Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Η εισηγητική παρέμβαση του Κ. Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος στην τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή με τη συμμετοχή Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από την Ευρώπη, όπως και φορέων του λαϊκού κινήματος

Ολόκληρες οικογένειες κατατρεγμένες από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών

Eurokinissi

Ολόκληρες οικογένειες κατατρεγμένες από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών
Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα της εισήγησης του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή, από την επιτυχημένη εκδήλωση - τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, την περασμένη Παρασκευή, με θέμα «Η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Ο τίτλος της παρέμβασης ήταν «Η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, οι συμφωνίες και οι κανονισμοί όξυνσης του προβλήματος. Το Προσφυγικό ως γεωπολιτικό εργαλείο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Αρχικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις πρόσφατες αλλεπάλληλες ανθρώπινες τραγωδίες στο Αιγαίο, στην Εγνατία, όπως και στο δράμα των προσφύγων μέσα στο δριμύ ψύχος στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, σημειώνοντας ότι «εκθέτουν όσους - ανάμεσά τους η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι αστικές κυβερνήσεις - επιχειρούν να τις ξεκόψουν, να τις αποσπάσουν από την πραγματική τους αιτία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι ανταγωνισμούς, τις επεμβάσεις, τους βομβαρδισμούς».

Και συνέχισε: «Αφού τους βομβάρδισαν ανηλεώς, αφού τους ξερίζωσαν από τον τόπο τους για τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων τους, εποφθαλμιώντας τον έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών και αρτηριών, τώρα προσποιούνται ότι "πού τους ξέρουν πού τους είδαν".

Συστηματική εργαλειοποίηση των προσφύγων

Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι αστικές κυβερνήσεις δεν απορρίπτουν συλλήβδην την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Αντίθετα, τις θεωρούν πρώτης τάξεως εργαλείο άσκησης πιέσεων και εκβιασμών σε ανταγωνιστές τους. Γι' αυτό κατευθύνουν με σκοπιμότητα ροές προσφύγων επιδιώκοντας την αμφισβήτηση συνόρων, τη διεκδίκηση εδαφών, την κατοχύρωση των ενεργειακών σχεδιασμών τους. Η εργαλειοποίηση δεν γίνεται μόνο από την αστική τάξη της Τουρκίας με τα περσινά γεγονότα στον Εβρο ούτε μόνο από τη Λευκορωσία και την Πολωνία με τις ροές αυτών των ημερών στα σύνορά τους.

Η ίδια η ΕΕ άλλωστε έχει αναγάγει σε ...επιστήμη την εργαλειοποίηση των προσφυγικών κυμάτων με στόχο τη διείσδυση των ομίλων της σε τρίτες χώρες που έχουν μεγάλη γεωπολιτική σημασία και οι οποίες βρίσκονται πέριξ του Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή αλλά και στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική, με το πρόσχημα "να παραμείνουν οι πρόσφυγες στις χώρες τους". Ετσι συγκροτεί τα λεγόμενα "καταπιστευτικά ταμεία", όπου οι χώρες - μέλη της που ρίχνουν το περισσότερο χρήμα έχουν τον πρώτο λόγο για το ποιοι όμιλοι θα ανοικοδομήσουν βομβαρδισμένες χώρες και περιοχές ή θα χτίσουν πάνω στα συντρίμμια που άφησαν οι ίδιες οι επεμβάσεις της ΕΕ και των συμμάχων της. Ταυτόχρονα, μπροστά στο επικείμενο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν εντείνονται τα παζάρια ανάμεσα στην ΕΕ κι άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τη διαχείρισή του, σε αγαστή συνεργασία με τους αποκρουστικούς Ταλιμπάν.

Στο όνομα της εκπαίδευσης της αστυνομίας, του λιμενικού, του στρατού αυτών των χωρών για την καταπολέμηση δήθεν των διακινητών προσφύγων, η ΕΕ βρίσκει πρόσχημα για τον έλεγχο λιμανιών και γεωστρατηγικών περασμάτων, όπως έχει κάνει ήδη με τις στρατιωτικές αποστολές EUNAVMED Force και την "Ιrini" ελέγχοντας τα ανοιχτά της Λιβύης. Οσες δε αστικές κυβερνήσεις τρίτων χωρών δεν είναι αρεστές ή έχουν σχέσεις με άλλα καπιταλιστικά κέντρα, όπως Κίνα ή Ρωσία, τότε η ΕΕ επιστρατεύει σε αυτές τη βιομηχανία προσχημάτων και κάλπικης, αλά καρτ ευαισθησίας περί παραβίασης "ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Με κυρώσεις, απειλές, καλοπληρωμένες ΜΚΟ, εκβιασμούς κι άλλους μηχανισμούς διεκδικεί να αποσπάσει στις χώρες που έχει βάλει στο στόχαστρό της μεγαλύτερο κομμάτι για τα δικά της μονοπώλια. Την ίδια ώρα, σε άλλες χώρες που προσμένει οφέλη από τη σύμπραξη μαζί τους, όπως π.χ. με την αστική τάξη της Τουρκίας, η ΕΕ κάνει πως δεν βλέπει ή αντιμετωπίζει με εκθέσεις - ψηφίσματα ρουτίνας αλλεπάλληλες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, οργιώδεις παραβιάσεις δημοκρατικών ελευθεριών του λαού, βαφτίζοντας την Τουρκία "ασφαλή χώρα"...

Ετοιμάζουν νέα μακελειά

Η ΕΕ, λοιπόν, και τα κράτη - μέλη της, ανάμεσά τους και η ελληνική κυβέρνηση, τόσο η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ όπως και η σημερινή της ΝΔ, πλειοδοτούν σε στρατιωτικές αποστολές κι επεμβάσεις στο εξωτερικό που οδήγησαν στα προσφυγικά δράματα και τους κατατρεγμούς των λαών σε Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, Ουκρανία και προετοιμάζονται τώρα ακόμα πιο επιθετικά σχέδια. Η Γαλλία, που μάλιστα προβλήθηκε εδώ στην Ελλάδα από όλα τα αστικά κόμματα ως δήθεν περιστέρι της ειρήνης και εγγυητής της σταθερότητας, για να "ξεπλυθεί" η επικίνδυνη, επιθετική και καθόλου "αμυντική" Ελληνογαλλική Συμφωνία, είναι αυτή που σήμερα μέσα από την επικείμενη γαλλική προεδρία πρωταγωνιστεί στην προώθηση ιδιαίτερα επιθετικών σχεδιασμών της ΕΕ, όπως η λεγόμενη "Στρατηγική Πυξίδα", το σχέδιο πολέμου της ΕΕ για επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη καθώς και η Rapid Deployment Capacity (Δύναμη Αμεσης Ανάπτυξης), με άλλα λόγια ο νέος "Ευρωστρατός" με 5.000 μέλη δύναμη που θα διενεργεί διαρκείς στρατιωτικές ασκήσεις με πρώτο επίκεντρο τον Ινδο-Ειρηνικό, σε ανταγωνισμό με ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, για να είναι έτοιμη να επεμβαίνει άμεσα κι οπουδήποτε στην υδρόγειο για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, οδηγώντας σε νέες εκατόμβες νεκρών, σε νέα κύματα προσφύγων.

Να λοιπόν η μήτρα του προσφυγικού προβλήματος, που δεν είναι άλλο από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, τα καπιταλιστικά συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς στις πλάτες των λαών».

Εντείνεται η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ

Σε άλλο σημείο, αναφορικά με τα μέτρα καταστολής και το λεγόμενο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ τελειώνει με την εξατομικευμένη εξέταση του κάθε πρόσφυγα και αναγνωρίζει ως πρόσφυγες μόνο όσους κατάγονται από περιοχές που αυθαίρετα και μόνο αυτές θεωρεί ως πολεμικά πεδία. Ηδη κυβερνήσεις, όπως αυτή της ΝΔ στην Ελλάδα, θεωρούν ότι ο πρόσφυγας που διέρχεται πάνω από 2 χώρες χάνει την προσφυγική του ιδιότητα. Με όλες αυτές τις αντιδραστικές προϋποθέσεις η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων απριόρι απορρίπτονται ως παράνομοι μετανάστες και με φαστ τρακ διαδικασίες οι αιτήσεις τους "ξεσκαρτάρονται" από την αρχή και απελαύνονται. Με λίγα λόγια, η Συνθήκη της Γενεύης ενταφιάζεται. Με βάση αυτά τα απαράδεκτα κριτήρια οι πρόσφυγες κλείνονται στις απάνθρωπες υπερδομές - φυλακές της ΕΕ που έχτισε η κυβέρνηση της ΝΔ με ΝΑΤΟικά πρότυπα, αντικαθιστώντας τα κολαστήρια τύπου Μόριας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μηχανισμοί καταστολής και απελάσεων την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται. Η ΕΕ, από το 2014, άλλωστε, που εντάθηκαν τα προσφυγικά κύματα, προτάσσει την απάνθρωπη πολιτική και τις αποφάσεις της ως παράγοντα αποτροπής της μετανάστευσης. Πρώτα και κύρια παραχωρούνται στη Frontex και το ΝΑΤΟ βασικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως η φύλαξη συνόρων με την επίκληση του Προσφυγικού και των λεγόμενων "ευάλωτων συνόρων". Ακρογωνιαίους λίθους για την πολιτική των φυλακίσεων, των μαζικών απορρίψεων αιτήσεων ασύλου, του εγκλωβισμού, των τειχών, της διά ροπάλου απαγόρευσης κάθε δευτερογενούς μετακίνησης από τις χώρες υποδοχής, των απελάσεων (βλ. επιστροφών, κατά την ΕΕ) αποτελούν οι Συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου, καθώς και το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο».

Οσον αφορά τις επαναπροωθήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή προσφύγων και μεταναστών τόνισε: «Ο ίδιος ο επικεφαλής της Frontex, Φ. Λετζερί, έχει δηλώσει πως "τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν είναι υποχρεωμένα να διασώζουν μετανάστες - πρόσφυγες". Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μάλιστα στήνονται αυτήν την περίοδο διάφορες εξεταστικές επιτροπές - ομάδες εργασίας, με τη συνδρομή και ΜΚΟ, οι οποίες αξιώνουν την αναβάθμιση του ρόλου τους. Τέτοιες επιτροπές, στην ουσία δήθεν διόρθωσης της Frontex, η δράση της οποίας όλο και αναβαθμίζεται πολιτικά και στρατιωτικά, στην ουσία επιχειρούν να την "ξεπλύνουν", να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι ένα αστυνομικό - στρατιωτικό σώμα της ΕΕ, το οποίο επιτίθεται στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, μπορεί τάχα να σεβαστεί τα δικαιώματά τους στη διάσωση και το άσυλο, να γίνει προστάτης των προσφύγων. Πρόκειται για επιχείρηση εξαπάτησης. Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο ομολογεί ότι πραγματοποιεί το ελληνικό Λιμενικό επαναπροωθήσεις αλλά και ότι αυτό βασίζεται σε ευρωενωσιακούς νόμους. Η δήλωση Μηταράκη άλλωστε δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση: "Δεν επιτρέπουμε σε μια βάρκα να εισέλθει παράνομα στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο η παρουσία του Λιμενικού σε εκείνο το σημείο και η άμεση ενημέρωση των τουρκικών λιμενικών αρχών αρκεί, μπορεί να αργήσουν κάποιες ώρες, αλλά τελικά θα έρθουν να τους μαζέψουν". "Από εκεί και πέρα θέλω να τονίσω ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς υπάρχουν κανόνες για την ασφάλεια των συνόρων, δίνει απόλυτα το δικαίωμα στα κράτη - μέλη να αποτρέπουν παράνομες εισόδους στα χωρικά ύδατα", καταλήγει ο υπουργός.

Στο ίδιο κατασταλτικό πλαίσιο ανήκουν και οι δακτυλοσκοπήσεις, το ευρωενωσιακό φακέλωμα, η δέσμευση των προσωπικών δεδομένων, ο χαφιεδισμός μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Και όσοι, τέλος, πάρουν άσυλο ή στο όνομα των νόμιμων οδών μετανάστευσης λάβουν τη λεγόμενη μπλε κάρτα αναγνώρισης των προτιμητέων από τα μονοπώλια δεξιοτήτων τους, τότε τους περιμένει η γαλέρα με τα ολιγόμηνα συμβόλαια και με την ΕΕ να προβάλλει ως πρότυπο τη διαρκή κινητικότητα για το "ευέλικτο" αυτό φθηνό εργατικό δυναμικό, τόσο όσο και έτσι όπως έχουν ανάγκη οι ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Αλλωστε, σύμφωνα με την έκθεση που εγκρίθηκε αυτήν τη βδομάδα από το Ευρωκοινοβούλιο για την πολιτική και τη νομοθεσία της λεγόμενης "νόμιμης μετανάστευσης", αναφέρει ότι έχουν κάνει και υπολογισμούς για 37,6 δισ. ευρώ που εκτιμώνται ως διαφυγόντα κέρδη ετησίως στην ΕΕ λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. Μόλις προχτές ο Ελληνας επίτροπος Μ. Σχοινάς ομολόγησε ότι "η νόμιμη μετανάστευση είναι το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψή μας".

Κάλπικη η αντιπαράθεση «συντηρητικοί - προοδευτικοί»

Οι υπαρκτές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ ανάμεσα σε μπλοκ χωρών για το μείγμα διαχείρισης δεν έχουν αντικείμενο τα συμφέροντα των προσφύγων και των μεταναστών. Τόσο το μπλοκ που ζητά "μηδενική ανοχή" όσο κι αυτό εκείνων που ζητούν "δήθεν περισσότερη αλληλεγγύη" έχουν νομιμοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια τόσο τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας όσο και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

(...) Οσο για την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών, οπορτουνιστικών δυνάμεων, όπως αυτές της GUE, των λεγόμενων κοσμοπολίτικων δυνάμεων που μαζί με ΜΚΟ εμφανίζονται ευαίσθητες για τους πρόσφυγες, απέδειξαν την ευαισθησία τους, ως κυβερνήσεις π.χ. στην Ελλάδα στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, με τις απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής, ή στις ακτές της Ισπανίας με το πώς υποδέχθηκαν με άγριο ξύλο τους Μαροκινούς και Σαχαριανούς μετανάστες που επιχείρησαν να φτάσουν στα σύνορα. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που από τα δικά τους χέρια υπογράφηκαν και υλοποιήθηκαν η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και ο αντιδραστικός Κανονισμός του Δουβλίνου».

Τέλος, υπογράμμισε: «Μέγιστη λοιπόν υποκρισία το κάλπικο δίπολο "προοδευτικοί - συντηρητικοί". Κοινή είναι η αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, στην οποία και με τις αντιθέσεις τους όλες οι κυβερνήσεις συγκλίνουν. Αυτήν πρέπει οι λαοί να στοχεύσουν και με την πάλη τους να την ανατρέψουν, να καταργήσουν το καθεστώς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης για να εξαλειφθούν οι όροι που γεννούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και οδηγούν στον ξεριζωμό τους λαούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορισμένες επισημάνσεις για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο(2022-08-27 00:00:00.0)
De facto πολιτική οι απωθήσεις μεταναστών στα σύνορα(2022-06-15 00:00:00.0)
Νέοι φράχτες για τους ξεριζωμένους(2021-12-10 00:00:00.0)
Ενταση, καταστολή και γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες των μεταναστών(2021-11-13 00:00:00.0)
Στη σύγκρουση με τις αποφάσεις ΕΕ - κυβέρνησης βρίσκεται η διέξοδος για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα(2021-11-02 00:00:00.0)
Στον αγώνα, με το εργατικό κίνημα, για τους μετανάστες(2009-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ