Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Πολεμικές απειλές και «όλα τα σχέδια σε εφαρμογή»

Με πολεμικές απειλές προς τη Ρωσία, «προειδοποιήσεις» προς την Κίνα και τα σχέδια των επόμενων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο τραπέζι ξεκίνησε χτες στη Ρίγα της Λετονίας η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Η χτεσινή πρώτη μέρα είχε στο «μενού» τη «στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία», τις «ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο» και το ζήτημα της ξέφρενης «κούρσας» εξοπλισμών που πυροδοτούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ενώ αργότερα χτες αναμενόταν να συζητηθεί και η «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, ο «μπούσουλας» ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της συμμαχίας για την επόμενη δεκαετία, που αναμένεται να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης του χρόνου.

Το στίγμα φρόντισε χτες να δώσει ευθύς εξαρχής ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως «η κατάσταση εντός και γύρω από την Ουκρανία παραμένει ρευστή και απρόβλεπτη. Δεν υπάρχει βεβαιότητα για τις προθέσεις της Ρωσίας» και μιλώντας - την ώρα που σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ΝΑΤΟική στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας, που ρίχνει λάδι στη φωτιά - για «σημαντική και ασυνήθιστη συγκέντρωση δυνάμεων, η οποία είναι αδικαιολόγητη και ανεξήγητη. Και συνοδεύεται από οξυμένη ρητορική και παραπληροφόρηση».

Συνεχίζοντας είπε ότι οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συζήτησαν την κατάσταση και «στεκόμαστε ενωμένοι στον στόχο μας να αποτρέψουμε τη Ρωσία από οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετική ενέργεια», ενώ «προειδοποίησε» ότι «οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα» και «σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία». Μάλιστα φρόντισε να υπογραμμίσει τις πολεμικές απειλές λέγοντας πως «οι υπουργοί ήταν ξεκάθαροι ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός σχετικά με την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ» και πως «θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε ενεργά την κατάσταση και να διασφαλίζουμε ότι έχουμε όλα τα απαραίτητα σχέδια σε εφαρμογή. Ταυτόχρονα, διατηρούμε την πολιτική και πρακτική υποστήριξή μας προς την εταίρο μας Ουκρανία».

Κατόπιν αυτών ο Στόλτενμπεργκ μίλησε και για την «ανάγκη» ανοιχτών διαύλων με τη Ρωσία, καλώντας την να ανακαλέσει την πρόσφατη απόφασή της για διακοπή διπλωματικών σχέσεων με το ΝΑΤΟ και να συμμετάσχει ξανά στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας ...προς όφελος της ειρήνης και της ασφάλειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν δήλωνε χτες από τη Σύνοδο ότι «οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Ρωσίας θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες», ενώ η υπουργός Οικονομικών Τζ. Γέλεν έλεγε πως «θα ήταν "κατάλληλο" να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αναφορικά με την φερόμενη ανάπτυξη στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία».

Ολα αυτά φυσικά με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται και στην αξιοποίηση αυτές τις μέρες της Αλεξανδρούπολης ως βασικού σημείου εισόδου για χιλιάδες ΑμερικανοΝΑΤΟικούς που προωθούνται στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης.

Σε ό,τι αφορά τη Λευκορωσία, ο Στόλτενμπεργκ μίλησε για «υβριδική εκστρατεία» με στόχο να ασκήσει πίεση στην Πολωνία, στη Λετονία και στη Λιθουανία, σημειώνοντας πως «το ΝΑΤΟ συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση της», παραπέμποντας και στην πρόσφατη επίσκεψή του με την πρόεδρο της Κομισιόν στη Ρίγα.

Ενώ για την εκτίναξη των εξοπλισμών - στους οποίους βέβαια πρωτοστατεί το ΝΑΤΟ και ανάμεσα τους η Ελλάδα - σημείωσε ότι «βλέπουμε πολύ ανησυχητικές τάσεις: Η Ρωσία και η Κίνα αυξάνουν σημαντικά τα οπλοστάσιά τους, οι βασικές συνθήκες υπονομεύονται και οι αναδυόμενες τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά τη φύση της σύγκρουσης», προαναγγέλλοντας σε αυτό το πλαίσιο μια «ανανεωμένη προσπάθεια για την ενίσχυση του ελέγχου των εξοπλισμών» ...των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ