Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Απορρίπτει ξανά την αμερικανική διαπραγμάτευση ο Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διεθνή συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό η οποία δεν βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, διεμήνυσε χτες από τη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Ο Αμπάς τόνισε πως οι ΗΠΑ, έχοντας μεροληπτήσει «σε όλα τα θέματα υπέρ του Ισραήλ, δεν έχουν πλέον το προσόν της ιδιότητας του μεσολαβητή, εξαιτίας αποφάσεων που παίρνουν, παραβιάζοντας το διεθνές Δίκαιο σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, στο Προσφυγικό και σε άλλα ζητήματα». Ζήτησε έτσι τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής συνδιάσκεψης για το Παλαιστινιακό, με τη δημιουργία ενός «πολυμερούς μηχανισμού που θα ανοίξει το δρόμο για την ειρήνη». «Εδώ μπορούν να παίξουν ρόλο η ΕΕ και οι χώρες - μέλη της, μαζί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε σε άλλο σημείο, χαρακτηρίζοντας «καρποφόρες» τις συνομιλίες με τον Αυστριακό Πρόεδρο. Με αφορμή την πρόσφατη παραίτηση της παλαιστινιακής κυβέρνησης, ο Αμπάς είπε πως εντείνει τις διαδικασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης η οποία θα προετοιμάσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, που αναμένονται πιθανώς στις αρχές του καλοκαιριού, «σε Δυτική Οχθη, Ιερουσαλήμ και Λωρίδα Γάζας». Επανέλαβε για μία ακόμη έκκληση προς την ΕΕ και τις χώρες - μέλη να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, «γιατί αυτό θα βοηθούσε σημαντικά την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Ο βαν ντερ Μπέλεν είπε πως η χώρα του υποστηρίζει το διάλογο Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς και την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών. Τόνισε πως η αυστριακή κυβέρνηση είναι αντίθετη με τις πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ και ειδικά με τη μεταφορά της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα χτες το πρωί, ο Ισραηλινός υπουργός Γεωργίας Ούρι Αριελ εισέβαλε στο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα από τη Μαροκινή Πύλη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μαζί με αρκετούς Εβραίους έποικους και πολυάριθμη δύναμη πάνοπλων Ισραηλινών αστυνομικών, και περιηγήθηκαν στο χώρο, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις προσκυνητών.

Παράλληλα, ξαναβγήκαν στο προσκήνιο ισραηλινά σχέδια για την κατάσχεση εκατοντάδων στρεμμάτων παλαιστινιακής αγροτικής γης ανατολικά της Ιερουσαλήμ προκειμένου να συνδεθούν με μεγάλο οδικό άξονα οι παρακείμενοι εβραϊκοί εποικισμοί Μάαλε Αντούμιμ και Κέντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα για νέους «μεσολαβητές»(2017-12-20 00:00:00.0)
Στήριξη της κατοχικής βαρβαρότητας(2016-03-10 00:00:00.0)
Συγκρούσεις τη «μέρα οργής» ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις(2014-11-08 00:00:00.0)
Εντείνονται οι πιέσεις για «λύση» στα μέτρα των ιμπεριαλιστών(2013-12-15 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις οργής για τη δολοφονία Παλαιστινίων(2013-04-05 00:00:00.0)
Απαισιοδοξία Ολμέρτ για τις συνομιλίες(2008-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ