Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 - αριθ. φύλλου: 13319

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ «ADRIAN DARYA 1»
Η ιμπεριαλιστική εμπλοκή της Ελλάδας εκθέτει το λαό σε «διασταυρούμενα πυρά»

Το πλοίο εμφανίζεται να κατευθύνεται στην Καλαμάτα, την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούν όποιον το διευκολύνει και το Ιράν όποιον το εμποδίσει


ΣΕΛ.  5

Με παλιούς και νέους «κόφτες» κλιμακώνουν τις πιέσεις και τους πλειστηριασμούς

  • Βήμα βήμα ενεργοποιείται η νομοθεσία για τον αποκλεισμό ή την εκδίωξη χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών από την υποτυπώδη προστασία της α' κατοικίας
  • Σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας καλεί το ΠΑΜΕ
  • Ενα νέο «ξεσκαρτάρισμα» όσων δανειοληπτών είχαν ενταχθεί τα προηγούμενα χρόνια στις διάφορες εκδοχές του νόμου Κατσέλη ετοιμάζουν κυβέρνηση - τράπεζες και επιχειρηματικοί όμιλοι, με στόχο να αρθεί η δικαστική προστασία για όσους δεν πληρούν πλέον τα τυπικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των «στρατηγικών κακοπληρωτών».
  • Η κλιμάκωση της επίθεσης, που ακουμπάει χιλιάδες οφειλέτες από τα λαϊκά στρώματα, προβλέπεται από τη νομοθεσία που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η ΝΔ, η οποία ετοιμάζεται να επεκτείνει και το νομικό πλαίσιο για την καταστολή όσων υπερασπίζονται τη λαϊκή κατοικία.
  • Οι «κόφτες» με την απευθείας διασταύρωση των φορολογικών και περιουσιακών στοιχείων ισχύουν ήδη με τη νέα πλατφόρμα που τέθηκε σε λειτουργία από 1/7/2019 και προβλέπει αυστηρότερους όρους ένταξης, ενώ το όλο σύστημα «προστασίας» έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκέμβρη 2019.

ΣΕΛ.  6   -   7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στον πάτο!

Η προσπάθεια κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ να αποπροσανατολίσουν και να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες για το χάος με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης είναι απόδειξη της συνενοχής τους για την υπηρέτηση της ίδιας πολιτικής, που «πνίγει» τις λαϊκές ανάγκες στο κυνήγι του κέρδους των εφοπλιστών, συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων.

Για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε ότι το αντιλαϊκό κράτος είναι «επιτελικό» και δρα με ταχύτητα όταν πρόκειται να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως στην περίπτωση των δεκάδων νόμων που έχουν ψηφιστεί για τα κέρδη των εφοπλιστών, είναι όμως επιλεκτικά δυσκίνητο όταν πρόκειται να ανταποκριθεί σε μια έκτακτη ανάγκη που αντιμετωπίζει ο λαός. Και η αιτία είναι βέβαια οι «νόμοι της αγοράς», θεματοφύλακας των οποίων είναι το κράτος.

Ο πολυήμερος αποκλεισμός του νησιού και η απίστευτη ταλαιπωρία κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών, επιβεβαίωσε ότι η επικοινωνία ενός νησιού, από τα χιλιάδες που έχει η χώρα μας, με την ηπειρωτική Ελλάδα, είναι αφημένη στο «έλεος» των εφοπλιστών και της κερδοφορίας τους.

Για να είναι απρόσκοπτη και ασφαλής η ακτοπλοΐα, χρειάζονται σύγχρονα καράβια, που θα συντηρούνται με τις αυστηρότερες προδιαγραφές, θα είναι πλήρως επανδρωμένα, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες ατυχημάτων και βλαβών, θα εκτελούν δρομολόγια που δεν θα εξουθενώνουν πλήρωμα και πλοίο, διασφαλίζοντας τις λαϊκές ανάγκες χειμώνα - καλοκαίρι.

Ολα αυτά όμως συνιστούν «κόστος» για τον εφοπλιστή, από το οποίο απαλλάσσεται με νόμους όλων των κυβερνήσεων και από πάνω επιδοτείται από το κράτος!

Προκειμένου να διασφαλίζουν τα κέρδη τους, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν το ελεύθερο να καθορίζουν όπως τους συμφέρει τα δρομολόγια, να πατούν στο σβέρκο τους ναυτεργάτες με μειωμένες οργανικές συνθέσεις, να κόβουν δρομολόγια, να αποδρομολογούν καράβια την περίοδο που πέφτει η κίνηση και να τα εξαντλούν τους θερινούς μήνες, αυξάνοντας τις πιθανότητες για βλάβες, καθυστερήσεις, ταλαιπωρία.

Αυτό έγινε στη Σαμοθράκη. Αυτό γίνεται και σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αλλά γι' αυτά δεν λένε κουβέντα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους εφοπλιστές και την κερδοφορία τους, την οποία από κοινού υπηρετούν.

Η κυβέρνηση ήταν αποκαλυπτική και στον τρόπο που προσπάθησε να διαχειριστεί την «κρίση» στη Σαμοθράκη. Σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων, τις πρώτες μέρες δεν έγινε δυνατό να βρεθεί κατάλληλο καράβι άλλης εταιρείας, επειδή όλα ήταν δρομολογημένα εξαιτίας της αυξημένης κίνησης του καλοκαιριού.

Δηλαδή, για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες επισκέπτες και κατοίκους της Σαμοθράκης, το κράτος απευθύνθηκε στην «αγορά», η οποία όμως δεν ανταποκρίθηκε, επειδή προτεραιότητα είχε το κέρδος από τις άλλες εμπορικές γραμμές!

Τελικά, η εταιρεία που διέθεσε καράβι μετά από μέρες και προφανώς με το αζημίωτο, εμφανίζεται σήμερα να προσφέρει «κοινωνικό έργο» (!) κλαψουρίζοντας ότι «μπαίνει μέσα» από το έκτακτο δρομολόγιο...

Το ίδιο ισχύει και με το λιμάνι της Σαμοθράκης, το οποίο (προς το παρόν) δεν έχει προφανώς την τύχη να είναι ένα από αυτά για τα οποία ενδιαφέρεται να επενδύσει το κεφάλαιο. Γι' αυτό οι υποδομές του παραμένουν απαρχαιωμένες και δεν μπορούν να διασφαλίσουν την προσέγγιση πλοίου σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, ή να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερης χωρητικότητας πλοία.

Αλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι οι εργασίες ανακατασκευής του λιμανιού εκκρεμούν από το 2017, δηλαδή από τις μεγάλες πλημμύρες, δείχνει την ...ταχύτητα με την οποία το κράτος ανταποκρίνεται στις οξυμένες ανάγκες που προκύπτουν για το λαό ακόμα και από ένα έκτακτο περιστατικό, όπως οι καταστροφές εκείνης της χρονιάς σε βασικές υποδομές του νησιού.

Και το κερασάκι στην τούρτα: Πώς «λύθηκε» το πρόβλημα; Με τον ίδιο τρόπο που προκλήθηκε! Με την εξαγγελία δηλαδή ενός γενναίου μποναμά για τον επόμενο εφοπλιστή που θα αναλάβει τη γραμμή, με «αυστηρότερους» τάχα όρους, που θα γίνουν «λάστιχο» στην πράξη και δεν αλλάζουν την αντιλαϊκή κατεύθυνση που χαράσσει το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο στην ακτοπλοΐα.

Το συμπέρασμα είναι ένα: Εφοπλιστικό κέρδος και ασφαλείς, φτηνές, τακτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους ναυτεργάτες, είναι πράγματα ασύμβατα. Και πρέπει ο λαός με την πάλη του να στείλει στον πάτο της θάλασσας αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, για να ανοίξει ο δρόμος της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του.Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την κορύφωση των εκδηλώσεων
  • Στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη το κεντρικό τριήμερο στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» στην Αθήνα
  • Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και χαιρετισμό του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ
  • Στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

ΣΕΛ.  10   -   11


ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Αισχρή κάλυψη των τραμπουκισμών από Ενωση των αστυνομικών

Απαράδεκτη ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, που δείχνει ότι το περιστατικό στο «Θριάσιο» δεν είναι μεμονωμένο


ΣΕΛ.  4
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Μεγάλα εμπόδια για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες

ΣΕΛ.  12
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
Κινητοποίηση στις 26/8 στο υπουργείο Παιδείας

ΣΕΛ.  12
ΠΟΡΟΣ
Τρεις νεκροί από πτώση ελικοπτέρου

ΣΕΛ.  13
ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Εγκαταστάσεις και υποδομές «μιας χρήσης»

ΣΕΛ.  17
«Γολγοθάς» για τους φοιτητές η αναζήτηση στέγης

ΣΕΛ.  9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org