Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Κοκορομαχία για τη συνέπεια στην υλοποίηση των μνημονίων διαρκείας

Με αφορμή τον έναν χρόνο από την τυπική ολοκλήρωση των «προγραμμάτων»

Συνεχίζεται η κοκορομαχία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ...ανέταξε την οικονομία και ποιος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, όταν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι διατηρούνται άθικτοι και το αντιλαϊκό πλαίσιο ενισχύεται παραπέρα, με την όποια κυβέρνηση, που διεκδικεί για τον εαυτό της τα εύσημα του κεφαλαίου, με όσα φόρτωσε και φορτώνει στο λαό, συνθλίβοντας τις ανάγκες του.

Μάλιστα, η κοκορομαχία τους αυτή γίνεται πιο αποκαλυπτική και προκλητική για το λαό στον απόηχο των προχτεσινών δηλώσεων αξιωματούχων της Κομισιόν, που αναγνώριζαν το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ και «ενθάρρυναν» τη ΝΔ να συνεχίσει και να κλιμακώσει στην ίδια κατεύθυνση.

«Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα επιτεύγματα αυτά (της μνημονιακής περιόδου) και να συνεχιστεί η πορεία εφαρμογής υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα», δήλωσε ενδεικτικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την «έξοδο» από τα μνημόνια, με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, να συμπληρώνει: «Οι προκλήσεις παραμένουν και η προθυμία εκ μέρους της Ελλάδας να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων - και να συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους - θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενός "βελτιωμένου" συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας κατά τους προσεχείς μήνες και τα επόμενα έτη».

Μέσα σ' αυτήν την ...ωραία ατμόσφαιρα, ο Αλ. Τσίπρας, με ανάρτησή του χτες στο διαδίκτυο, εστιάζοντας στη συμπλήρωση ενός έτους από όταν πανηγύρισε για την «έξοδο της χώρας από τα μνημόνια», κατέγραψε ως επιτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι υλοποίησε «το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» (αυτό που συμφώνησε με τους δανειστές και τσάκισε τον εργαζόμενο λαό), την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» (τον νόμο Κατρούγκαλου που τσάκισε συντάξεις), ότι έφερε μια σειρά επιδόματα (για την ανακύκλωση της φτώχειας) και ότι τέλος επανέφερε την εγχώρια οικονομία «σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», επιβεβαιώνοντας βασικά την κερδοφορία που εξασφάλισε για τους επιχειρηματικούς ομίλους πάνω στα αποκαΐδια μισθών και δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ ότι κέρδισε τις εκλογές με ψέματα, ότι έταξε πως «θα μπορούσαν να πετύχουν συμφωνία με χαμηλότερα πλεονάσματα», αλλά ήδη «αποδέχθηκε από μόνη της καμία μείωση του στόχου για το 2020», την οποία παραπέμπει από το 2021 και μετά, «με αντάλλαγμα σκληρές μεταρρυθμίσεις μνημονιακού χαρακτήρα».

Στον Αλ. Τσίπρα ανέλαβε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «βύθισε την οικονομία (...) υποθηκεύοντας μάλιστα τη δημόσια περιουσία μέχρι το 2115», εξ αυτού και «οι Ελληνες αποδοκίμασαν στις εκλογές τον κ. Τσίπρα». Για να απαντήσει, εξάλλου, στην «κινδυνολογία» Τσίπρα για νέα μέτρα, παρέπεμψε στην πολυδιαφημισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλα που θα έρθουν στο κατόπιν, ως τάχα ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, την ώρα που η ΝΔ τηρεί στο ακέραιο το αντεργατικό οπλοστάσιο που της κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το «εμπλουτίζει» στο δρόμο που της έστρωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ