Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
65.000.000 ΤΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ

ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ: «Στην Κοπεγχάγη τελικά ηττήθηκαν πολλοί. Πρώτα πρώτα το περιβάλλον (...) Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Ενωση. Για άλλη μια φορά ο ρόλος της, αν και "έπαιζε εντός έδρας", ήταν μάλλον διακοσμητικός (...) Τρίτον τα οικολογικά κινήματα (...) Αν δεν ήταν και οι διαδηλώσεις, κανείς δεν θα έπαιρνε χαμπάρι ότι υπάρχουν» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: «Ενας αγώνας για τη Γη με την Αμερική επικεφαλής - με την οικοδόμηση αγορών, οικονομικού ανταγωνισμού, εθνικών συμφερόντων και στρατηγικών πλεονεκτημάτων - είναι ένας πολύ καλύτερος τρόπος περιορισμού εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ένα φεστιβάλ εθελοντικών δεσμεύσεων σε μια διάσκεψη του ΟΗΕ. Ας αρχίσει ο Αγώνας της Γης» (ο Thomas L. Friedman σε The New York Times / ΤΑ ΝΕΑ).

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ: «Πανευρωπαϊκό ρεκόρ υπερβάσεων κόστους (...) χαρακτηρίζει συγκεκριμένα ελληνικά έργα υποδομής (...) οι πιο πολλές από αυτές τις επενδύσεις ανά την Ε.Ε. στοίχισαν το πολύ 5 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο (...) τα στοιχεία αναδεικνύουν τεράστιες διαφορές στο κόστος μεταξύ των ελληνικών έργων, ακόμη και σε υπεργολαβίες του ίδιου άξονα. (...) Το πιο ακριβό "μεγάλο" έργο που μελετήθηκε είναι η Εγνατία Οδός (τμήμα Ιωάννινα - Μέτσοβο), το οποίο, σύμφωνα με τις κοινοτικές μετρήσεις, κόστισε περίπου 65 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο. Επεται σε ακρίβεια τμήμα του Κηφισού (αξία: 60 εκατ. ευρώ ανά χιλ.). Στην Αττική Οδό από 9 εκατ. ευρώ ανά χλμ. το τελικό "μπουγιουρντί" έφτασε στα 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή η αύξηση ξεπέρασε το 100% του αρχικού προϋπολογισμού (υπολογίζονται μόνο κατασκευαστικές δαπάνες)» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ: «Διαπιστώθηκε ευρύτατη πολιτική συναίνεση για την επιτακτική ανάγκη να καταπολεμηθεί η διαφθορά, που υπονομεύει την οικονομία και διαβρώνει τη δημοκρατία (με τις ενστάσεις, έστω, της Αλέκας Παπαρήγα μόνιμες και για τα πάντα, ώσπου να καταστεί το ΚΚΕ πλήρως αποσυνάγωγο)» (ο Γ. Βότσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ