Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Νέες αναταράξεις στο εσωκομματικό πεδίο

Εντονες αντιδράσεις, άμεσα συνδεδεμένες με τη εγγενή κρίση του σχήματος, προκάλεσε η παρέμβαση Αλαβάνου

Τις γενικότερες αντιφάσεις και την εγγενή κρίση που σοβεί στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε η συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε. Ανάμεσα σε άλλα, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε ότι για τον ίδιο «η περίοδος ΣΥΝ έχει ολοκληρωθεί» και δεν τον εκφράζουν «οι ομαδοποιήσεις, οι ισορροπίες, ο κομματικός κομφορμισμός». Εξέφρασε την άποψη ότι «η κρίση στον ΣΥΝ έχει γίνει ήδη κρίση σε όλο το κοινό εγχείρημα» και κατηγόρησε την «Ανανεωτική Πτέρυγα» ότι, ενώ επικρίνει ως αναχρονιστικό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει να παρουσιάσει ανανεωτικές ιδέες και προτάσεις σε χώρους όπου έχει την ευθύνη, όπως στην υπερνομαρχία.

Αναφερόμενος στο «Αριστερό Ρεύμα» είπε ότι σ' αυτό «υπάρχουν περισσότερο ισορροπίες, παρά πολιτική», για να καταλήξει: «Φτάνουμε πια σε παράλογα σημεία (...) Κατάσταση Ιονέσκο. Αχρηστες έριδες. Ιερογλυφικά για την κοινωνία. Περιττό, εντελώς περιττό, κλίμα παρακμής».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να βάλει την ετικέτα του «κόμματος», καθώς είναι ένας χώρος σε εξέλιξη που δε χρειάζεται να μπει σε καλούπια. Υπερασπίστηκε ωστόσο προτάσεις για «δημοκρατία, συμμετοχή των μελών, αναγνώριση της ιδιότητας του μέλους, τοπικές και κλαδικές κινήσεις, οι οποίες θα έχουν πλήρη ευθύνη για το χώρο τους, σώματα αντιπροσώπων με πλήρη ευθύνη να εκλέγουν την ηγεσία του και να επιλέγουν τις κατευθυντήριες γραμμές».

Στο ερώτημα, αν είναι απλό μέλος ή ντε φάκτο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά: «Εγώ από τον παράδεισο της ηγεσίας πήγα στο καθαρτήριο. Με αυτή την έννοια, θα έλεγα ότι οι σχέσεις μέλους - ηγέτη είναι υπό ερωτηματικό για μένα. Προβληματίζομαι και δεν το έχω απαντήσει ακόμη».

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Την ίδια ώρα, στην «Real News» της Κυριακής ο Φ. Κουβέλης άφηνε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για το μέλλον, λέγοντας: «Τα πάντα είναι ανοιχτά. Δεν υποθηκεύσαμε τις ιδέες μας, τις απόψεις μας, τις διεκδικήσεις μας, τη συμμετοχή μας στη σύγχρονη αριστερά σε κανένα φετίχ και στερεότυπο που την υπονομεύει και την ακυρώνει».

Σε έντονους τόνους απάντησε στον Αλ. Αλαβάνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ ΦΛΑΣ, «Κόκκινο») λέγοντας ότι δεν τον αναγνωρίζει όταν «στρέφεται εναντίον του κόμματός του, το οποίο τον τίμησε με τα ύπατα αξιώματα για δεκαετίες, εναντίον του διαδόχου που ο ίδιος πρότεινε, εναντίον μιας μεγάλης μερίδας αυτού του κόμματος που έως χτες το διαφήμιζε, εναντίον της πολιτικής που ο ίδιος ακολούθησε, γενικώς υπάρχει μια εντυπωσιακή μεταστροφή σε σχέση με όσα ο ίδιος υπηρέτησε από τα ύπατα αξιώματα του κόμματος του Συνασπισμού έως πρόσφατα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε το φόβο ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε πολιτικούς σχεδιασμούς, να στραφεί ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του ΣΥΝ με μια δυναμική που οδηγεί σε ρήξη» και συμπλήρωσε: «Οσοι μιζάρουν στη διάλυση ή στη διάσπαση και τη ρευστοποίηση του ΣΥΝ, κάνουν σοβαρό λάθος και θα διαψευστούν απ' τις εξελίξεις». Ο Δ. Παπαδημούλης δεν απέκλεισε έκτακτο συνέδριο αν πρόκειται να «ξεκαθαρίσει τη σχέση Συνασπισμού - ΣΥΡΙΖΑ».

Οι σταθερές του Αλαβάνου...

Παρά την προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί από τους ομοϊδεάτες του στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Αλαβάνος επιβεβαίωσε ότι το ιδεολογικό του στίγμα ήταν και παραμένει η καραμπινάτη σοσιαλδημοκρατία και ο οπορτουνισμός. Ισχυρίστηκε ότι οι θεσμοί της ΕΕ δεν είναι απαραβίαστοι και επέκρινε εκ νέου το Σύμφωνο Σταθερότητας και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Προβάλλοντας την προσωπική του αρνητική ψήφο στο Μάαστριχτ, αποσιώπησε και προσπέρασε το γεγονός ότι ως πρόεδρος επί σειρά ετών του ΣΥΝ υπερασπίστηκε στο ακέραιο τη συλλογική θετική ψήφο του κόμματός του στην κατάπτυστη αυτή Συνθήκη.

Παρουσίασε ακόμα ένα κυβερνών ΠΑΣΟΚ άμοιρο ευθυνών και άβουλο που «σκύβει το κεφάλι», ενώ η «Ελλάδα γίνεται το θύμα της εκδικητικής μανίας των αγορών, όλων αυτών των αμαρτωλών στελεχών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των Βρυξελλών που βρίσκονταν μπροστά στο απόσπασμα πριν από μερικούς μήνες και σήμερα παριστάνουν του αξιολογητές και τους εισαγγελείς. Χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πειραματόζωο. Βγάζουν τα απωθημένα τους. Κερδοσκοπούν. Ζητούν τον αποκεφαλισμό του εργαζόμενου».

Τέλος, αποτιμώντας τον περσινό Δεκέμβρη, τον χαρακτήρισε «κορυφαία στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ» και αναμάσησε την αισχρή αντιΚΚΕ προπαγάνδα περί «σύμπηξης πολιτικού μετώπου του οποίου τη γραμμή διαμόρφωνε το ΚΚΕ, υιοθετούσε η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ., στελέχη του ΠΑΣΟΚ» αλλά και «μια τάση του ΣΥΝ». Στο ΚΚΕ χρέωσε ακόμα «εχθρότητα» προς το «αυθόρμητο» και ότι βλέπει «παντού και πάντα μόνο προβοκάτορες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ