Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στο Παρίσι

Από τη μαζική χτεσινή πρωινή περιφρούρηση σε μεγάλο εμπορικό κέντρο
Από τη μαζική χτεσινή πρωινή περιφρούρηση σε μεγάλο εμπορικό κέντρο
Αγωνιστικά συνδικάτα της Γαλλίας, στο πλαίσιο της απεργίας της 5ης Φλεβάρη, προχώρησαν σε μαζική απεργιακή περιφρούρηση στην περιοχή Βαλ Ντε Μαρν του Παρισιού στο εμπορικό κέντρο «Rungis», το μεγαλύτερο της Γαλλίας, όπου απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι.

Παρά τις προσπάθειες εκφοβισμού από τις δυνάμεις καταστολής, από νωρίς το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι από συνδικάτα - μέλη και φίλους της ΠΣΟ στη Γαλλία, σταμάτησαν την τροφοδοσία των φορτηγών στο εμπορικό κέντρο και κάλεσαν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στο Παρίσι.

Το ΠΑΜΕ επικοινώνησε με το Εργατικό Κέντρο του Βαλ Ντε Μαρν και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την σταθερή αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας προς τον αγώνα των εργαζομένων της Γαλλίας.

Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου ευχαρίστησε το ΠΑΜΕ για την αλληλεγγύη του και ενημέρωσε για την επιτυχία που είχε η πρωινή κινητοποίηση καθώς και την ανταπόκριση που είχε από τους χιλιάδες εργαζόμενους του χώρου.

Επίσης, συνδικάτα, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα της Γαλλίας δημοσίευσαν το μήνυμα αλληλεγγύης της ΠΣΟ και του ΠΑΜΕ και μετέφεραν στις απεργιακές τους συγκεντρώσεις τη στήριξη του ταξικού κινήματος στον δίκαιο αγώνα τους.

Για αυξήσεις στους μισθούς και ενάντια στο νόμο κατά των διαδηλώσεων

Η γενική απεργία των συνδικάτων, όπου πήραν μέρος και μέλη των λεγόμενων «Κίτρινων Γιλέκων», σε πάνω από 160 πόλεις σε όλη τη χώρα εκφράζει την αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το βράδυ χτες αναμενόταν να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων, που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως «πρόκειται για κίνηση που θέλει να περιορίσει τους βανδαλισμούς».

Στα βασικά αιτήματα βρίσκονται η αύξηση των μισθών και η φορολογική δικαιοσύνη. Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα καταστολής, ο νέος νόμος διώκει τις διαδηλώσεις για τις οποίες δεν ζητείται άδεια από τις αρχές και προωθεί επιβολή ποινής ενός έτους φυλάκισης και χρηματικού προστίμου 15.000 ευρώ σε «βίαιους διαδηλωτές, οι οποίοι θα συλλαμβάνονται με καλυμμένα πρόσωπα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org