Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζεται για τις επόμενες «αποστολές» των ΗΠΑ

Ευρεία «σύσκεψη εργασίας» χτες στο ΥΠΕΞ με τον Τζ. Πάιατ

Στην επόμενη φάση τους, όπως όλα δείχνουν, μπαίνουν οι αποστολές που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίηση του σχεδιασμού των ΗΠΑ στην περιοχή, στο πλαίσιο και του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, συγκάλεσε χτες ευρεία σύσκεψη εργασίας με αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, στο πλαίσιο του λεγόμενου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ που εγκαινιάστηκε στην Ουάσιγκτον στις 13/12/18, και στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ο επόμενος γύρος να γίνει στην Αθήνα, με συναντήσεις αντιπροσωπειών στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ «οι δύο πλευρές έδωσαν έμφαση στην ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, της Ενέργειας, της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας και των επαφών μεταξύ των πολιτών (people-to-people)».

Συμφωνήθηκε, δε, να υπάρξει «στενή παρακολούθηση της προόδου», ενώ ορίσθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επόμενων συναφών συναντήσεων. Το ΥΠΕΞ προσθέτει ότι οι δύο πλευρές «εξήραν τη δυναμική των μεταξύ τους σχέσεων και επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευσή τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους περαιτέρω».

Στο ίδιο πνεύμα οι Αμερικανοί μιλούν για διευρυμένες συνομιλίες σε συνέχεια του Στρατηγικού Διαλόγου, που προωθεί παραπέρα τη διμερή «συνεργασία» και «επιβεβαιώνει τη δύναμη των διμερών σχέσεων». Οτι η χτεσινή «σημαντική» συνάντηση αξιοποιεί το «μομέντουμ» για τη διεύρυνση των εμπορικών δεσμών και των επαφών μεταξύ των πολιτών.

Εξάλλου, την ερχόμενη Τρίτη, διοργανώνεται στην Αθήνα εκδήλωση με θέμα «Η Προστιθέμενη Γεωπολιτική Αξία της Ελλάδας και οι Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις: Προκλήσεις και Ευκαιρίες», με τον πρέσβη Πάιατ να κάνει την εισήγηση και κεντρικούς ομιλητές τον ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλο και τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο.

Παραπέρα, ο Πάιατ είδε χτες και τον υφυπουργό Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο υφυπουργός εστίασε στις «πρωτοβουλίες» που έχουν αναληφθεί για «κοινές δράσεις πολιτισμού» με την Ιταλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Τουρκία, και υπογράμμισε το «θετικό αντίκτυπο» της τελευταίας επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας τις «θετικές προοπτικές» που δημιουργούνται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επίσης, σημείωσε την «ενίσχυση των προοπτικών συνεργασίας» με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά την επίλυση του ονοματολογικού, σε θέματα οικονομίας, ανάπτυξης, Ενέργειας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε, από την πλευρά του, τον «εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο» στη διεθνή κοινή γνώμη, από την «επίλυση» του Σκοπιανού, παραπέμποντας σε «προοπτικές» που διανοίγει για την «ειρήνη» και την «ανάπτυξη» στην ΝΑ Ευρώπη.

Σε ένα δείγμα, εξάλλου, του πώς αξιοποιούν κάθε μέσο και πτυχή για να δρομολογήσουν τα σχέδιά τους, ο υφυπουργός ενημέρωσε τον πρέσβη σχετικά με Διημερίδα που διοργανώνει το ΥΠΕΞ στις 28/2 και 1/3, με θέμα την «Αποτύπωση Αρχών Πολιτικής και προτάσεις χάραξης Στρατηγικής για την άσκηση Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής Διπλωματίας», όπου θα συμμετάσχουν εκκλησιαστικοί φορείς όλων των θρησκειών που δρουν στην Ελλάδα, στην οποία και τον προσκάλεσε.

Ο πρέσβης αποδέχτηκε την πρόσκληση και εξέφρασε την «υποστήριξή του» στην εν λόγω Διημερίδα, παραπέμποντας και στο «μεγάλο ενδιαφέρον» που επιδεικνύει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στα θέματα «θρησκευτικής ελευθερίας».

Συνάντηση και με Μητσοτάκη...

Ο πολυπράγμων Αμερικανός πρέσβης φρόντισε να συναντήσει χτες το απόγευμα και τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν «η προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στην Ελλάδα, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και τα θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχής της χώρας».

Επίσης, ο πρέσβης ενημέρωσε τον Κυρ. Μητσοτάκη και για την πολυμελή αμερικανική αποστολή που θα έρθει την επόμενη βδομάδα στην Ελλάδα, για να συμμετάσχει στο Οικονομικό Forum των Δελφών, το οποίο, όπως διαχέεται, σκοπό έχει «να σκιαγραφήσει ένα νέο ρεαλιστικό πλαίσιο στόχων και δράσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ