Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μπαράζ προκλητικών προνομίων σε «στρατηγικούς επενδυτές»

Ενα νέο μπαράζ από επιπρόσθετα κίνητρα, φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις, κρατικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, αλλαγές σε συντελεστές δόμησης και παραπέρα τροποποιήσεις της ήδη αντιδραστικής νομοθεσίας για την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση αιγιαλών, παραλιών, ακόμα και διευθετήσεις ρεμάτων στα μέτρα των επενδυτών και ας πνίγεται κάθε τόσο κόσμος, έρχεται να προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ σε επιχειρηματικούς ομίλους, με νομοσχέδιο που χτες ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά τις λεγόμενες Στρατηγικές Επενδύσεις, το οποίο είναι ένα ακόμα αντιλαϊκό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δεκάδων δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να επιταχύνουμε τις επενδύσεις, να γίνονται ευκολότερα, να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος», δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας εξίσου κυνικά ότι το σαφές μήνυμα «που θέλουμε να στείλουμε» είναι πως «η Ελλάδα μας είναι μια χώρα που αν πας να επενδύσεις, θα κάνεις τη δουλειά σου. Ελα στην Ελλάδα γιατί θα κερδίσεις λεφτά». Τόνισε ακόμα ότι κινείται στις «βασικές κατευθυντήριες γραμμές που αποτύπωσε η Επιτροπή Πισσαρίδη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι δεν είναι και τόσο φιλοεπενδυτικό. Χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «κινείται σε λογική παρωχημένη», καθώς «μειώνονται οι όροι και προϋποθέσεις» που είχε διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, «που διασφαλίζουν ένα συνολικότερο αναπτυξιακό αποτύπωμα» και τροποποιούνται οι όροι για τις «εμβληματικές επενδύσεις».

Ολα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου


Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέδειξε τα προκλητικά προνόμια για τις λεγόμενες εμβληματικές επενδύσεις για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, που πατούν πάνω στους σχετικούς νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε στο μπαράζ προκλητικών προνομίων που φτάνουν μέχρι να παραδίδονται στο πιάτο των ιδιωτών παραλίες, αιγιαλοί, ποτάμια, ορεινοί όγκοι. «Αποκαλύπτει έτσι την υποκρισία σας για την προστασία δασών και αιγιαλών από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Ετσι η νομοθεσία για τις στρατηγικές επενδύσεις εμπλουτίζεται και προσαρμόζεται καλύτερα στα δεδομένα της "πράσινης ανάπτυξης"», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε σε τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε η κυβέρνηση και αφορά τα διαφημιστικά κονδύλια του Δημοσίου και πως η ευθύνη, αν και ανήκε στην προεδρία της κυβέρνησης, τώρα μετακυλίεται στις ανάδοχες εταιρείες με αναδρομική ισχύ. «Ντραπήκατε για την κατακραυγή που υπήρξε και κάνετε μια νομοθετική ρύθμιση, που θα είναι πηγή νέων προβλημάτων, θα λειτουργήσει σαν βιομηχανία για νέες λίστες τύπου "Πέτσα" και το κράτος θα κρύβεται, δημιουργώντας άλλοθι ότι δεν έχει ευθύνη», σημείωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας στα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί «δημιουργίας πολλών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας» από τις επενδύσεις, απέδειξε ότι κανένας επιχειρηματίας δεν επενδύει για να δώσει θέσεις εργασίας, αλλά μόνο για μεγιστοποιεί τα κέρδη του. Γι' αυτό άλλωστε ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον συνεπάγεται ξεχαρβάλωμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επίσης, τόνισε ότι οι επενδύσεις δεν γίνονται για να αξιοποιηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά γίνονται στοχοπροσηλωμένα σε κλάδους που εξασφαλίζουν γρήγορη απόσβεση και μέγιστο ποσοστό κέρδους και αυτό οδηγεί σε όξυνση της ανισομετρίας σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης ανέφερε ότι «τα χρήματα που προωθούνται από το ΕΣΠΑ και τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι χρήματα που έχει πληρώσει ο λαός και με αυτά "μπουκώνετε" τους επιχειρηματικούς ομίλους, που ταυτόχρονα τους έχετε απαλλάξει από τους φόρους. Το νομοσχέδιο αποκαλύπτει τον στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή τη μεγιστοποίηση των κερδών των μεγάλων ομίλων, με τα λαϊκά στρώματα να βιώνουν τις συνέπειες αυτής της ανάπτυξης με επιδείνωση της ζωής τους, με συμπιεσμένους μισθούς και καταστροφή του περιβάλλοντος», τόνισε.

Ενισχύεται η σύνδεση των πανεπιστημίων με επιχειρήσεις

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε κυρίως στις ρυθμίσεις για τις εταιρείες τεχνοβλαστών που περιλαμβάνονται, τονίζοντας πως η λειτουργία του πανεπιστημίου γίνεται ολοένα και πιο εμπορευματική και κριτήριο για την ανάπτυξη της Ερευνας είναι το επιχειρηματικό όφελος και όχι οι λαϊκές ανάγκες.

Καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο προσφέρει «ευκαιρίες» στους νέους ερευνητές και αποτελεί παράγοντα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, επισήμανε ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιχειρεί να παραπλανήσει τους νέους ανθρώπους ότι έτσι θα συμβάλουν στο ξεπέρασμα της κρίσης, όμως αυτό που τους εξασφαλίζει είναι η εργασιακή ζούγκλα.

Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ στέκεται απέναντι στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαιδευτική διαδικασία, τη λειτουργία των σχολείων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στα πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ