Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταστολή και αυταρχισμός με μπούσουλα τις κατευθύνσεις της ΕΕ

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, με οδηγό αποφάσεις που έχουν παρθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των συντακτών.

Πολύ χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας την ένταση της καταστολής, ανέλυσε τα μέτρα σε δύο άξονες, «τον εσωτερικό και το διεθνή», ως εξής: «Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται. Αύξηση των επιστροφών από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε περίπου 10.000 μέχρι το τέλος του 2020. Κατάρτιση λίστας "ασφαλούς χώρας", ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτήν όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα. Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα».

Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η ΝΔ επιμένει να παρουσιάζει ως πανάκεια την πιστή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το θέμα, αυτής ακριβώς που εγκλωβίζει στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Τακτική που ακολουθούσε πιστά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στ. Πέτσας έλεγε χτες ότι «το βασικό πρόβλημα με την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας είναι ότι από το 2016 που υπεγράφη δεν εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό και από τις δύο πλευρές».

Ποσοτικοποίησε εκ νέου το στόχο για ένταση της καταστολής, λέγοντας ότι «θα φυλάξουμε τα σύνορα και όσον αφορά αυτούς που πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες επιστροφής. Γι' αυτό έχουμε βάλει έναν φιλόδοξο στόχο: Περίπου να πενταπλασιαστούν οι επιστροφές μέσα στο χρονικό διάστημα των επόμενων 14 μηνών». «Αρα, αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για την υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης. Αν αυτή δεν είναι επαρκής, τότε μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε, επιμένοντας στην πιστή τήρηση του ευρωενωσιακού μπούσουλα.

Κληθείς δε να εξηγήσει πώς θα λειτουργούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, περιέγραψε συνθήκες φυλάκισης που θα λειτουργούν ως φόβητρο γενικώς: «Το βασικό ζήτημα είναι ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και δεν μπορούν να είναι σε ανοιχτές δομές ή για όσους έχει προκύψει καταφανώς ότι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα χωρίς να δικαιούνται την προστασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα είναι στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Θα ξέρουν ότι δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα. Θα υπάρχει έτσι ένας σημαντικός βαθμός αποτροπής για όσους θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, όπως έχει δείξει και η εμπειρία του 2013 - 2014. Είναι και ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».

«Θα υπάρχουν φύλακες;», ρωτήθηκε, για να απαντήσει: «Στα προαναχωρησιακά κέντρα, νομίζω ότι είναι σαφές». Για να δικαιολογήσει την καταστολή, παρέπεμψε σε ένα διαχωρισμό, ότι «δεν μπορεί άνθρωποι οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα να έχουν το ίδιο καθεστώς με αυτούς που έχουν το καθεστώς προστασίας», καθεστώς που στην πράξη αναγνωρίζεται σε μια ελάχιστη μειοψηφία.

Τέλος, απέφυγε να διευκρινίσει ποιες θα χαρακτηρίσει η κυβέρνηση «ασφαλείς χώρες», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. «Αλλά να ξέρετε ότι είναι ένα θέμα το οποίο σχετίζεται και με την ταχύτητα των επιστροφών, αλλά κυρίως με την αποτροπή της δράσης των διακινητών, στη χώρα από την οποία θα θέλουν να φέρουν αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε, κάνοντας σαφές ότι η διάταξη εντάσσεται στο ίδιο πλέγμα μέτρων εντατικοποίησης της καταστολής.

Στο μεταξύ, με ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα, σε συνεργασία με τη Frontex, επιδιώκει να «αντιμετωπίσει» το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή τις αυξημένες προσφυγικές ροές, στο «φως» των κυβερνητικών μέτρων, ώστε να περιοριστεί η μετακίνηση όσων ανθρώπων ζητούν άσυλο στην ΕΕ. Ηδη υλοποιείται η απόσπαση περίπου 180 λιμενικών, οι οποίοι μετακινούνται από λιμεναρχεία της ηπειρωτικής χώρας προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου έχουν αποσταλεί και πέντε πλωτά σκάφη του ΛΣ.

Τέλος, να μετακινήσει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών στην ενδοχώρα καλεί την ελληνική κυβέρνηση η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την κατάσταση σε Λέσβο, Σάμο και Κω «κρίσιμη» και τις συνθήκες «ανεπαρκείς και επισφαλείς». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τον Σεπτέμβρη οι θαλάσσιες αφίξεις - κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία - ήταν 10.258, ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός από το 2016.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org