«Την οργάνωσή μας και την απεργία δεν τα παραδίνουμε στην κυβέρνηση και την εργοδοσία»: Πανό με το σύνθημα αυτό ανάρτησαν, χτες το πρωί, στην πρόσοψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ, στελέχη του ΠΑΜΕ, μέλη της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, με τις ταξικές δυνάμεις να συνεχίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για την ενημέρωση των εργαζομένων και την επιτυχία της σημερινής απεργίας.

Την ίδια ώρα, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που κατά την προεκλογική περίοδο μετέτρεψε τα γραφεία της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης σε εκλογικό περίπτερο της νέας κυβέρνησης, συνεχίζει να της κάνει «πλάτες» υπονομεύοντας την απεργία. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις που συνδικαλιστικές οργανώσεις είτε δεν έχουν προκηρύξει απεργία είτε δεν έχουν καν συνεδριάσει για να συζητήσουν για την κινητοποίηση. Αντίστοιχα, σε μια σειρά από Εργατικά Κέντρα προκηρύσσουν απεργία «στα χαρτιά», ενώ στην πράξη την υπονομεύουν, δεν αναλαμβάνουν την παραμικρή πρωτοβουλία για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων.

Τη γύμνια της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, όπως αποτυπώθηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε τη Δευτέρα, καταγγέλλει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μια χούφτα συνδικαλιστές της πλειοψηφίας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταδίκασαν την υπονόμευση των κινητοποιήσεων και κάλεσαν όλα τα σωματεία να οργανώσουν την απεργιακή τους απάντηση. Ενώ το Εργατικό Κέντρο έχει προκηρύξει απεργία, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας δεν έχουν εμφανιστεί ούτε σε έναν χώρο δουλειάς, στα σωματεία όπου πλειοψηφούν δεν έχουν καν ενημερώσει για την απεργία, ενώ εκλεγμένοι συνδικαλιστές των ίδιων δυνάμεων δηλώνουν ότι δεν θα απεργήσουν! Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία του ΕΚΗ με λαθροχειρίες προσπαθεί να εμφανίσει σωματεία και φορείς να καλούν στην απεργιακή της συγκέντρωση, ενώ δεν έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις...

Τον απεργοσπαστικό ρόλο της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού Σωματείου στην εταιρεία «Παπαστράτος», που «σφυρίζει αδιάφορα» και αρνείται ακόμα και να συγκαλέσει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, καταγγέλλει η ΔΑΣ. Μπροστά στη σημερινή απεργία, όπως έκανε και στην προηγούμενη, το ΔΣ δεν συνεδρίασε, με διάφορες προφάσεις, όπως ότι... το σωματείο δεν ανήκει στη δύναμη κάποιου Εργατικού Κέντρου, εν αναμονή της ένταξής του στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής ή ότι η Ομοσπονδία Καπνοβιομηχανιών, στην οποία πλειοψηφούν οι ίδιες ξεπουλημένες δυνάμεις, δεν έχει πάρει απόφαση. «Χαρακτηριστικά έλεγαν πως "δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για να συζητήσουμε στο ΔΣ"», καταγγέλλει η ΔΑΣ.

«Ρεσιτάλ» εργατοπατερισμού στην Καβάλα

Τα «ρέστα» τους στην επιχείρηση υπονόμευσης της πάλης δίνουν και οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές στη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας (ΕΥΚ), συνοδεύοντάς την με μια συντονισμένη επιχείρηση λάσπης ενάντια στις ταξικές δυνάμεις.

Με μπαράζ ανακοινώσεων, τις οποίες αναπαράγει και η συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, επιχειρώντας να κουκουλώσουν το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου την περασμένη Παρασκευή κινητοποίησαν δυνάμεις καταστολής μέσα και έξω από το ΕΥΚ, βγαίνουν τώρα και καταγγέλλουν τον πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, Γιάννη Γιαγκίδη, και το ΠΑΜΕ για... «τραμπούκικη συμπεριφορά», για ξυλοδαρμούς και άλλα φαιδρά, σε βάρος τάχα της γραμματέα του ΕΥΚ.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, με κλειδωμένη πόρτα, με το κτίριο του ΕΥΚ περικυκλωμένο από την αστυνομία και με μπράβους μέσα σε αυτό. Καταγγέλλει επίσης χειροδικίες και προπηλακισμούς σε βάρος συνδικαλιστών από την γραμματέα του ΕΥΚ, όπως και ότι η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ ισχυρίζεται πως συζήτησε και ενέκρινε τον κατάπτυστο «εσωτερικό κανονισμό» για τα μέλη του ΔΣ που μεθοδεύει εδώ και μήνες, προλαβαίνοντας μάλιστα να επιβάλει ποινή σε βάρος του Γ. Γιαγκίδη!

Αποκαλύπτοντας τις βαθύτερες στοχεύσεις όσων ισχυρίζονται ότι ενέκριναν οι εργατοπατέρες, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ αναφέρει:

-- Η «γραμματειακή υποστήριξη» των σωματείων για τις εκλογές τους οδηγεί σε υποκατάσταση των εφορευτικών επιτροπών. Τα μητρώα όλων των σωματείων θα βρίσκονται στα χέρια του ίδιου προσώπου - υπαλλήλου του ΕΥΚ.

-- Ο κατάπτυστος κανονισμός λειτουργίας και πειθαρχικός κανονισμός για τους υπαλλήλους του ΕΥΚ έρχεται στην πράξη να καταργήσει την υπάρχουσα Συλλογική Σύμβασή τους και φτάνει μέχρι και να απαγορεύει ακόμη και πολιτικές συζητήσεις.

-- Με τον πειθαρχικό κανονισμό για τα μέλη του ΔΣ, επιχειρούν να αλλάξουν το καταστατικό του ΕΥΚ χωρίς καταστατική συνέλευση και να πετάξουν εκτός διοίκησης τους εκλεγμένους με την «Ταξική Ενότητα». Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, απαγορεύει την παρουσία μέλους του ΔΣ του ΕΥΚ σε Γενική Συνέλευση και σε εκλογές σωματείων χωρίς γραπτή έγκριση του προέδρου και του γραμματέα του ΕΥΚ, επίσης αναφέρει ότι δεν μπορεί να παρίσταται σε τέτοια διαδικασία ούτε μέλος Ομοσπονδίας ή της ΓΣΕΕ, «χωρίς την έγκριση του προεδρεύοντος από το Εργατικό Κέντρο»!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org