Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
«Κόκκινη γραμμή» η εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία

«Προειδοποιήσεις» ότι η επέκταση των ΝΑΤΟικών υποδομών δεν θα μείνει αναπάντητη

Με «υπενθύμιση» των «κόκκινων γραμμών» της Ρωσίας στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απάντησε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, στην κλιμάκωση των «προειδοποιήσεων» και των απειλών της Δύσης κατά της Μόσχας, όπως αυτές εκφράζονται στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι οι «σημαιοφόροι» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών μετατρέπονται αυτόματα σε «μαγνήτες» νέων κινδύνων για τους λαούς, ο Ρώσος Πρόεδρος ξεχώρισε ως «κόκκινη γραμμή» την επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη επιθετικών πυραυλικών συστημάτων σε αυτήν δεν θα μείνει αναπάντητη από τη Ρωσία.

Μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ στη Μόσχα, ο Πούτιν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αν τέτοια επιθετικά συστήματα εμφανιστούν στην Ουκρανία, τότε ο χρόνος πτήσης (των πυραύλων) έως τη Μόσχα θα είναι περίπου 7 - 10 λεπτά, 5 λεπτά αν είναι υπερηχητικά όπλα. Τι πρέπει να κάνουμε τότε; Θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι ανάλογο εναντίον αυτών που μας απειλούν. Και μπορούμε να το κάνουμε ήδη από τώρα (...) Η δημιουργία τέτοιων απειλών είναι η κόκκινη γραμμή».

Ο Ρώσος Πρόεδρος κατήγγειλε ξανά τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις και την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών υποδομών κοντά στα ρωσικά σύνορα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις πρόσφατες ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα - λέγοντας ότι «στρατηγικά βομβαρδιστικά πετούσαν μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορά μας, οπλισμένα με όπλα ακριβείας και δυνητικά ακόμα και πυρηνικά όπλα» - αλλά και στην «ανάπτυξη αντιβαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων σε Πολωνία και Ρουμανία», που μπορούν να φέρουν πυραύλους «Τόμαχοκ».

Ως απάντηση στα παραπάνω ανέφερε την κατασκευή ενός νέου ρωσικού υπερηχητικού όπλου. «Δοκιμάσαμε τώρα, και μάλιστα με επιτυχία, και από τις αρχές του έτους θα έχουμε ήδη στο οπλοστάσιό μας έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο με ταχύτητα 9 Mach», δήλωσε ο Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που πρώτες αποχώρησαν από συμφωνίες ελέγχου στρατηγικών εξοπλισμών (συνθήκες ABM και INF).

Στον απόηχο εξάλλου της πολυσυζητημένης πρόσφατης δοκιμής νέου υπερηχητικού πυραύλου από την Κίνα, ο Βλ. Πούτιν ανέφερε ότι «είδαμε την αντίδραση των Αμερικανών εταίρων μας για το θέμα. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ελαφρύ προβάδισμα στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων. Απλά δεν μιλούν γι' αυτό και κανείς δεν κάνει φασαρία γι' αυτό. Οπως κανείς δεν έκανε φασαρία όταν δοκίμασαν το δικό τους αντι-δορυφορικό όπλο πριν από 10 χρόνια», σε αντίθεση με ό,τι έγινε «όταν η Ρωσία έκανε τέτοια δοκιμή πρόσφατα».

Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία θεωρεί σημαντικό να υπάρχει διάλογος με ΗΠΑ και Κίνα για τη «στρατηγική σταθερότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε έκδοση του ΝΑΤΟ σχετικά με τους «μύθους για τις σχέσεις Ρωσίας - Συμμαχίας», κατηγόρησε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για την επιδείνωση των επαφών με τη Μόσχα και την απόρριψη ρωσικών προτάσεων για την «προβλεψιμότητα» και τον «μετριασμό των εντάσεων στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ