Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ INF
Προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να λάβει και στρατιωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος της συνθήκης για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), την οποία θέλουν να ακυρώσουν οι ΗΠΑ, αν και ο διάλογος με τη Ρωσία εξακολουθεί να είναι η καλύτερη λύση, είπε ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε χτεσινή συνέντευξή του στο Νορβηγικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ενέργειες σχετικά με τη συμφωνία μείωσης των εξοπλισμών μπορεί να είναι στρατιωτικής φύσης, αλλά ενδέχεται επίσης να βρεθεί μια νέα προσέγγιση», είπε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας παράλληλα το τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, που την κατηγορεί ότι παραβιάζει τους όρους της συνθήκης INF: «Δώσαμε στη Ρωσία μια τελευταία ευκαιρία. Η διορία είναι έως τις 2 Φεβρουαρίου».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, απάντησε ότι «όσο η θέση του ΝΑΤΟ είναι ισχυρή και σταθερή, μπορούμε να διατηρήσουμε το διάλογο με τη Ρωσία. Αυτό έμαθα από τις πολιτικές υποθέσεις της Νορβηγίας (σ.σ. έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Νορβηγίας). Η Νορβηγία πάντα συνεργαζόταν στενά με τη Ρωσία σε πολλούς τομείς, όχι παρότι, αλλά επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στα σχέδια του ΝΑΤΟ για το 2019 είπε ότι η «σωτηρία» της συνθήκης INF παραμένει προτεραιότητα, αλλά «χρειάζεται να προετοιμαστούμε για έναν κόσμο χωρίς αυτήν τη συνθήκη».

Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα θα είναι οι διαφωνίες και οι αντιθέσεις εντός του ΝΑΤΟ, είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, στο φόντο των τοποθετήσεων του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που έμμεσα αμφισβητούσαν την αναγκαιότητα του ΝΑΤΟ. «Συχνά θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ υπάρχει για να δίνεται στις ΗΠΑ η δυνατότητα να παρακολουθούν την Ευρώπη. Οχι. Και η Ευρώπη συμβάλλει στην ασφάλεια των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org