Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13182

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
Στη Βουλή το επιστέγασμα της ΝΑΤΟικής συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ

Θα ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλεια. Πανηγύρια χτες από τους ιμπεριαλιστές, κατά την υπογραφή του στις Βρυξέλλες


ΣΕΛ.  5
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συμπλήρωσαν δέκα μέρες στα μπλόκα και συνεχίζουν τον αγώνα

Ευθύνη της κυβέρνησης να σταματήσει την κοροϊδία με τον προσχηματικό «διάλογο» και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους


ΣΕΛ.  16   -   17

Η δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ

  • Δεν είναι μονόδρομος για το λαό η πολιτική των θυσιών και του «μικρότερου κακού»
  • Μπαίνουμε μπροστά για την οργάνωση της πάλης ενάντια στους αντιλαϊκούς νόμους, στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του
  • Στη μαζική εκδήλωση, όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, συμμετείχαν συνδικαλιστές εκλεγμένοι σε πρωτοβάθμια Σωματεία, Ομοσπονδίες και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς.
  • Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματός της για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ακολούθησαν παρεμβάσεις για πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΕΛ.  12   -   14

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνο παζάρι

Τα όσα είπε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Τούρκο Πρόεδρο ο πρωθυπουργός, ότι ούτε εκείνος ούτε ο Ερντογάν «δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη», γιατί «αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα», γεννούν πρόσθετα ερωτήματα και ανησυχίες για το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Γιατί βεβαίως τα περί «αδράνειας» και «ενεργητικής» εξωτερικής πολιτικής τα έχει ξανακούσει ο ελληνικός λαός όλο το προηγούμενο διάστημα από τα κυβερνητικά χείλη, την ώρα ακριβώς που η κυβέρνηση αναλάμβανε ρόλο «σημαιοφόρου» στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και προχωρούσε στη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που έστηνε επικίνδυνα σχήματα ευρωατλαντικής «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, και αναλάμβανε νέες επικίνδυνες ΝΑΤΟικές αποστολές, μετατρέποντας όλη την Ελλάδα σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Αυτή είναι η «ενεργητική» εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αναβάθμιση της αστικής τάξης στην περιοχή, ενώ αντίστοιχα και στην άλλη μεριά του Αιγαίου η τουρκική αστική τάξη όντως δεν μπορεί να κατηγορηθεί για «αδράνεια», αφού κλιμακώνει την επιθετικότητά της και προβάλλει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τις γνωστές απαράδεκτες διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, διατηρεί στρατούς κατοχής σε τρεις χώρες κ.ο.κ.

Από έναν τέτοιο διάλογο είναι φανερό ότι οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό, πόσο μάλλον που οι «προκλήσεις» οι οποίες τον δρομολογούν και τον επιταχύνουν δεν είναι άλλες από τα «μαχαίρια» που έχουν βγει για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου της περιοχής και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, την προσπάθεια για μείωση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής, το κουβάρι δηλαδή των ανταγωνισμών που μπλέκεται όλο και πιο πολύ και όλο και πιο γρήγορα και στο οποίο συμμετέχουν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών, η καθεμιά με το «ειδικό βάρος» της.

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η κυβέρνηση, ως «προτιμώμενος εταίρος» των ΗΠΑ, αναλαμβάνει το ρόλο «διαύλου» προς τον «ισχυρό και κρίσιμο» εταίρο τους στην περιοχή, την Τουρκία, κατά τις διατυπώσεις των πρόσφατων εκθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων γίνεται δηλαδή στοιχείο των παζαριών για να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Εξάλλου τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της μοιρασιάς των ενεργειακών κυπριακών θαλάσσιων ζωνών με νέα διχοτομική «λύση» είναι ζωντανά. Ερωτήματα υπάρχουν και για άλλα ζητήματα, όπως η Θράκη κ.ά. Οι ανησυχίες λοιπόν είναι εύλογες.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι μιλάμε για διάλογο από χέρι εχθρικό και επικίνδυνο για τους δύο λαούς, που όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αλλά τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη τους και την κοινή τους δράση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των δύο αστικών τάξεων, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Ασυμβίβαστη πορεία στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού της πόλης
  • Σε μια μαζική εκδήλωση δημόσιου απολογισμού μίλησε χτες ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πάτρας και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
  • Χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ενώ έγιναν παρεμβάσεις από ανθρώπους που συστρατεύονται για να αναδειχθεί ξανά η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο τιμόνι του δήμου.

ΣΕΛ.  11


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις των ιμπεριαλιστών

ΣΕΛ.  21
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απέρριψε ξανά τροπολογία του ΚΚΕ για επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

ΣΕΛ.  3
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με επιτυχία η ημερίδα για την αντισεισμική προστασία

ΣΕΛ.  9


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org