Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ η μόνη σταθερή δύναμη απέναντι σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Με πορεία έφτασαν στο χώρο της εκδήλωσης τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ
Με πορεία έφτασαν στο χώρο της εκδήλωσης τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ
«Είναι αλήθεια πως ο λαός μας έχει γράψει ηρωικές σελίδες στην Ιστορία του», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας ξεκινώντας την ομιλία του και σχολιάζοντας τη χτεσινή επέτειο για την πόλη, που γιόρταζε την απελευθέρωσή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Την πιο λαμπρή σελίδα του στη σύγχρονη Ιστορία του, όμως, δεν την έχει γράψει ακόμα. Κι αυτή θα γράφει με μεγάλα γράμματα "απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών δεσμών, για την εργατική εξουσία"», υπογράμμισε, απευθύνοντας και από τα Γιάννενα «κάλεσμα συμπόρευσης σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Και στις εκλογικές μάχες και στις καθημερινές μάχες, στο κίνημα για την ανάκτηση των απωλειών, για να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία».

Ολοι μαζί στη μεριά του κεφαλαίου και απέναντι το ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Στις εκλογικές μάχες ένας είναι ο στόχος: Να δοθεί ενιαία απάντηση στην ενιαία επίθεση που έχουν εξαπολύσει η ΕΕ, το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους καθώς και οι εκπρόσωποι όλων αυτών στους δήμους και τις Περιφέρειες. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, και στις τοπικές εκλογές, και στις ευρωεκλογές, και στις βουλευτικές».


Ενώ σχολιάζοντας τις αντιπαραθέσεις και τους καβγάδες ανάμεσα στα αστικά κόμματα, όσο και τους εκλεκτούς τους σε δήμους και Περιφέρειες, σημείωσε πως «όλοι τους, κυβέρνηση, κόμματα, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες τους, βρίσκονται στην ίδια μεριά με την ΕΕ, με το κεφάλαιο, απέναντι από το λαό. Εκεί λοιπόν στην ίδια μεριά των συμφερόντων του κεφαλαίου οι βουλευτές των αστικών κομμάτων μπορούν με ευκολία να μετακομίζουν από το ένα κόμμα στο άλλο. Κι ακόμα κι αν ορισμένοι, όπως λένε, αλλάζουν τα κόμματα σαν τα πουκάμισα, το "κουστούμι" παραμένει το ίδιο, είναι η στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ».

«Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά απέναντι από το κεφάλαιο και την εξουσία του. Σταθερά απέναντι από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ. Σταθερά προσηλωμένο στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, για την εργατική εξουσία», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, συμπληρώνοντας ότι «στο πλάι στο ΚΚΕ είναι η θέση του κάθε εργάτη, του υπάλληλου, του ανέργου, του αγρότη και επαγγελματία που δίνει τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης και δω στα Γιάννενα, στην Ηπειρο», ώστε, όπως σημείωσε, «να δώσουμε ώθηση στη λαϊκή πάλη, για να μπουν εμπόδια, να καθυστερήσουν μέτρα, να διεκδικηθούν μέτρα ανακούφισης για τη λαϊκή οικογένεια, να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές με το λαό στην εξουσία, για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας».

Η ανάπτυξη που φέρνει το κεφάλαιο είναι ενάντια στα συμφέροντα του λαού


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε: «Παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει, τώρα που δήθεν βγήκαμε από τα μνημόνια, η εργατική τάξη, ο λαός, ξέρει πως η επόμενη μέρα είναι ίδια με την προηγούμενη.

Ξέρει πως η ζωή του δεν έχει αλλάξει, παραμένει το ίδιο δύσκολη με πριν, ένας καθημερινός αγώνας για την επιβίωση.

Και με την αύξηση του κατώτατου μισθού, που η κυβέρνηση όπου βρεθεί και όπου σταθεί διαφημίζει και με τη συμφωνία για τα "κόκκινα" δάνεια, τα επιδόματα - ψίχουλα, όλοι ξέρουν ότι θα τους πάρουν πίσω διπλά και τριπλά.

Θα φροντίσουν γι' αυτό οι μνημονιακοί νόμοι που ισχύουν, τα ματωμένα πλεονάσματα, ακόμα και η μείωση του αφορολόγητου που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ «δεν υποτιμούμε ούτε σνομπάρουμε ακόμα και τα ψίχουλα», όμως «και η κοροϊδία έχει κι αυτή τα όριά της», αφού, όπως είπε, «κοροϊδία είναι να εμφανίζεται ως φιλολαϊκή πολιτική η ενεργοποίηση ενός από τους πιο εμβληματικούς νόμους της ΝΔ, του νόμου Βρούτση, που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει νόμο - δολοφόνο, έχεις διατηρήσει στο γύψο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και ορίζεις εσύ, μαζί με το κεφάλαιο, το ύψος του κατώτατου μισθού με βάση την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, και την ίδια ώρα, μένει ανέπαφο όλο το αντεργατικό πλαίσιο».

Ο Δ. Κουτσούμπας σχολιάζοντας τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια, υπογράμμισε πως «μόνο προστασία των λαϊκών οικογενειών δεν είναι, αφού στην ουσία τις εξαναγκάζει να αποπληρώσουν τα υπέρογκα δάνειά τους, κάτω από το φόβο της έξωσης και του πλειστηριασμού, ακόμα και της πρώτης λαϊκής κατοικίας».

«Οσες "γέφυρες ανάπτυξης" να κατασκευάσουν για την Ηπειρο, για να δανειστώ τον τίτλο της "αναπτυξιακής" φιέστας που έστησε η κυβέρνηση και δω στα Γιάννενα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η ανάπτυξη που φέρνει το κεφάλαιο, είναι ενάντια στα συμφέροντα του λαού», σημείωσε στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αμείβονται με μισθούς πείνας ή ακόμα να είναι και απλήρωτοι, οι αυτοπασχολούμενοι ΕΒΕ να παλεύουν με τα χρέη, οι αγρότες να δίνουν μάχη για να μείνουν στα χωράφια τους.

Ο Τσίπρας να βάλει τον Τραμπ επίτιμο πρόεδρο στο «προοδευτικό» του μέτωπο

«Εδώ στην Ηπειρο, δύο βήματα από τη γειτονική Αλβανία, θέλουμε να μιλήσουμε για τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που δυναμώνουν στην περιοχή των Βαλκανίων ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στη Ρωσία και την Κίνα», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι σε αυτούς τους ανταγωνισμούς «η κυβέρνηση συμμετέχει στο πλευρό των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών, διεκδικώντας μερίδιο για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης» και γι' αυτό ακριβώς υπέγραψε τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών.

«Και με την ευκαιρία, προτείνουμε στον κ. Τσίπρα να βάλει τον κ. Τραμπ επίτιμο πρόεδρο στο προοδευτικό του μέτωπο», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, σχολιάζοντας καυστικά τα συγχαρητήρια που έστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε Τσίπρα και Ζάεφ και που, όπως σημείωσε, «είναι η απόδειξη για το ποιος σχεδίασε και οργάνωσε αυτήν τη συμφωνία».

Αναφερόμενος εξάλλου στο πόσο «δραστήρια» είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, με τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με νέες βάσεις, από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη, υπογράμμισε: «Ολα αυτά βέβαια δεν γίνονται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Υπηρετούν τον πολυδιαφημισμένο "ηγετικό ρόλο της Ελλάδας", στόχο με τον οποίο συμφωνούν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα. Και εννοούν την αναβάθμιση της ελληνικής άρχουσας τάξης με την αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας. Κι αυτός ο στόχος, αντικειμενικά κουβαλάει την εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Σχολιάζοντας εξάλλου την «καραμέλα» της «ειρήνης και ασφάλειας που μας παρέχει το ΝΑΤΟ», που αναμασούν όλα τα αστικά κόμματα, έφερε ως παράδειγμα τα περί «Μεγάλης Αλβανίας», τις εδαφικές διεκδικήσεις που αναθερμαίνει κατά καιρούς η αστική τάξη της χώρας σε βάρος γειτονικών κρατών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, σημειώνοντας πως τα 9 χρόνια που η Αλβανία είναι στο ΝΑΤΟ αυτές οι απαράδεκτες αξιώσεις όχι μόνο δεν έχουν κοπάσει, αλλά έχουν δυναμώσει.

Απλώνουμε το χέρι σε κάθε αγωνιστή

«Το επεξεργασμένο σχέδιο του ΚΚΕ απαντά στην ανάγκη του λαού μας να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του. Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζήσει καλύτερα, με μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναπτύσσοντάς το επιγραμματικά και προσθέτοντας πως το πρόγραμμα διακυβέρνησης που καταθέτει το ΚΚΕ στο λαό «είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο γιατί συμφέρει πρώτα απ' όλα την εργατική τάξη, το λαό».

Αναφερόμενος εξάλλου στην πείρα των κομμουνιστών δημάρχων, των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το 5χρονο που πέρασε, σημείωσε ότι «έδρασαν με τα αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, εναντιώθηκαν σε όλες τις πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων. Με σειρά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις πρόβαλαν τα λαϊκά προβλήματα, απέσπασαν κατακτήσεις, έδωσαν ανάσα και κουράγιο στο λαό».

Ενώ τόνισε πως «στις ευρωεκλογές η μοναδική καθαρή αντίθεση στην ΕΕ, στον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, στο αντεργατικό - αντιλαϊκό της περιεχόμενο μπορεί να εκφραστεί μόνο με την ενίσχυση του ΚΚΕ».

Κλείνοντας την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι σηκώνουμε μαζί τα βάρη που μας φορτώνουν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, το κεφάλαιο, έχουμε βρεθεί δίπλα δίπλα στην καθημερινή πάλη.

Σε όσους και όσες δεν ανέχονται άλλο, στο όνομα μιας δήθεν "αριστεράς" και "προόδου", να λερώνονται αξίες, ιδανικά που γεννήθηκαν από γνήσιους και ανιδιοτελείς αγωνιστές.

Σε όσους δεν ανέχονται την υποταγή στους δολοφόνους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που θέλουν να εκφράσουν το πιο δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι έχασαν πλέον την όποια εμπιστοσύνη κι ελπίδα τους στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ, άλλα κόμματα, αλλά θεωρούν ακόμη ότι η μόνη επιλογή τους είναι να στηρίζουν με βαριά καρδιά ένα δήθεν "μικρότερο κακό".

Σε όσους ήδη προβληματίζονται ότι πάντα αυτό το μικρότερο δήθεν κακό, μας οδηγεί όλο και περισσότερο στο χειρότερο, στην υποχώρηση, στην αντίδραση τελικά.

Απλώνουμε το χέρι και καλούμε κάθε αγωνιστή, κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να συμπορευτούμε σε μια μεγάλη απαιτητική μάχη.

Θα τα καταφέρουμε. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Και στην Ηπειρο να βγούμε με επιτυχίες στην Περιφέρεια, με περιφερειάρχη τον Γιώργο Πρέντζα.

Αλλά και στους δήμους, με πρώτο από όλους τον δήμο Ιωαννίνων, με υποψήφια δήμαρχο την Ολυ Τσουμάνη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ