Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Θα απαντήσει σε πυραύλους των ΗΠΑ σε Ρουμανία και Πολωνία

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Στη - σχεδόν αναπόφευκτη - στρατιωτική κλιμάκωση μετά την ακύρωση της Συνθήκης ΙNF (για την απαγόρευση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς) από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την προχτεσινή συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σαούλι Νιινίστο, στο Ελσίνκι.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση των ΗΠΑ για δοκιμή πυραύλου εδάφους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς ο Πούτιν σημείωσε ότι «τέτοιοι πύραυλοι μπορούν να αναπτυχθούν από τους υπάρχοντες εκτοξευτές (σ.σ. των ΗΠΑ) στη Ρουμανία και από αυτούς που θα αναπτυχθούν σύντομα στην Πολωνία. Απαιτείται μόνο αλλαγή λογισμικού». «Δεν είμαι σίγουρος ότι οι Αμερικανοί πρόκειται να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για το είδος του λογισμικού που χρησιμοποιούν σε αυτά τα πυραυλικά συστήματα (...) Για εμάς αυτό σημαίνει μια νέα απειλή στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε».

Εξάλλου, είπε ο Πούτιν, η Ρωσία έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ εργάζονταν για την ανάπτυξη τέτοιων πυραυλικών συστημάτων πολύ πριν αποχωρήσουν από τη Συνθήκη INF.

«Η Ρωσία δεν θα αναπτύξει πυραύλους - παρόλο που, φυσικά, θα εργαστούμε σε συστήματα μικρής και μεσαίας εμβέλειας όπως αυτό (σ.σ. των ΗΠΑ) - εκτός αν αναπτυχθούν αντίστοιχα συστήματα πυραύλων που παράγονται στις ΗΠΑ σε μια δεδομένη περιοχή (της Ευρώπης)», τόνισε ο Βλ. Πούτιν. Πάντως, «μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση από τους Ευρωπαίους ή τους Αμερικανούς».

Ο Σ. Νιινίστο, αν και παραδέχτηκε ότι «το πρόβλημα γίνεται αισθητό περισσότερο στην Ευρώπη» λόγω του βεληνεκούς των πυραύλων, υιοθέτησε τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι «δεν σχεδιάζουν να αναπτύξουν αυτήν την τεχνολογία στην Ευρώπη».

Οι δύο Πρόεδροι σημείωσαν ότι δεν έχει γίνει σοβαρός διάλογος για το θέμα, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η χώρα του είναι έτοιμη για διάλογο αλλά «θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Ρωσίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ