Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Επικίνδυνη εξέλιξη στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Ενταση της καταστολής και του αυταρχισμού για πρόσφυγες και μετανάστες, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική της ΕΕ και τη Συμφωνία με την Τουρκία, σηματοδοτούν οι αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση, στον απόηχο μίας ακόμα τραγωδίας στη Μόρια.

Θυμίζουμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προβλέπουν επικίνδυνη κλιμάκωση της καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, που η εφαρμογή τους σε όλη τη Μεσόγειο έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε χιλιάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο στο Αιγαίο και στον Εβρο έχουν χαθεί 722 ψυχές από το 2016, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά. Μόνο το 2019, στη Μεσόγειο χάθηκαν 543 άνθρωποι και οι 48 απ' αυτούς πνίγηκαν στο Αιγαίο.

Κλιμάκωση της καταστολής προβλέπεται και στο εσωτερικό της χώρας, με τη γενίκευση της φυλάκισης, που γίνεται ο κανόνας για τη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών.

Ενισχυτικά στα παραπάνω, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για το άσυλο, το οποίο προβλέπει την πλήρη στέρηση του δικαιώματος αίτησης ασύλου από όσους δεν έχουν το λεγόμενο «προσφυγικό προφίλ», αλλαγή των κριτηρίων «ευαλωτότητας», που είχε επιχειρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατάργηση της έφεσης, σύνθεση των επιτροπών προσφυγών αποκλειστικά από δικαστές, απέλαση με την παραμικρή αντίρρηση.

* * *

Συνολικά, το πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση ενισχύει την παρουσία και τον επικίνδυνο ρόλο του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, μπλέκει το Μεταναστευτικό βαθύτερα στα ευρωατλαντικά γρανάζια, αλλά και στους ανταγωνισμούς εντός της ΕΕ, και συρρικνώνει σε βαθμό εξαφάνισης το δικαίωμα προσφύγων και μεταναστών στο άσυλο.

Η ΝΔ παρουσιάζει ως «διέξοδο» την κλιμάκωση της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής που αναπαράγει τον διπλό εγκλωβισμό και οξύνει τα προβλήματα για τους χιλιάδες κατατρεγμένους και τους κατοίκους των νησιών.

Αξιοποιεί το έδαφος που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αποδοχή και εφαρμογή της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ, την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, που γεννούν και οξύνουν το Προσφυγικό.

Αξιοποιεί τις συνέπειες και τα αδιέξοδα του διπλού εγκλωβισμού, τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν πρόσφυγες και νησιώτες, όχι για να δώσει λύση αλλά για να δικαιολογήσει τη μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, τη δημιουργία νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης και τις χιλιάδες επαναπροωθήσεις που σχεδιάζει μέσα στο 2020.

Από την άλλη, οι μετακινήσεις μερικών εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική Ελλάδα είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική ανακούφιση, αφού οι δομές στα νησιά είναι υπερκορεσμένες και ταυτόχρονα αυξάνονται οι ροές, με τη στρόφιγγα να ανοιγοκλείνει σε συνάρτηση με τα παζάρια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την Τουρκία και την εξέλιξη των ανταγωνισμών και επεμβάσεων στην περιοχή.

* * *

Με δεδομένα τα παραπάνω, είναι πρόκληση η «κριτική» του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα της κυβέρνησης, με την οποία προσπαθεί να συγκαλύψει ότι η πολιτική της στο Μεταναστευτικό είναι συνέχεια της δικής του πολιτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές «πρόοδος - συντήρηση» στη διαχείριση του προβλήματος και επιχειρεί να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας τάχα των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, όταν ο διπλός εγκλωβισμός και οι «Μόριες» έχουν και τη δική του υπογραφή.

Οταν μαζί με τη ΝΔ ψήφισαν στην ΕΕ την ακόμη μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα, τη δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων», δηλαδή περισσότερες «Αμυγδαλέζες» και «Μόριες», αλλά και «πλατφορμών αποβίβασης», δηλαδή στρατοπέδων συγκέντρωσης σε τρίτες χώρες. Και, βέβαια, όταν εμπλέκουν από κοινού την Ελλάδα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ «θυμήθηκε» τελευταία και τον πόλεμο ως αιτία του Μεταναστευτικού, ενώ υποστήριξε ως κυβέρνηση όλο το εύρος του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή, που σπέρνει πολέμους και προσφυγιά.

Αυτήν τη στρατηγική τους σύμπλευση και στο Προσφυγικό προσπαθούν να συγκαλύψουν, κρύβοντας τις ευθύνες τους και τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και από ρατσιστικά - ξενοφοβικά κατακάθια, για να χύνουν το δηλητήριό τους.

* * *

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική χρειάζεται να ορθώσει τείχος ο λαός, βάζοντας στο στόχαστρο τις αληθινές αιτίες και τους πραγματικούς υπεύθυνους για την αθλιότητα σε βάρος προσφύγων, μεταναστών και νησιωτών.

Εκεί πρέπει να προσανατολιστεί η πάλη, διεκδικώντας την κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, του διπλού εγκλωβισμού και των hot spots, τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε αξιοπρεπείς και δημόσιες δομές φιλοξενίας, με προοπτική τη γρήγορη μεταφορά τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, την τήρηση των δικαιωμάτων για το άσυλο.

Προπάντων, όμως, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά φτώχεια, πρόσφυγες και μετανάστες.


Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ