Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιλογές

Προανάκρουσμα αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν οι διαρροές των τελευταίων ημερών σχετικά με τις αλλαγές που ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον τρόπο χρέωσης της κατανάλωσης. Σύμφωνα με το σενάριο που κυκλοφορεί, η ΡΑΕ θα «υποχρεώσει» τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος να διαθέτουν δύο ειδών τιμολόγια: Αυτά που η τελική τους χρέωση θα εξαρτάται από «ρήτρες» (π.χ. η χονδρεμπορική τιμή προμήθειας ηλεκτρισμού, που ήδη διαθέτουν ορισμένοι «εναλλακτικοί» προμηθευτές, ή η «ρήτρα ρύπων», που η ΔΕΗ αιτείται επίμονα να προσθέσει στα δικά της τιμολόγια) και αυτά που η τελική τους χρέωση θα είναι σταθερή. Οσοι επιλέξουν τη σταθερή χρέωση θα έχουν ενδεχομένως υψηλότερες χρεώσεις, ενώ για όσους επιλέξουν τα «κυμαινόμενα» τιμολόγια η τελική χρέωση θα εξαρτάται από τις αυξομειώσεις της χονδρεμπορικής τιμής ή τις χρηματιστηριακές τιμές των «ρύπων», που σημαίνει ότι ξαφνικά μπορεί να δουν τεράστιες αυξήσεις. Μάλιστα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το μέτρο αυτό προστατεύει τάχα τα «δικαιώματα των καταναλωτών», δίνοντας «ελευθερία επιλογών», κατά τη γνωστή προπαγάνδα που συνοδεύει την περιβόητη «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, για τα «καλά» που τάχα φέρνουν στα λαϊκά στρώματα το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας και ο ανταγωνισμός των ομίλων της Ενέργειας. Το ακριβώς αντίθετο επιβεβαιώνεται και εδώ: Οι διαρροές συνιστούν ομολογία ότι επίκειται άμεσα αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρισμού για τους εργαζόμενους, στους οποίους η μόνη «ελευθερία επιλογής» που δίνεται είναι να διαλέξουν αν τα μονοπώλια της Ενέργειας θα τους γδάρουν «σταθερά» ή «κυμαινόμενα».

Μπουγάδα

Για τον μέχρι πρότινος βουλευτή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Κουκούτση, άνοιξε τις αγκάλες του χτες ο Καμμένος, λέγοντας ότι «το αρνητικό είναι ότι προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή και είναι κάτι που πρέπει να το δούμε. Εγώ δεν έχω διαπιστώσει ότι έχει κάνει κάποιες κινήσεις που να τον εντάσσουν στο ναζιστικό και γερμανόφιλο μέτωπο»! Παλιά του τέχνη κόσκινο, βέβαια, το ξέπλυμα των διαφόρων φασιστοειδών, απ' όταν μαζί με τους υπόλοιπους κυβερνητικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σουλάτσαραν και φωτογραφίζονταν στα νησιά και στις εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με τους χρυσαυγίτες βουλευτές. Με αυτό το ακροδεξιό «συνεταιράκι» κυβερνούσαν για τέσσερα χρόνια οι ΣΥΡΙΖΑίοι, ψηφίζοντας μαζί αντιλαϊκούς νόμους και ΝΑΤΟικά φιρμάνια. Οσο κι αν κάνουν τώρα τους ανήξερους, προκαλώντας μάλιστα ότι τάχα θα δώσουν και «μάχη» ενάντια... στην ακροδεξιά και τη συντήρηση, για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι οι αποστάσεις «προοδευτικών» - συντηρητικών και ακροδεξιών υπερασπιστών του συστήματος είναι «ένα τσιγάρο δρόμος», που τον διαβαίνουν κατά το δοκούν. Τη μάχη ενάντια στο φασισμό δεν μπορούν να τη δώσουν εκείνοι που υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια το σάπιο σύστημα που τον γεννά.

«Σωτηρία»...

«Η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να καλύψει κενά, σε επίπεδο κοινωνικών υποδομών και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών», ανέφερε η περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, κατά την επίσκεψή της σε «κοινωνικό παντοπωλείο» στη Νέα Ιωνία, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα «κάποια στιγμή οι δομές αυτές να καταστούν αχρείαστες...». Ποιος τα λέει αυτά; Ενα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένο στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, με καθοριστική συμβολή στην υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και της κρατικής αντιλαϊκής πολιτικής, που στραγγαλίζει το λαϊκό εισόδημα και τα εργατικά δικαιώματα, αναπαράγοντας τη φτώχεια. Και ενώ κυβέρνηση και Περιφέρεια κλιμακώνουν την αντιλαϊκή πολιτική, παρουσιάζουν ως «σωτηρία» τάχα και «κοινωνική πολιτική» τούς μόνιμους μηχανισμούς διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, καλλιεργώντας και μ' αυτόν τον τρόπο λογικές μειωμένων απαιτήσεων στο λαό.

... και υποκρισία

Οσο η περιφερειάρχης καταθέτει τη «συμπάθειά» της στα θύματα της πολιτικής που υπηρετεί, οι προϋπολογισμοί που ψηφίζει κάθε χρόνο προβλέπουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα βιτρίνας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Και όσο γρήγορα και άμεσα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις χρηματοδότησης των ομίλων, τόσο καθυστερεί ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα στήριξης στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σέρνει από χρόνο σε χρόνο ένα κονδύλι 500.000 ευρώ, που υποτίθεται ότι θα πήγαινε από το 2014 για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους στο Πέραμα. Συμπέρασμα; Η «κοινωνική πολιτική» της Περιφέρειας Αττικής δεν είναι στην πραγματικότητα «κάλυψη κενών», όπως ισχυρίζεται η Ρ. Δούρου, αλλά ένα ακόμα συμπλήρωμα της ταξικής πολιτικής που εφαρμόζουν η κυβέρνηση και το κράτος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1825 Καταδικάζεται και φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως ηγέτης της αντικυβερνητικής παράταξης, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

1919 Στην πόλη της Βαϊμάρης, μακριά από τα εργατικά επαναστατικά κέντρα, συνέρχεται η Συντακτική Συνέλευση της Γερμανίας. Στην πορεία της Επανάστασης του Νοέμβρη του 1918 στη Γερμανία δημιουργήθηκαν παντού Σοβιέτ εργατών και στρατιωτών. Ετσι η αστική τάξη, μαζί με τους οπορτουνιστές αρχηγούς της σοσιαλδημοκρατίας, από φόβο για την αναπτυσσόμενη επανάσταση ζήτησαν να συγκληθεί σύντομα Συντακτική Συνέλευση. Μετά την καταστολή της εξέγερσης των εργατών του Βερολίνου και τη δολοφονία των επικεφαλής του γερμανικού προλεταριάτου, Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ, πραγματοποιήθηκαν γενικές εκλογές (19/1/1919), όπου την πλειοψηφία κέρδισαν τα αστικά κόμματα (54,5%). Στις 11/2 η Συντακτική Συνέλευση της Βαϊμάρης εξέλεξε προσωρινό Πρόεδρο της Γερμανίας τον σοσιαλδημοκράτη Φ. Εμπερτ, πρόσωπο εμπιστοσύνης της αστικής τάξης και πρωταγωνιστή στην καταστολή της επαναστατημένης γερμανικής εργατικής τάξης. Στις 13/2 συγκροτήθηκε κυβέρνηση συνασπισμού (με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τα κόμματα του «κέντρου» και το Γερμανικό Δημοκρατικό Κόμμα), με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη Φ. Σάιντεμαν. Η Συνέλευση ψήφισε επίσης νόμους που απέβλεπαν στην εδραίωση της αστικής εξουσίας. Λίγους μήνες αργότερα, στις 31/7/1919, ψηφίστηκε και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, με το οποίο γεννήθηκε η λεγόμενη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης».

1922 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» (σήμερα «Το Βήμα»), που πρόσκειται στο Κόμμα των Φιλελευθέρων (Βενιζελική παράταξη). Ιδρυτής της ο Δημήτριος Λαμπράκης.

1925 Η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του αγγλικού στέμματος.

1932 Γεννήθηκε ο Κουβανός επαναστάτης Καμίλο Σιενφουέγος. Υπήρξε ένας από τους 82 αντάρτες που υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο έφυγαν από το Μεξικό με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» και αποβιβάστηκαν στην Κούβα το 1956, για να ξεκινήσει η τελική φάση της Κουβανικής Επανάστασης.

1949 Εκτελείται στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Φαρμάκης, μέλος της ΚΕΕ του ΚΚΕ.

1964 Πεθαίνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος, γιος του Ελευθερίου Βενιζέλου. Διετέλεσε πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Καΐρου (που κατέστειλε το κίνημα του Ναυτικού το 1944), ενώ κατόπιν ως αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων συμμετείχε σε μια σειρά εμφυλιακών και μετεμφυλιακών κυβερνήσεων. Μεταξύ άλλων, διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ενώ αποδέχτηκε και τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Κορέας.

1973 Η ειρήνη εδραιώνεται στο Βιετνάμ. Μετά την αποχώρηση των πρώτων Αμερικανών στρατιωτών, αμερικανικά ναρκαλιευτικά αρχίζουν την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.

1973 Οι φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας κηρύσσουν αποχή από τα μαθήματα, με κύρια αιτήματα το σταμάτημα των αποβολών φοιτητών, τη συμμετοχή τους στην επεξεργασία του Καταστατικού Χάρτη για την Παιδεία, τη μη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου από τα αστυνομικά όργανα κ.ά.

1976 Τουλάχιστον 22 εκατομμύρια δολάρια έχει διαθέσει η αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία «Λόκχιντ» για δωροδοκίες υψηλά ιστάμενων προσώπων σε κράτη στα οποία προωθεί τα προϊόντα της. Το σκάνδαλο αγγίζει την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ιαπωνία, την Τουρκία, την Ιταλία και το Μεξικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ