Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αντιδραστικό και αντιεπιστημονικό

Σε πλήρη σύμπλευση, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) και η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταδικάζουν με την πολιτική τους χιλιάδες νέους ανθρώπους σε αργό και «εποπτευόμενο» θάνατο, υλοποιώντας μέχρι κεραίας τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ για το ζήτημα των ναρκωτικών. Την προηγούμενη Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας κατέθεσε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο - σκούπα για την απεξάρτηση και τις εργασιακές σχέσεις στο χώρο, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου ιδιωτικών κλινικών, σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις».

Στις «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία «χώρων εποπτευόμενης χρήσης» (ΧΕΧ) ναρκωτικών ουσιών, που απευθύνονται σε ενέσιμους χρήστες, στους οποίους το κράτος θα παρέχει ένα δωμάτιο για να κάνουν χρήση «νόμιμα», «υγιεινά» και με ...ασφάλεια (!) προκειμένου να μην πεθαίνουν από υπερβολική δόση.

Αυτά σε πρώτη φάση. Γιατί η επόμενη καταδείχθηκε ήδη από τους «λαγούς» της ΝΔ, που πρότειναν να είναι η δόση κρατική «χορηγία», «για να μην τρέχει να την αγοράσει από τους εμπόρους, αλλά να μπορεί να δουλεύει». Από κοντά και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, που διόλου αθώα πρότεινε «βελτιώσεις και προσθήκες, προκειμένου να εμφανίζεται ως ένα άρθρο το οποίο είναι προς την κατεύθυνση να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους». Οσο για το ΠΑΣΟΚ, θέλησε να εισπράξει τα εύσημα υπενθυμίζοντας ότι έχει πρωτοστατήσει για τη δημιουργία τέτοιων χώρων.

* * *

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για το νομοσχέδιο;

  • Οι ΧΕΧ, μαζί με τη διά βίου υποκατάσταση, αποτελούν ένα από τα πιο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης, που υπονομεύει κάθε δυνατότητα για απεξάρτηση. Πίσω από την προσχηματική «ευαισθησία», καλλιεργείται και πάλι η παραίτηση από μάχες που μπορούν να είναι νικηφόρες. Επιχειρείται η άλωση των λαϊκών συνειδήσεων, να αποδεχτούν το πρόβλημα των ναρκωτικών περίπου ως «φυσικό φαινόμενο», που θα πρέπει να μάθουν να ζουν μαζί του, αρκεί να μη δημιουργεί «όχληση». Καθόλου τυχαία, η εφαρμογή των ΧΕΧ έρχεται σε μια περίοδο που επενδύονται τεράστια κεφάλαια στο κέντρο της Αθήνας για την ανάπτυξη του τουρισμού και και οι χρήστες ναρκωτικών δεν χωράνε στο «ελληνικό παράθυρο στον κόσμο», όπως ακούγεται στη διαφημιστική καμπάνια του αρμόδιου υπουργείου.
  • Υλοποιώντας τον νόμο 4139/2013 της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η κυβέρνηση προχωρά στη νομοθετική εξουσιοδότηση σε ιδιώτες «για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας συμβουλευτικών σταθμών, κέντρων θεραπευτηρίων σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης ή άλλων σχετικών μονάδων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πέραν των ήδη αναγνωρισμένων με το άρθρο 51». Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί το πάγιο αίτημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για συνταγογραφήσεις υποκαταστάτων από ιδιώτες, ανοίγοντας την κερκόπορτα για ανεξέλεγκτες χορηγήσεις βουπρενορφίνης και μεθαδόνης εκτός του ΟΚΑΝΑ.
  • Οσο για το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, τους σφίγγει παραπέρα την οικονομική θηλιά, σμπαραλιάζοντας εργασιακές σχέσεις, φέρνοντας ρύθμιση για πρόσληψη επικουρικών για 6 - 12 μήνες, οι οποίοι θα πληρώνονται από τα ρημαγμένα ταμεία των Οργανισμών και θα πρέπει να διαχειρίζονται τη δική τους εργασιακή ανασφάλεια και την αύξηση των υποτροπών που προκαλεί στους εξυπηρετούμενους η έλλειψη μόνιμου προσωπικού.
  • Σ' αυτό το φόντο, όσοι άνθρωποι καταφέρουν να φτάσουν στην πόρτα των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων και να κερδίσουν τη μάχη της απεξάρτησης, η κυβέρνηση αντί για κοινωνική επανένταξη με μόνιμη και σταθερή δουλειά, τους επιφυλάσσει (άρθρο 144) «τη δυνατότητα δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ενταξης (ΚΟΙΣΕΝ)» όπου θα «αμείβονται ανάλογα με την παραγωγικότητά τους και το χρόνο εργασίας τους».
* * *

Το καθένα από τα παραπάνω είναι όσα δεν μπόρεσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να φέρουν σε πέρας τα τελευταία 15 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, γνωστός για την ικανότητά του να ολοκληρώνει πάσης φύσεως βρώμικες αποστολές, τα νομοθετεί. Ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή, όπως πάντα, στέκεται ατόφιος υποστηρικτής των στρατηγικών επιλογών της ΕΕ.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που στέκεται απέναντι στη διαχείριση της τοξικοεξάρτησης. Που μιλάει για πρωτογενή πρόληψη, απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη, καλώντας σε δράση ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και όλων των άλλων αστικών κομμάτων, τα οποία στηρίζουν ό,τι πιο αντιεπιστημονικό και σκοτεινό, όπως οι «χώροι εποπτευόμενης χρήσης».


Ε. Τζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ