Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Ανατίναξη αντιφασιστικού μνημείου

Με 2 νεκρούς και 4 βαριά τραυματίες!

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας και πολλών ακόμη κομμάτων κι οργανώσεων της Γεωργίας και του εξωτερικού, οι αρχές της Γεωργίας πραγματοποίησαν στις 19 Δεκέμβρη στην πόλη Κουταΐσι την τερατώδη σε σύλληψη ενέργεια της ανατίναξης του Αντιφασιστικού μνημείου των Γεωργιανών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Να σημειωθεί πως οι εργασίες για την κατεδάφιση του μνημείου (ύψους 46 μέτρων) είχαν ξεκινήσει από τις αρχές της περασμένης βδομάδας, ενώ η ανατίναξή του ήταν προγραμματισμένη να γίνει τη Δευτέρα στις 21 Δεκέμβρη, ημέρα των γενεθλίων του νυν Προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Ομως προχώρησαν στη βιαστική κατεδάφιση του μνημείου φοβούμενοι τις μαζικές διαμαρτυρίες. Η αντιπολίτευση της Γεωργίας είχε σχεδιάσει την ίδια μέρα εκδήλωση διαμαρτυρίας, με την περικύκλωση του μνημείου με «ζωντανή αλυσίδα». Για να αποφύγουν την κορύφωση των λαϊκών κινητοποιήσεων, οι αρχές προχώρησαν στην εσπευσμένη ανατίναξη, χωρίς, όπως αποδείχτηκε, τη λήψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Ως αποτέλεσμα, μια γυναίκα και η 8χρονη κόρη της σκοτώθηκαν από κομμάτια τσιμέντου που έπεσαν στην αυλή του σπιτιού τους. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, άλλοι τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ηδη από την Κυριακή, αλλά και τη Δευτέρα, διάφορες οργανώσεις της Γεωργίας πραγματοποιούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας να τιμωρηθούν οι ένοχοι του νέου αυτού εγκλήματος της φιλοΝΑΤΟικής ηγεσίας της Γεωργίας.

Από τη μεριά τους, οι αρχές της Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαμαρτυρίες δηλώνουν πως έχουν αποσπάσει τον Γεωργιανό ιππέα, που υπήρχε στην όλη σύνθεση του μνημείου και θα τον επανατοποθετήσουν σε άλλο σημείο του Κουταΐσι. Επίσης, ο Πρόεδρος Μ. Σαακασβίλι απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον νομάρχη της περιοχής, ενώ συνελήφθησαν 10 άτομα με την κατηγορία της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας κατά την ανατίναξη του μνημείου.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ