Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Εκκίνηση σε νέα «κούρσα» εξοπλισμών

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε νέα φάση όξυνσης μπαίνει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για την απαγόρευση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF) την περασμένη Παρασκευή, ενώ στη συνέχεια ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε πως η χώρα του αναστέλλει κι αυτή από τη μεριά της τη συμμετοχή της στη συνθήκη. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη.

Χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέφερε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει προσκομίσει μέχρις ώρας κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την υποτιθέμενη παραβίαση της συνθήκης και εκτίμησε ότι ο πραγματικός λόγος της αποχώρησης των ΗΠΑ είναι η επιδίωξη να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην παγκόσμια σκηνή με κάθε κόστος. «Βλέπουμε τις βασικές αξίες της αρχιτεκτονικής ασφαλείας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να υπονομεύονται, βασικές στρατηγικές συμφωνίες ασφαλείας να καταργούνται», είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι «όσον αφορά στη συνθήκη INF και τα νησιά Κουρίλες, υπάρχει συγκεκριμένη σύνδεση, δεδομένου ότι η τοποθέτηση των εκτοξευτών πυραύλων των ΗΠΑ σε ιαπωνικό έδαφος είναι ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν στη σχέση μας με τους Ιάπωνες γείτονές μας». Εξαιτίας της ρωσοϊαπωνικής σύγκρουσης για την κυριότητα των νησιών Κουρίλες δεν έχει υπογραφεί ακόμη συνθήκη ειρήνης για το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι εκτοξευτήρες Mk-41 είναι όμοιοι με τα συστήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ στη Ρουμανία και θα αναπτυχθούν στην Πολωνία», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Επίσης, η Ρωσία σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός πυρηνικού πυραύλου μέσης εμβέλειας με βεληνεκές μεγαλύτερο από 500 χιλιόμετρα σε απάντηση των αμερικανικών κινήσεων, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει σύντομα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org