Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ «HELIOS»
Πιο κοντά στη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος

Το πρόγραμμα είναι μέρος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για τη δημιουργία «αντιπυραυλικής ασπίδας», με άμεση ελληνική εμπλοκή

Τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος και τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» υπηρετεί η εκτόξευση στις 18 Δεκέμβρη 2009 από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, του στρατιωτικού δορυφόρου παρατήρησης Γης «HELIOS-IIB», ο οποίος τέθηκε σε ηλιοσύγχρονη πολική τροχιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, «το στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα HELIOS-II, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα παγκοσμίως και το σημαντικότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αποτελεί πρόγραμμα συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Βελγίου, Ισπανίας και Ιταλίας, ενώ η Γερμανία συμμετέχει στο πρόγραμμα με ειδικό καθεστώς ανταλλαγής εικόνων με τη Γαλλία, η οποία έχει την κύρια ευθύνη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης της Γης που διαθέτουν δυνατότητες λήψης εικόνων ημέρα και νύκτα. Ο δορυφόρος «Helios-IIB» που εκτοξεύτηκε είναι ο δεύτερος της σειράς, ενώ βρίσκεται ήδη σε τροχιά από 18/12/04 ο πρώτος δορυφόρος «Helios-IIA».

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας επιβεβαιώνει τον επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα χαρακτήρα της όλης επιχείρησης. Οι δορυφορικές εικόνες HELIOS-II, επισημαίνεται, «αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τη λήψη απόφασης σε κυβερνητικό - πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης σε συνδυασμό με τη συνεχώς εξελισσόμενη αλλαγή του γεωπολιτικού χάρτη, την παγκοσμιοποίηση και ποικιλία των απειλών (...) Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τονιστεί η συμβολή της Ελλάδος στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας μέσω του προγράμματος HELIOS-II στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ των χωρών HELIOS και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο σχεδιασμός είναι μακροπρόθεσμος και σαφώς συνδέεται με το πλέγμα στρατιωτικοποίησης του διαστήματος. Οπως σημειώνει το ΥΠΕΘΑ, «η Ελλάδα με την ίδια ομάδα χωρών συμμετέχει στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μελλοντικού δορυφορικού συστήματος MUSIS (MUltinational Space-based Imaging System). To πρόγραμμα MUSIS θεωρείται το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα παρατήρησης Γης από το διάστημα στην Ευρώπη και αποτελεί την εξέλιξη όλων των κορυφαίων υφισταμένων στρατιωτικών συστημάτων παρατήρησης Γης από το Διάστημα (Helios-ΙΙ, SarLupe - γερμανικό σύστημα RADAR, CosmosSkyMed - ιταλικό σύστημα RADAR) με επιχειρησιακή λειτουργία από το 2015 έως το 2030. Το πρόγραμμα MUSIS είναι παγκοσμίως πρωτοποριακό, διότι τα δεδομένα όλων αυτών των μελλοντικών συστημάτων θα προγραμματίζονται και θα συλλέγονται από έναν κοινό σταθμό εδάφους σε κάθε χώρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία με ΕΕ για επάνοδο στο πρόγραμμα «Horizon»(2023-09-08 00:00:00.0)
Να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα HELIOS(2023-02-10 00:00:00.0)
Δακτύλιοι ενός υπερ-Κρόνου;(2016-08-07 00:00:00.0)
Σε αναμονή κλήσης...(2010-08-22 00:00:00.0)
Βήμα στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης(2003-03-12 00:00:00.0)
Θα διώχνουν τους πρόσφυγες... και με δορυφόρους!(2002-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ