Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ
Πολιτική στήριξης του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του ειδικού εισηγητή του ΚΚΕ

Στην διαχρονική ταξική πολιτική των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ που «εξασφάλιζαν και εξασφαλίζουν υπέρογκα κέρδη» στο κεφάλαιο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης. Ενδεικτικά παρέθεσε συγκεκριμένα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση αναφερόμενος στη «μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 45% στο 35% επί ΠΑΣΟΚ και στο 25% επί Νέας Δημοκρατίας και τώρα στο 20%» και πως και στην «μείωση του φορολογικού συντελεστή 30% επί του τζίρου των διαφημίσεων, των τηλεοράσεων στο 20% με το ΠΑΣΟΚ και στην κατάργησή του με τη Νέα Δημοκρατία» όπως και στην «πλήρη απαλλαγή από τον ειδικό φόρο στα καύσιμα που χρησιμοποιούν ναυτιλιακές, ακτοπλοϊκές, αεροπορικές εταιρείες» με αποτέλεσμα να «υπάρχει απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων για τα ταμεία του κράτους ενώ γεμίζουν τα ταμεία των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων».

Από την άλλη πλευρά - τόνισε ο Αγγελος Τζέκης - «αυξάνετε συνεχώς τους άδικους, έμμεσους, ταξικούς φόρους για να πληρώνει ο λαός. Και βέβαια η αναλογία φυσικών και νομικών προσώπων φαίνεται και στον Κρατικό Προϋπολογισμό: Αυξάνονται οι φόροι που πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατά 4,4% και μειώνονται των νομικών προσώπων κατά 3,6%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΙΚΑΠ, την τετραετία 2005-2008 τα καθαρά κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων έφθασαν το ποσό των 66,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2009 στο εννεάμηνο είναι πάνω από 5 δισ. ευρώ». Επιπρόσθετα είπε ότι αν «προστεθούν άλλα 70 δισ. καθαρά κέρδη της τετραετίας 2001-2004, τότε σε όλο αυτό το διάστημα τα καθαρά κέρδη των \μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων ναι, ξεπερνούν τα 140 δισ. ευρώ». Το ΚΚΕ, επισήμανε στην συνέχεια, «έχει αποδείξει ότι αυτά δεν πρέπει να ξαναπληρώσει ο εργαζόμενος λαός το λογαριασμό για τα ελλείμματα, αλλά εκείνοι που καρπώνονται για δεκαετίες το τεράστιο εθνικό προϊόν που παράγει ο λαός και στη δεκαετία 2001-2009 έφτασε πάνω από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ».

Εστιάζοντας στις εξοπλιστικές δαπάνες και κυρίως στον προσανατολισμό τους, ο Αγελος Τζέκης τόνισε ότι «ειδικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις προβλέπεται να δοθούν περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, δαπάνες του ΝΑΤΟ, για τα στρατεύματα που είναι σε τρίτες χώρες ως δυνάμεις κατοχής και όχι ως ειρηνευτικές δυνάμεις, όπως ισχυρίζεστε. Χρεολύσια δανείων των Ενόπλων Δυνάμεων που τα χρέη για τα εξοπλιστικά προγράμματα φτάνουν τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ». Την ίδια στιγμή - τόνισε - «για την Παιδεία ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δίνει 1 δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Ομως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η διαφορά είναι μόνο 160 ευρώ και ως ποσοστό του ΑΕΠ 3,58%, ίδιο με πέρυσι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ