Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέες προειδοποιήσεις για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης

Ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε ότι θα ληφθούν μέτρα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη

Από την προχτεσινή ομιλία για την κατάσταση του ρωσικού έθνους

Copyright 2019 The Associated

Από την προχτεσινή ομιλία για την κατάσταση του ρωσικού έθνους
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλιμακώνεται η ένταση στο πλαίσιο της ευρύτερης και οξυμένης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας και στον απόηχο της προχτεσινής ετήσιας ομιλίας για την κατάσταση του έθνους του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ, που αποχώρησαν από τη Συνθήκη INF, πως σε περίπτωση που αναπτύξουν πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (με δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές) στην Ευρώπη, τότε η Ρωσία «θα αναγκαστεί» να λάβει «αντίστοιχα και ασύμμετρα μέτρα», στοχοποιώντας περιοχές «από τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε άμεση απειλή, αλλά και προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων για τη χρήση αυτών των πυραυλικών συστημάτων».

Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης, ο Βλ. Πούτιν μιλώντας σε δημοσιογράφους στοχοποίησε πιο συγκεκριμένα την Ευρώπη και τις ΗΠΑ - πάντα σαν «απάντηση» σε τυχόν αμερικανικούς πυραύλους - λέγοντας ότι στην αντιμετώπιση της αμερικανικής απειλής η Ρωσία θα έχει το «πάνω χέρι», εξαιτίας των ρωσικών διηπειρωτικών υπερχητικών πυραύλων «Avangard». Επιπλέον, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια και πολεμικά πλοία ως πλατφόρμες πυραύλων, εξήγησε ο Πούτιν:

«Με τις ταχύτητες που διαθέτουν (σ.σ. οι πύραυλοι), μπορούμε να τοποθετήσουμε τα πλοία μας μακριά από τα χωρικά ύδατα ή ακόμα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενός συγκεκριμένου κράτους, δηλαδή σε ουδέτερα ύδατα, στον ωκεανό», είπε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι το σημερινό πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας αποκλείει ένα προληπτικό χτύπημα.

Διευκρινίζοντας, αν λέγοντας ότι ρωσικοί στόχοι θα είναι και «κέντρα λήψης αποφάσεων» εννοούσε τις ΗΠΑ, απάντησε ότι, υποθετικά, οι εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θα ήταν πρωταρχικοί στόχοι.

Ο Βλ. Πούτιν προειδοποίησε ότι αν οι δύο πλευρές αναπτύξουν πυραύλους πυρηνικής ικανότητας στην Ευρώπη, η κλιμάκωση των εντάσεων θα ανέλθει σε πρωτοφανή από το 1962 επίπεδα (κρίση των πυραύλων στην Κούβα). Ισχυρίστηκε ότι τα σημερινά αντικρουόμενα συμφέροντα δεν δικαιολογούν μια τέτοια κλιμάκωση, ωστόσο «αν κάποιος το θέλει, τότε εντάξει, είναι ευπρόσδεκτος. Εξέθεσα τι θα σήμαινε αυτό».

«Ομηροι» οι λαοί της Ευρώπης

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, επεδίωξε να αξιοποιήσει και τις αντιθέσεις των ΗΠΑ - ΕΕ και την ανησυχία για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη, που «εγείρει στρατιωτικές εντάσεις στην κοινή γειτονιά μας». Μιλώντας στην Ενωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων, χαρακτήρισε την ασφάλεια των λαών της Ευρώπης «όμηρο» των «καταστροφικών πολιτικών της Ουάσιγκτον» και ορισμένων συμμάχων της στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στη συνεχή εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα: «Εκτός από τη (σ.σ. Βόρεια) Μακεδονία και άλλες βαλκανικές χώρες σκοπεύει να ενσωματώσει την Ουκρανία και τη Γεωργία».

Χαρακτηριστικές ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα, ότι το ΝΑΤΟ «ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι στοχοποιείται», ενώ πριν από έναν χρόνο ειρωνευόταν τα νέα όπλα «λέγοντας ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τα "ρωσικά καρτούνς" και ότι το Κρεμλίνο μπλοφάρει». «Πραγματικά πίστευαν ότι θα βγάζαμε μαζί τους "σέλφι" (σ.σ. φωτογραφία) μετά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, την αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF, τη συγκέντρωση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων ενδεχομένως στην Ευρώπη και την ατέλειωτη παρέμβαση της Δύσης στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών;».

Αντιδράσεις ΗΠΑ - Κίνας

«Τα σχόλια του Προέδρου Πούτιν είναι μια συνέχεια της προπαγανδιστικής προσπάθειας της Ρωσίας να αποφύγει τις ευθύνες της για την παραβίαση της Συνθήκης INF», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά της, η Κίνα χαιρέτισε την προχτεσινή ομιλία του Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε τις σινορωσικές σχέσεις «σημαντικό παράγοντα σταθερότητας» και πρότυπο «οικονομικής συνεργασίας», ιδιαίτερα στην Ευρασία. «Ειδικότερα θα εναρμονίσουμε την EAEU (Ευρασιατική Οικονομική Ενωση) με την πρωτοβουλία "Μία ζώνη, Ενας δρόμος" που θα ανοίξει το δρόμο για μια ευρασιατική εταιρική σχέση μεγάλης κλίμακας», τόνισε ο Πούτιν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κόκκινη γραμμή» η εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία (2021-12-01 00:00:00.0)
Ζυμώσεις και παζάρια για «πολυμερή» συνθήκη για τα πυρηνικά (2019-12-05 00:00:00.0)
Θα απαντήσει σε πυραύλους των ΗΠΑ σε Ρουμανία και Πολωνία (2019-08-23 00:00:00.0)
Εκκίνηση σε νέα «κούρσα» εξοπλισμών (2019-02-06 00:00:00.0)
Αδιέξοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας (2019-01-17 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία (2019-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ