Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Ανεβάζει ταχύτητα η ΝΔ στο στρωμένο έδαφος του ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Καθημερινά είναι τα επεισόδια του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, που ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κλιμακώνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, εμβαθύνοντας την εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

Χτες την Αθήνα επισκέφθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νίτα Λόουι, με στόχο να πληροφορηθεί περισσότερα για τη διμερή «στρατηγική συμμαχία» και τις εν εξελίξει «προσπάθειες για εμβάθυνση της διμερούς σχέσης», όπως διαχέεται από πλευράς της αμερικανικής πρεσβείας.

Η Αμερικανίδα, συνοδευόμενη από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη, με την ελληνική κυβέρνηση να κάνει αναφορά στις «προοπτικές εμβάθυνσης της αμυντικής, οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ».

Συγκεκριμένα, Μητσοτάκης και Λόουι αναφέρθηκαν στην ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, στην επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, καθώς και στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στην Ελλάδα τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Μία από τις πλευρές που ξεχωρίζει στον «Στρατηγικό Διάλογο», είναι αυτή της ριζικής αναθεώρησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) του 1990, γνωστή ως «Συμφωνία για τις βάσεις», την οποία αρμόδιοι κύκλοι παρουσιάζουν πλέον ως «παρωχημένη», θέλοντας να την προσαρμόσουν στα απαιτούμενα των σημερινών, αυξημένων αναγκών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στα δεδομένα της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη.

Επανέρχεται έτσι το σενάριο της επέκτασης σε πρώτο χρόνο της MDCA για 8 ή 10 χρόνια, ακολούθως δε επ' αόριστο, αντί της ετήσιας ανανέωσης που ισχύει έως σήμερα. Σημεία ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ είναι η βάση της Σούδας, η αεροπορική βάση της Λάρισας, η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Σε αυτό το κλίμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε χτες στην Αμερικανίδα ότι προσβλέπει «στη στενή συνεργασία της Ελλάδας με την αμερικανική κυβέρνηση και το αμερικανικό Κογκρέσο», διαβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με σταθερό πολιτικό σύστημα και ανοιχτή οικονομία, αποτελεί αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης Πάιατ, προβαίνοντας αργότερα σε μια αποτίμηση της συνάντησης, έγραψε σε σχόλιό του στο διαδίκτυο ότι επρόκειτο περί μίας «εξαιρετικής» («οutstanding») συνάντησης, πάνω σε τρόπους να εμβαθύνουν τη διμερή σχέση, τη «στρατηγική αξία της Σούδας» και στις «προσπάθειες να εκσυγχρονίσουμε την αμυντική μας συμφωνία». Ακολούθως η Αμερικανίδα μετέβη και στο ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Δένδια.

Στο ίδιο φόντο, «εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ», επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε (18-19 Αυγούστου) ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Γ. Καμπάς στην έδρα των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAREUR), στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Στις επαφές με τον Αμερικανό διοικητή, αντιστράτηγο Κρ. Καβόλι, συζήτησαν την «εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας μας και των ΗΠΑ», όπως αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα από πλευράς ΓΕΣ.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη και προς υπενθύμιση ότι οι ανταγωνισμοί είναι πολυεπίπεδοι, το ΥΠΕΞ επισκέφτηκε χτες και η πρόεδρος της Bank of China για την Ευρώπη, Zhou Li Hong, για να ανακοινώσει στον Δένδια την ίδρυση, μέχρι το τέλος του χρόνου, υποκαταστήματος της τράπεζας στην Ελλάδα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ