Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαμαρτυρία από το Δήμο Νίκαιας

Αντιπροσωπεία του Δήμου Νίκαιας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Βαγενά κατέθεσε χτες στην πρεσβεία της Γεωργίας την απόφαση - ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατεδάφιση του μνημείου της Αντιφασιστικής Νίκης στην πόλη Κουτάισι της Γεωργίας.

Ο δήμαρχος Νίκαιας συναντήθηκε με τον αντιπρέσβη κ. Aleksidze και μετά την ολιγόλεπτη συζήτηση που είχε μαζί του, δήλωσε: «Η ανταρτομάνα Κοκκινιά έδωσε εκατοντάδες νεκρούς στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό. Οι Γερμανοί κατακτητές και οι συνεργάτες τους δεν κατάφεραν να κάνουν να λυγίσει ο λαός της πόλης μας. Η σημερινή μας διαμαρτυρία είναι χρέος τιμής στους εκτελεσμένους στο Μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου του 1944 και σε όλους τους Κοκκινιώτες και Κοκκινιώτισες, αλλά και σε όλους όπου Γης που έπεσαν αγωνιζόμενοι ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό».

Εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης παραβρέθηκε η πρόεδρος Μάρυ Λαυρεντιάδου, η οποία κατήγγειλε την κατεδάφιση του μνημείου της Αντιφασιστικής Νίκης ως πράξη προσβολής στους αντιφασίστες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία των λαών. Τέτοιες ενέργειες, τόνισε, πρέπει να βρουν σθεναρή αντίσταση από όλους τους αγωνιστές της διεθνούς αλληλεγγύης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κοκκινιάς, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Παράσχο.

Κατά τη συνάντηση ο αντιπρέσβης επιχείρησε να δικαιολογήσει την ανατίναξη του μνημείου ως «αναγκαία για την ανάπλαση της πόλης».

Αφού ανέφερε πως δε γνώριζε ότι η Νίκαια ήταν αδελφοποιημένη πόλη με το Κουτάισι, δήλωσε ότι η Γεωργία τιμά τους βετεράνους του αντιφασιστικού αγώνα και υπάρχουν και άλλα μνημεία της πόλης για τους ήρωες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στον πόλεμο, είπε, οι Γεωργιανοί αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των νεκρών που έδωσε η Σοβιετική Ενωση. Μάλιστα, είπε ότι η πληροφόρηση που έχουμε για την ανατίναξη του μνημείου δεν είναι ακριβής και επέρριψε ευθύνη στη Ρωσία που δε διστάζει να βγάζει τέτοιες ειδήσεις στο διαδίκτυο. Η κατεδάφιση του μνημείου και συγκεκριμένα όπως είπε του πέτρινου τοίχου μπροστά από τον οποίο υπήρχε ένα άγαλμα μπρούντζινο έγινε για να δοθεί αυτή η πολύ μεγάλη έκταση του μνημείου για ανάπλαση. Το χαρακτήρισε αισθητικά άσχημο ως μνημείο και τόνισε ότι το μπρούντζινο άγαλμα θα μεταφερθεί αλλού και θα είναι ωραιότερα.

Σχολίασε καυστικά το γεγονός της παράστασης διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ δεν έγινε κάτι αντίστοιχο το 2008 όταν η Ρωσία επιτέθηκε στη Γεωργία και τότε κατέστρεψε πολλά αντίστοιχα μνημεία.

Στη συζήτηση ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο αντιπρέσβης ουσιαστικά παραδέχτηκε την είδηση περί κατεδάφισης του μνημείου και τόνισε ότι είναι αδιανόητο να καταστρέφεται ένα μνημείο αφιερωμένο στους αγώνες ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό για να γίνει ανάπλαση της πόλης.

Για τον πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας τόνισε ότι πρέπει να δούμε ποια είναι τα αίτια του πόλεμου και να κατηγορήσουμε για αυτό τον ιμπεριαλισμό των Αμερικανών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ