Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Σφίξιμο της θηλιάς στο λαϊκό εισόδημα

Τη συνέχιση των ανατιμήσεων στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και σε επίπεδο Ευρωζώνης επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Γιούροστατ αναφορικά με την εξέλιξη του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Γιούροστατ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία εκτινάχθηκε τον Νοέμβρη κατά 4,3% από 2,8% τον Οκτώβρη και 1,9% τον Σεπτέμβρη. Συνολικά στην Ευρωζώνη έφτασε σε 4,9% από 4,1% (Οκτώβρης) και 3,4% (Σεπτέμβρης), ενώ οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια σε ετήσια βάση απογειώθηκαν κατά 27,4%.

Μεταξύ άλλων ο πληθωρισμός στη Γερμανία σκαρφάλωσε στο 6%, στη Γαλλία στο 3,4%, στην Ιταλία στο 4% κ.ά., ενώ οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στη Λιθουανία με 9,3%, στην Εσθονία με 8,4%, στη Λετονία με 7,4% και στο Βέλγιο με 7,1%.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς του επίσημου πληθωρισμού στη διάρκεια των επόμενων μηνών, η ακρίβεια σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης «ήρθε για να μείνει», ροκανίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Διαδοχικά κύματα με ανατιμήσεις

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (μετράει τη μεταβολή των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στο εσωτερικό της χώρας και διατίθενται στην εγχώρια και εξωτερική αγορά) με μήνα αναφοράς τον Οκτώβρη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιούνη 2020, παρουσίασε αύξηση 23,5%, η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων στις ανατιμήσεις της Ενέργειας σε ποσοστό 46,4%, των ενδιάμεσων αγαθών σε 9,3%, των κεφαλαιουχικών αγαθών σε 6,5%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ