Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γενικευμένος πόλεμος στα λαϊκά δικαιώματα

Την προσήλωση σε μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο επανέλαβε ο πρωθυπουργός, μιλώντας το Σάββατο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

Η ενιαία ταξική πάλη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς είναι η μόνη που μπορεί να βάλει εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη λαϊκή αντεπίθεση
Η ενιαία ταξική πάλη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς είναι η μόνη που μπορεί να βάλει εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη λαϊκή αντεπίθεση
Τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και την προώθηση του συνόλου των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών μέσα στο 2010, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας το Σάββατο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «πρώτο και καθοριστικό βήμα για την ανάταξη της οικονομίας», προεξοφλώντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα φοροεπιδρομή με την επιβολή έμμεσων φόρων, τους οποίους θα συμπεριλάβει στο «πρόγραμμα σταθερότητας», που θα καταθέσει το Γενάρη στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου επιδεικνύοντας την αντιλαϊκή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει το σύνολο των αντιδραστικών αλλαγών στην Κοινωνική Ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, την Παιδεία και την Υγεία με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίησή τους σημείωσε: «Δεν έχουμε όμως καμιά πολυτέλεια χρόνου να αναβάλουμε την αντιμετώπιση των βαθιών διαρθρωτικών προβλημάτων που μας καθηλώνουν, που κάνουν την οικονομία μας αντιπαραγωγική, το κράτος σπάταλο και αναποτελεσματικό». Θα δράσουμε, ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου «και θα δράσουμε τώρα και αποφασιστικά. Το 2010 είναι το έτος των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών παντού».

Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να αποκρύψει ότι τα μέτρα και οι αντιδραστικές πολιτικές που προτείνει και προωθεί η κυβέρνηση είναι προαποφασισμένες και ενταγμένες στη στρατηγική ενίσχυσης και στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, επιτέθηκε στη ΝΔ για την «καμένη γη» που παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε ο Γ. Παπανδρέου «φυγομάχησε απέναντι στα προβλήματα του τόπου. Αποτέλεσε μέρος του προβλήματος (...) και τώρα ζητάει νέα μέτρα (...) χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες της». Μετά την ανούσια φραστική αντιπαράθεση, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει σταθερό στο πρόγραμμά του, θα «τηρήσει τις δεσμεύσεις» του και θα «πετύχει τους στόχους για το νοικοκύρεμα των οικονομικών», περικόπτοντας δηλαδή τις κοινωνικές δαπάνες, τσακίζοντας το λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα.

Στην εφαρμογή αυτής της ταξικής πολιτικής, απαίτησε την υποταγή των εργαζομένων, βαφτίζοντας για πολλοστή φορά «εθνική συστράτευση» την προάσπιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Μάλιστα, ο ίδιος δίνοντας εξετάσεις στην άρχουσα τάξη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη να χτυπηθεί με αντιλήψεις και πρακτικές που μας κράτησαν χρόνια πίσω», αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση για ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Χτες, εξάλλου, με απόφαση του πρωθυπουργού, τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μετά την αποπομπή του Ντ. Ρόβλια κατέλαβε ο βουλευτής Εβρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ντόλιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ